Κάθειρξη 70 ετών και πρόστιμο 146 χιλ. ευρώ σε 36χρονο

Μείωσε την πρωτόδικη ποινή του, στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 36χρονος Ουκρανός ο οποίος κατηγορείται για την μεταφορά με ιστιοφόρο σκάφος 64 αλλοδαπών προσφύγων τον Αύγουστο του 2015, στην Τήλο!

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας. Βασιλικής Σαββάκη, επέβαλε στον 36χρονο αλλοδαπό ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή συνολικά κάθειρξη 70 ετών (από τα οποία θα εκτίσει τα 25 έτη βάσει νομοθεσίας), καθώς και χρηματικό πρόστιμο 146.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, πρωτόδικα πριν από δύο χρόνια ο Ουκρανός είχε κριθεί ένοχος από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 204 ετών και φυλάκιση 2 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.460.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη!

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν άλλοι δύο Ουκρανοί ηλικίας 34 και 23 ετών καθώς και μία 21χρονη Ρωσίδα, τους οποίους το πρωτόδικο δικαστήριο καταδίκασε μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα επιβάλλοντάς τους ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ στον καθένα.

 Η «αντίστροφη μέτρηση» για τους κατηγορούμενους άρχισε την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015 στις 11.15 το πρωί όταν προσωπικό του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού εντόπισε στο πλαίσιο τακτικής περιπολίας του σχεδίου «Ποσειδών θαλάσσια σύνορα 2015», ιστιοφόρο σκάφος με το όνομα «SUNDOWNER» τύπου καταμαράν Γερμανικής σημαίας, το οποίο έπλεε ανοικτά της Τήλου

. Άμεσα οι λιμενικοί προσέγγισαν το σκάφος και είδαν πως σε αυτό επέβαιναν οι Ουκρανοί καθώς και η νεαρή Ρωσίδα, όμως όλα αυτά τους φάνηκαν ύποπτα για αυτό και συνόδευσαν το ιστιοφόρο έως το λιμάνι της Τήλου όπου και σε έλεγχο που έκαναν βρήκαν τους 64 Σύριους μετανάστες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλοδαποί μεταφερόμενοι κατέθεσαν πως οι τρεις Ουκρανοί είναι τα άτομα που τους μετέφεραν από τα τουρκικά παράλια, ενώ και ο 36χρονος απολογούμενος προανακριτικά παραδέχτηκε ότι αυτός ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους ενώ ο 34χρονος ότι τον βοηθούσε στο ταξίδι αυτό.

Και οι δύο πάντως ανέφεραν ότι ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να ζητήσουν άσυλο και να προσπαθήσουν στην συνέχεια να βρουν κάποια δουλειά στη χώρα μας. Επίσης οι ίδιοι είπαν πως δεν πλήρωσαν για το ταξίδι τους αυτό, καθώς επρόκειτο να κάνουν την μεταφορά.

Σε ότι αφορά τον 23χρονο Ουκρανό και αυτός δήλωσε προανακριτικά ότι ήρθε στη χώρα μας μετά από παρότρυνση ενός τούρκου για τον οποίο εργαζόταν.

Ο Τούρκος του είπε να έρθει στην Ελλάδα διότι από εδώ μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα αλλά και να βρει δουλειά. Έτσι επιβιβάστηκε στο σκάφος με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς.

Τέλος η 21χρονη Ρωσίδα είπε πως είχε πάει βόλτα με σκάφος με έναν Τούρκο που είχε γνωρίσει στα απέναντι παράλια και όταν ξύπνησε διαπίστωσε ότι ο Τούρκος έλειπε και στο σκάφος βρίσκονταν και άλλοι αλλοδαποί.

Μάλιστα στις καταθέσεις τους και οι Ουκρανοί δηλώνουν πως η νεαρή Ρωσίδα δεν σταμάτησε να κλαίει κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Χάλκη όπου ήταν αρχικά ο προορισμός τους. Όμως άλλαξαν πορεία όταν είδαν ένα άλλο σκάφος και κίνησαν για την Τήλο όπου και συνελήφθησαν.