Μαζί με όλη την Ομογένεια, οι Δωδεκανήσιοι βροντοφώνησαν: “Η Μακεδονία είναι ελληνική”

Μαζί με όλη την Ομογένεια,  οι Δωδεκανήσιοι βροντοφώνησαν:  “Η Μακεδονία είναι ελληνική”

Μαζί με όλη την Ομογένεια, οι Δωδεκανήσιοι βροντοφώνησαν: “Η Μακεδονία είναι ελληνική”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 330 ΦΟΡΕΣ

Του Mανώλη Γ. Κασσώτη

Όπως παλαιότερα με το Δωδεκανησιακό και αργότερα με το Κυπριακό, έτσι και τώρα ο "Εθνικός Πυρετός" που κατέλαβε τον Απανταχού Ελληνισμό για το Μακεδονικό έφτασε στην Αμερική. Την Κυριακή 18 Μαρτίου, στην Νέα Υόρκη, στο κέντρο του Απόδημου Ελληνισμού, δεκάδες χιλιάδες ομογενείς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη για να βροντοφωνήσουν: "Η Μακεδονία είναι Ελληνική".

Πολλοί ήρθαν από την Νέα Υόρκη και τις γειτονικές πολιτείες του New Jersey και Connecticut, αλλά και από πιό μακριά, την Βοστώνη, τα Φιλαδέλφεια, την Βαλτιμόρη και Washington DC. Άλλοι ήρθαν με λεωφορεία, που διέθεσαν ομογενειακοί σύλλογοι και ελληνορθόδοξες κοινότητες, και άλλοι με τραίνο και αυτοκίνητα.

Οι σύλλογοι είχαν μαζί τους Ελληνικές και Αμερικάνικες σημαίες, λάβαρα και πανό με εθνικά συνθήματα υπέρ της Ελληνικής Μακεδονιάς. Πολλοί, ιδιαίτερα τα παιδιά, κρατούσαν μικρές Ελληνικές σημαίες. Αν, από ψηλά, έβλεπες την διαδήλωση θα νόμιζες ότι ο καταγάλανος ουρανός ήρθε από την Ελλάδα και σκέπασε την πλατεία και τους δρόμους γύρω από τα Ηνωμένα Έθνη.

Παρακολουθώντας την διαδήλωση στο νου μου ήρθαν τα λόγια του Γιάννη Μοσχούλη, γραμματέα της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Αθηνών, που, όταν το 1926 ο Μουσολίνι αμφισβήτησε την Ελληνικότητα της Δωδεκανήσου, είπε: "οι Δωδεκανήσιοι μετατράπηκαν σε ηφαίστεια ψυχών". Έτσι και τώρα, μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη δημιουργήθηκε νέο ηφαίστειο ψυχών που από τα σπλάχνα του έβγαινε η ιαχή "η Μακεδονία είναι Ελληνική".

Η συμμετοχή των Δωδεκανησίων ήταν εντυπωσιακή με την συμμετοχή των Δωδεκανησιακών συλλόγων από τη Νέα Υόρκη και το New Jersey. Για την μεταφορά των συμπατριωτών μας στην διαδήλωση, οι σύλλογοι των Νισυρίων και Καλυμνίων από την Αστόρια, των Κασίων από το Bronx και των Καρπαθίων από το New Jersey διέθεσαν αρκετά λεωφορεία.

Επίσης, αρκετοί Δωδεκανησιακοί σύλλογοι και συμπατριώτες μας συγκέντρωσαν σεβαστό χρηματικό υπέρ της Οργανωτικής Επιτροπής του Συλλαλητηρίου και για την δημοσίευση στον Εθνικό Κήρυκα ολοσέλιδου ψηφίσματος 95 Δωδεκανησιακών συλλόγων και 40 τμημάτων αυτών, από τον Κάναδα μέχρι την Φλώριδα και το Τέχας και από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό, το οποίο είχε ως εξής:

"Οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής ενώνουμε την φωνή μας και μαζί με όλη την Ομογένεια και τον απανταχού Ελληνισμό αναφωνούμε:

Η Μακεδονία είναι Ελληνική. Στην μακραίωνη ιστορία της Δωδεκανήσου γνωρίσαμε πολλούς σφετεριστές, που ακόμη και σήμερα προσπάθησαν και προσπαθούν να αμφισβητήσουν την Ελληνικότητα των νησιών μας. Σε όλους τους αγώνες μας βρήκαμε συμπαραστάτες και συναγωνιστές τον απανταχού Ελληνισμό. Γιαυτό και σήμερα θεωρούμε καθήκον και ιερή υποχρέωση να αγωνιστούμε μαζί με όλους τους Έλληνες και, σαν ακοίμητοι φρουροί που φυλάσουν νέες Θερμοπύλες, να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Όλοι μαζί την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα Ηνωμένα Έθνη".

Ο καταγάλανος ουρανός ήρθε από την Ελλάδα και σκέπασε τη Νέα Υόρκη
Ο καταγάλανος ουρανός ήρθε από την Ελλάδα και σκέπασε τη Νέα Υόρκη

Ο
Ο "Εθνικός Πυρετός" κατέλαβε και τους Δωδεκανησίους

Οι Κασιώτες ετοιμάζονται να κατέβουν στη Νέα Υόρκη
Οι Κασιώτες ετοιμάζονται να κατέβουν στη Νέα Υόρκη

Ο Απόδημος Ελληνισμός βροντοφωνεί:
Ο Απόδημος Ελληνισμός βροντοφωνεί: "Η Μακεδονία είναι Ελληνική"

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη