Κατάφωρη αδικία σε βάρος της Καρπάθου για το μεταφορικό ισοδύναμο

Την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι εξαιρείται η Κάρπαθος, από την α’ φάση της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, εκφράζει ο σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.
 
Όπως είναι γνωστό, η Κάρπαθος (όπως και η Ρόδος) δεν περιλαμβάνεται στα 32 νησιά που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος το καλοκαίρι, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Υποτίθεται πάντως, όπως και τη Δευτέρα επανέλαβε στη Σύρο ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ότι από 1ης Ιανουαρίου 2017, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά. 

Ο σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων, απέστειλε την επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο, στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλή στον υφυπουργό Ναυτιλίας, κ. Ν. Σαντορινιό και στους βουλευτές Δωδεκανήσου. 

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: 
“Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθίων εκφράζει την έντονη απογοήτευση και αγανάκτησή του για την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προωθηθεί προς ψήφιση εντός του Απριλίου το νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου από 1/7/2018 αρχικά σε 32 νησιά του Αιγαίου με εξαίρεση τη νήσο Κάρπαθο. 

Η φιλοσοφία του μέτρου που θα εφαρμοσθεί μόνο για τους νησιώτες και για τα εμπορεύματα που πηγαίνουν από και προς τα νησιά, είναι οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές, όπως και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας, με επιδότηση του κόστους. Εάν για παράδειγμα κάποιος πληρώνει εισιτήριο 20 ευρώ για ένα ταξίδι με λεωφορείο προς μια πόλη της ηπειρωτικής χώρας και ένας νησιώτης για να πάει προς το μέρος του που είναι η ίδια απόσταση 25 ευρώ, τότε θα παίρνει τα επιπλέον 5 ευρώ που αποτελεί τη διαφορά. 

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις μεταφορές εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η οικονομική ενίσχυση θα αποτελεί ουσιαστικά ένα βοήθημα για όσους ταξιδεύουν από και προς τα νησιά με το φθηνότερο μέσο μεταφοράς προκειμένου να μην χρεώνονται περισσότερα από αυτόν που ταξιδεύει για παράδειγμα με το υπεραστικό λεωφορείο. 

Τα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί αρχικά είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Ικαρία, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελλόριζο, Αρκοί, Γυαλία, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος, Μαράθι.

Είναι απαράδεκτο στη δίκαιη αυτή απόφαση για την ελάφρυνση των κατοίκων των νησιών μας από το υπερβολικό κόστος των μεταφορών ατόμων και εμπορευμάτων να εξαιρείται μόνο η Κάρπαθος καθώς και η Ρόδος. Και αν η Ρόδος έχει απόλυτη αυτάρκεια σε προϊόντα και υψηλή τουριστική πληρότητα για πάνω από 8 μήνες το χρόνο, η ακριτική Κάρπαθος αντίθετα εξαρτάται απόλυτα από εισαγωγές προϊόντων, καυσίμων κ.λπ ολόκληρο το χρόνο και τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών με το κέντρο είναι τα ακριβότερα στη χώρα μας. 

Ο πρόεδρος του Σ.Α.Κ. κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός σε συνάντηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό του εξέφρασε τις εύλογες αντιρρήσεις και την καθολική αντίδραση των Καρπαθίων για την εξαίρεση μόνης της Καρπάθου από τα λοιπά Δωδεκάνησα από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, που σημειωτέον θα εφαρμοστεί σε νησιά της Δωδεκανήσου με υψηλότερη ανάπτυξη και περισσότερους πόρους, όπως η Κώς, η Κάλυμνος, η Λέρος κ.λπ.

Ο υφυπουργός αν και κατανόησε το δίκαιο του αιτήματος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων για να περιληφθεί και η Κάρπαθος στο νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να περιλάβει την Κάρπαθο σε δεύτερη φάση και από 1/1/2019. Του εξηγήσαμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό και συνιστά κατάφωρη αδικία εις βάρος του νησιού μας. Συμφωνήσαμε να έχουμε περαιτέρω συνάντηση σε εύλογο χρόνο με την ελπίδα εξεύρεσης θετικής ανταπόκρισης. 

Εξ’ άλλου ο πρόεδρος του Σ.Α.Κ. κ. Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις ενστάσεις των Καρπαθίων και στον πρόεδρο της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Υποπεριοχών του Κοινοβουλίου, Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Δημήτριο Γάκη, ο οποίος κατενόησε τις εύλογες διαμαρτυρίες μας και υποσχέθηκε να δράσει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της αδικίας για το νησί μας. 
Έχουμε προγραμματίσει ενημερωτική συνάντηση και με τους λοιπούς βουλευτές Δωδεκανήσου για την παρουσίαση των αιτημάτων μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας σε εγρήγορση για να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία για την ιδιαιτέρα μας πατρίδα, Κάρπαθο. 

Για το διοικητικό συμβούλιο 
Ο πρόεδρος 
Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός
Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ
Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού 
Νοσοκομείου “Αγ. Σάββας”.