Τη Δευτέρα θα εκδοθεί  η απόφαση για τον πρώην δήμαρχο Μ. Κορδίνα

Ξεκίνησε προχθές και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους για υπεξαίρεση και απιστία σε βάρος του δημοσίου, τον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων Μιχάλη Κορδίνα, τον πρώην αντιδήμαρχο και ο πρώην ταμία και διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών του ίδιου δήμου.

Οι τρεις εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή τους!
Η υπόθεση αφορά τη μη καταβολή των εισφορών που είχαν παρακρατηθεί προς τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλους ασφαλιστικούς φορείς, το χρονικό διάστημα από το 2003 έως το 2010, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία το δημόσιο ποσού άνω του 1,5 εκατ. ευρώ! 

Οι τρεις εμπλεκόμενοι κλήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά από  καταγγελίες που έγιναν από εργαζόμενους και όχι μόνο, αναφορικά με την μη καταβολή των εισφορών που έπρεπε να γίνουν προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε άλλα ταμεία, από την μισθοδοσία των υπαλλήλων, για δάνεια που έχουν λάβει οι τελευταίοι.
Οι εργαζόμενοι, είχαν καταγγείλει ότι η παρακράτηση από τους μισθούς τους γίνονταν κανονικά.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε προχθές το μεσημέρι με την κατάθεση του πρώην προέδρου των εργαζομένων στο δήμο Πεταλούδων και συνεχίστηκε χθες με την κατάθεση του δευτέρου μάρτυρα κατηγορίας και συγκεκριμένα του προέδρου των υπαλλήλων καθώς και δύο μαρτύρων υπεράσπισης του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της -τότε- αρμόδιας υπαλλήλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι δύο μάρτυρες κατηγορίας εξιστόρησαν τα προβλήματα που υπήρχαν με την καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του πρώην δήμου Πεταλούδων, αλλά και της καθυστέρησης στην καταβολή των δόσεων των δανείων των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι τους είχαν παρακρατηθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι πλέον τα χρήματα αυτά τα πήραν από τον μετέπειτα ενιαίο Δήμο Ρόδου, το 2017. Μάλιστα ο δεύτερος εκ των μαρτύρων κατηγορίας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα χρήματα υπήρχαν για την μισθοδοσία όπως και για τα δάνεια, όμως δίδονταν για άλλες ανάγκες με αποτέλεσμα να καλούνται πλέον τώρα μετά την εξόφληση των δανείων τους να χρειάζεται να καταβάλλουν επιπλέον ένα ποσό ως πρόστιμο για την καθυστέρηση που είχε σημειωθεί τότε.

Ο μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά «δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε κακό σε κανένα, σκοπός μας ήταν να ρυθμιστεί η ροή της μισθοδοσίας μας» προσθέτοντας την διαφωνία που είχε με τον πρώην δήμαρχο στο θέμα του τρόπου διαχείρισης των οικονομικών του δήμου. Ο ίδιος μάρτυρας ωστόσο σε ερώτηση τόσο του δικαστηρίου όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Στέλιου Κιουρτζή και Νίκου Γιαννά, είπε πως δεν υπήρχε δόλος από πλευράς των κατηγορουμένων αλλά και πως «το αποτύπωμα του Δήμου Πεταλουδών σε επίπεδο έργου ήταν θετικό».
Οι μάρτυρες υπεράσπισης από την πλευρά τους τόνισαν μεταξύ άλλων πως ήταν πάρα πολλές οι υποχρεώσεις που είχαν επωμισθεί το διάστημα εκείνο οι δήμοι από το κεντρικό κράτος το οποίος δεν τους διέθετε και τους ανάλογους πόρους.

«Δεν είχαμε πρόθεση να ζημιώσουμε το δήμο»
Απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Κορδίνας όπως και ο άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι του αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται.
«Δεν είχαμε πρόθεση να ζημιώσουμε το δήμο, προσπαθούσαμε μέσα σε ένα στενό πλαίσιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορδίνας αναλύοντας τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν και προσθέτοντας ότι και οι δύο μάρτυρες κατηγορίας δεν ανέφεραν την αλήθεια, αφού ήταν αδύνατο να πάρει από άλλους κωδικούς χρήματα για να καλύψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων όπως τόνισε.

«Ήταν εν γνώσει του κεντρικού κράτους όλη αυτή η κατάσταση που επικρατούσε» είπε ο πρώην δήμαρχος.
Αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών είπε μεταξύ άλλων πως «δεν ήταν επαρκή τα χρήματα που έστελνε στους δήμους η κεντρική εξουσία» και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πάντα τόσο η πόρτα του γραφείου του όσο και του δημάρχου ήταν ανοικτή και αναφέρθηκε στο έγγραφο που είχε στείλει εξηγώντας την κατάσταση τότε, στους εργαζόμενους.

«Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση να βλάψουμε» είπε ο πρώην αντιδήμαρχος προσθέτοντας ότι ούτε τα χρήματα για έξοδα παράστασης που τους αναλογούσαν δεν έπαιρναν προκειμένου αυτά να διατεθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών.
Τέλος ο πρώην ταμίας δήλωσε πως το επίμαχο διάστημα δεν ήταν ταμειακός διαχειριστής και πως ουδεμία σχέση έχει με τα όσα του καταλογίζονται.
Στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή και των τριών κατηγορουμένων, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί την προσεχή Δευτέρα το πρωί.