Η διδακτική ιστορία με τους... τέσσερις φακέλους

Στα δημοσιογραφικά γραφεία, εδώ και πολλές δεκαετίες, κυκλοφορεί μια όμορφη και διδακτική  ιστορία, που ενίοτε ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα:

Μόλις αναλαμβάνει λοιπόν ο νέος υπουργός, βρίσκει στο γραφείο του τέσσερις φακέλους.

Τι είναι αυτοί; Ρωτά τον προκάτοχό του, στην διάρκεια παράδοσης – παραλαβής.

Μόλις βρεις δυσκολίες, ξεκίνα από τον πρώτο κι άνοιξέ τον, αριθμημένους τους έχω, απαντά ο απερχόμενος υπουργός.

Πράγματι, έπειτα από μερικούς μήνες, η καρέκλα του νέου υπουργού αρχίζει να τρέμει. Πορείες, διαμαρτυρίες, φωνές, διαφωνίες, γκάφες και μια σειρά άλλες αρνητικές καταστάσεις, δίνουν και παίρνουν.

Τότε θυμάται την παραίνεση του προκατόχου του, ανοίγει το συρτάρι και τραβά τον πρώτο φάκελο:

«Ρίξτα στους προηγούμενους, πες ότι παρέλαβες καμένη γη» έλεγε το σημείωμα. Πράγματι, ο υπουργός συγκαλεί συνέντευξη τύπου και κάνει ότι έλεγε το σημείωμα.

Σε μερικούς μήνες πάλι τα ίδια. Θυμάται τους φακέλους. Ανοίγει τον δεύτερο:

«Μίλα για σκοτεινές δυνάμεις. Πες ότι σε υπονομεύουν. Ότι υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα που δεν σε αφήνουν να ολοκληρώσεις το έργο σου!» Ξανά, συνέντευξη τύπου, ξανά δηλώσεις.

Τα πράγματα συνεχίζουν να εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο: Ανοίγει και τρίτο φάκελο: «Ρίξτα στους δημοσιογράφους. Μίλα για ΜΜΕ που θέλουν το κακό σου», έλεγε το σημείωμα.

Σε ελάχιστες εβδομάδες, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.  Βρίσκεται πλέον σε οριστικό αδιέξοδο. Μη έχοντας άλλη επιλογή τραβά από το συρτάρι και τον τέταρτο φάκελο, τον σχίζει τον ανοίγει και διαβάζει:
«Ετοίμασε τώρα, τέσσερις φακέλους και βάλτους στο συρτάρι» έγραφε.!

Σ.σ. Οποιαδήποτε σχέση με πρόσωπα και καταστάσεις και για την περιοχή μας, ενδέχεται να μην είναι συμπτωματική..!