Mάνος Κοντολέων -  Βαγγέλης Παυλίδης,  μια ευτυχής σύμπραξη

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ και τις εκδόσεις Πατάκη η παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων του  Μάνου Κοντολέων σε εικονογράφηση Βαγγέλη Παυλίδη «Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης» και «Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα», δύο διασκευών για παιδιά κλασικών λογοτεχνικών κειμένων. 

Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας για παιδιά του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., «Βιβλιοπεριπέτειες», την Πέμπτη 15 Μαρτίου στην κατάμεστη νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου. 

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ Νάνσυ Τρυποσκούφη, η οποία στον εναρκτήριο λόγο της μίλησε για την επιτυχημένη πορεία του Προγράμματος «Βιβλιοπεριπέτειες» στα 8 χρόνια διεξαγωγής του. 
Έκανε επίσης αναφορά στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των δύο καταξιωμένων δημιουργών, καρπός της οποίας υπήρξαν αυτά τα δύο έξοχα παιδικά βιβλία. 

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, Στέφανος Κυριαζής, και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σάββας Διακοσταματίου. 

Ομιλητές ήταν ο Πέτρος Σπανός, σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ο οποίος έδωσε την παιδαγωγική διάσταση των βιβλίων, ο Δημήτρης Κόκκινος, ΕΔΙΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο των διασκευών κλασικών κειμένων, ειδικά όταν απευθύνονται σε παιδιά, και τον έξοχο τρόπο με τον οποίο οι δυο δημιουργοί ανταποκρίθηκαν σε αυτό το εγχείρημα καθώς και η δημοσιογράφος Τζίνα Δαβιλά, η οποία αναφέρθηκε στις προσωπικότητες των δύο δημιουργών, του καταξιωμένου συγγραφέα Μάνου Κοντολέων και του βραβευμένου σε Ελλάδα και εξωτερικό Ρόδιου σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη.

Η εκδήλωση όμως δεν περιορίστηκε στις θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά με τις πολύ όμορφες παρεμβάσεις στα διαλείμματα των εισηγήσεων από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία», που έγιναν με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών Μυρσίνης Λενούδια, εκπαιδευτικού θεάτρου, και Ρένας Κακούλη, εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πέρασε και στην πράξη. 

Συγκεκριμένα οι μαθήτριες της Ε’ τάξης  Ιωάννα-Μαρία Παπαθεοδωράκη, Ζωή Σου, Αναστασία Καστέλλα, Δέσποινα Ιωαννίδη, Φένια Τσιγάρου και Μαρία Παπαβασιλείου και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης Μαρία Βολονάκη, Μαρίλια Λυμπεροπούλου και Μαρία Λάγκαλη παρουσίασαν κείμενα-μονολόγους που έγραψαν μέσα από ασκήσεις δημιουργικής γραφής και σκέψης εμπνευσμένα από τα δύο βιβλία. 

Οι μαθητές της Ε’ τάξης Γιάννης Βολονάκης, Μελίνα Λιάγκα, Άγγελος Ορφανάκης και Ζηνοβία Χαλκίτη διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης» και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, Σωτήρης Βαγιανάκης, Χριστίνα-Μαρία Γεράρδη και Ραφαέλα Καραπάνου διάβασαν αποσπάσματα από «Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα». 

Την μουσική που ακούστηκε κατά τη διάρκεια των απαγγελιών έχει συνθέσει ο ταλαντούχος και βραβευμένος μαθητής της Ε’ τάξης Σπύρος Κυπριώτης.

Στη συνέχεια, δόθηκε τιμητικά ο λόγος στον επίκουρο καθηγητή ΤΕΠΑΕΣ Γιάννη Παπαδάτο, ο οποίος μίλησε για την προσφορά του Μάνου Κοντολέων στα γράμματα συνολικά, αλλά και στο παιδικό βιβλίο ειδικότερα. 

Τέλος, αφού πρώτα δέχθηκαν τα δώρα των παιδιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, οι δημιουργοί μίλησαν οι ίδιοι για το έργο τους και τη μεταξύ τους συνεργασία, μην παραλείποντας να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στο ΔΚΣΜΡ και στον Δήμο Ρόδου για την ωραία βραδιά προς τιμήν τους. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσης έκθεση με τα πρωτότυπα έργα του σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη που φιλοτεχνήθηκαν για την εικονογράφηση των βιβλίων και απέσπασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εγκωμιαστικά σχόλια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, τέως περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο κ. Μάνος Κόκκινος, πρώην δήμαρχος Ρόδου.