Ρόδος: Κάθειρξη 28 ετών και πρόστιμο 40 χιλ. ευρώ σε δύο άτομα

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε τρεις αλλοδαπούς που κατηγορούνται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις διακίνησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Πιο συγκεκριμένα, συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 40.500 ευρώ επιβλήθηκε σε δύο Ουκρανούς ηλικίας 36 και 37 ετών αντίστοιχα οι οποίοι είχαν συλληφθεί νωρίς το πρωί στις 16 Ιουλίου 2017 να έχουν μεταφέρει από τα τουρκικά παράλια στην θαλάσσια περιοχή της Κρεμαστής, 11 αλλοδαπούς Συριακής καταγωγής.

Οι δύο αλλοδαποί κατηγορούνται ότι για την μεταφορά τους αυτή έλαβαν από κάθε μεταφερόμενο το χρηματικό ποσό των 600 ή 1200 ευρώ.

Σε βάρος των δύο Ουκρανών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας, παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά και απείθεια, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο όταν αποβίβασαν στην παραλία Κρεμαστής τους αλλοδαπούς παρά το γεγονός ότι είχαν εντοπιστεί από τους λιμενικούς και τους είχε ζητηθεί να ακινητοποιηθούν, εκείνοι επιχείρησαν να διαφύγουν στα τουρκικά παράλια.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους δύο άνδρες, τους επέβαλε την παραπάνω ποινή για την οποία η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Επίσης ένοχος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και 31χρονος Σύριος που είχε συλληφθεί πέρυσι το Μάιο να μεταφέρει έξι άτομα- οικογένεια Ιρακινών από την Τουρκία στο Καστελλόριζο.

Το δικαστήριο επέβαλε στον αλλοδαπό συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών και 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 4.500 ευρώ.

Η σύλληψη του 31χρονου διακινητή έγινε στις 4 Μαΐου 2017 τα ξημερώματα από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, σκάφος δύναμης FRONTEX, εντόπισε στη βραχώδη περιοχή «ΦΑΝΑΡΙ»  Μεγίστης επτά αλλοδαπούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού.
Μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο 31χρονος Σύριος, φερόμενος ως διακινητής τους, που συνελήφθη από τους Λιμενικούς.

Ο αλλοδαπός διακινητής μεταφέρθηκε στη Ρόδο, ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.