Νέα κομπίνα με θύματα ηλικιωμένους συμπατριώτες μας

«Σπείρα» εξαπάτησης ηλικιωμένων έχει κάνει την εμφάνιση της και στην περιοχή μας, η οποία υπόσχεται την επιστροφή χρημάτων από ασφαλιστικά ταμεία ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» οι επιτήδειοι έχουν βάλει στο «στόχαστρο» τους, κυρίως ηλικιωμένους τους οποίους και προσπαθούν να ξεγελάσουν ώστε να τους αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Έτσι αρχικά εντοπίζουν το «στόχο» τους και επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί του.

Μόλις ο ηλικιωμένος απαντήσει, οι επιτήδειοι του δηλώνουν ότι τηλεφωνούν από το φορέα ασφάλισης του, ο ηλικιωμένος ρωτάει χρησιμοποιώντας (πιθανώς) την ονομασία του ταμείου του και τότε αρχίζει το «παιχνίδι». Ο επιτήδειος δηλώνει στο υποψήφιο θύμα ότι έχει να λαμβάνει ως επιστροφή από παρακρατήσεις που του έχουν γίνει, ένα ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Όμως για να του επιστραφούν τα χρήματα αυτά, θα πρέπει ο ηλικιωμένος να καταβάλλει μέρος του ποσού αυτού σε εταιρεία ταχυμεταφορών και σε εύλογο χρονικό διάστημα (συνήθως τους αναφέρουν κάποιες ώρες αργότερα από την ώρα κατάθεσης των χρημάτων) θα τους επιστραφούν όλα τα χρήματα μαζί, δηλαδή και αυτά που εκείνοι θα έχουν καταθέσει και τα υπόλοιπα που δήθεν τους οφείλονται από τον ασφαλιστικό φορέα τους!

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι επιτήδειοι έχουν ξεκινήσει να «δραστηριοποιούνται» και στην περιοχή μας με τηλέφωνα που κάνουν σε ηλικιωμένους κατοίκους, ενώ όλα τα στοιχεία τα διερευνά η αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν πως όλοι και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτούς που εμφανίζονται και τους υπόσχονται να τους δώσουν χρήματα.

Πιο συγκεκριμένα:
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών ή για επιστροφή φόρου από ασφαλιστικά ταμεία ή για να αποφευχθεί η φυλάκιση οικείου σας προσώπου, λόγω εμπλοκής του σε θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. Εάν οι δράστες έλθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, επιδιώξτε εάν είναι δυνατόν την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
• Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.