Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Ρόδου

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ρόδου, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που υπήρξε για την ένταξη του έργου που αφορούσε τον εξωραϊσμό του πάρκου του Ροδινιού.

Στο θέμα επανήλθε με δηλώσεις του στην εφημερίδα των Κυκλάδων «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κατηγόρησε την Περιφέρεια για υποβάθμιση του έργου των δήμων, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του.

Στον κ. Χατζηδιάκο απάντησε με ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, που κατηγορεί τον Δήμαρχο Ρόδου για πολιτικό αμοραλισμό και καπηλεία και ως κοινό πολιτικό συκοφάντη.

Οι δηλώσεις του Φ. Χατζηδιάκου

Ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να δώσει το στίγμα του όσον αφορά στο όργανο που εκπροσωπεί, καθώς εκφράζει τις απόψεις των Δημάρχων των νησιών που εισπράττουν την υποβάθμιση από την Περιφέρεια.

«Εμένα ο ρόλος μου είναι τριπλός, καθώς είμαι πρόεδρος της ΠΕΔ, που σημαίνει ότι έχω ακούσματα από όλους τους συναδέλφους Δημάρχους, δεύτερον έχω την ιδιότητα του Δημάρχου της Ρόδου και τρίτον, καθώς δεν έχω ακόμα «απογαλακτιστεί», έχω υπηρετήσει επί 4 θητείες στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, άρα ξέρω ποια είναι τα όρια, ποιες είναι οι αρμοδιότητες, αλλά και το fair play επικοινωνίας μεταξύ των συναδέλφων Α΄ και Β΄ βαθμού.

Παράλληλα, έχω και τα ακούσματα του πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να γίνεται έργο στον τόπο του, να γίνονται παρεμβάσεις σε κοινωνικά και άλλα θέματα, με τον ρόλο τον διεκδικητικό που πρέπει να έχει τόσο ο Α΄ όσο και ο Β΄ βαθμός.

Εκφράζω την πλειοψηφία των Δημάρχων της Περιφέρειας, εκφράζω ένα γενικότερο κλίμα για τις σχέσεις Δημάρχων, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Επάρχων, που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον ρόλο των Δημάρχων. Εάν υπάρχει μία αγωνία από πλευράς τους, για επανεκλογή, η αγωνία που έχουν οι Δήμαρχοι είναι να παράξουν έργο.

Μέχρι τώρα είχαμε την αγωνία, γιατί υπήρχαν οι διατάξεις που εμπόδιζαν τις δημοπρατήσεις των έργων. Τώρα που χρηματοδοτήσεις υπάρχουν και κατά πρωτόγνωρο τρόπο προχωράνε οι διαδικασίες, η αγωνία είναι για τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και να προλάβουμε να δρομολογήσουμε, σε αυτήν εδώ την θητεία, έργα, για να τα συνεχίσουμε στην επόμενη. Αυτή είναι η αγωνία των Δημάρχων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ούτε να παρακάμψουμε ούτε να υποβαθμίσουμε».

Οι χρηματοδοτήσεις των έργων

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που οξύνει τις σχέσεις των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης εντοπίζεται στο πατρονάρισμα των έργων που εκτελούνται στους Δήμους, με το κ. Χατζηδιάκο να εστιάζει στην επίκληση από πλευράς της Περιφέρειας στις χρηματοδοτήσεις.

«Η Περιφέρεια διεκδικεί, όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, αυτονόητο αυτό. Μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών καθορίζει τους άξονες για να διατεθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Μπορεί σε κάποιο μέτρο να διαθέσει περισσότερα και σε κάποιο άλλο λιγότερα. Αυτή είναι μια αρμοδιότητα, που αφού εκτιμήσει με τον λεγόμενο δημοκρατικό προγραμματισμό, θα δει ποιες είναι οι ανάγκες, οι οποίες φυσικά είναι τεράστιες. Στο επόμενο βήμα η Περιφέρεια ανοίγει μία πρόσκληση, οι Δήμοι τρέχουν για να κάνουν μελέτες, αν υποβάλλουν πρόταση και εγκριθεί, τότε «η Περιφέρεια χρηματοδοτεί», όμως εάν δεν τα καταφέρουν να πάρουν τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις τότε «οι Δήμαρχοι είναι ανίκανοι».Αυτό δεν αντέχει στη λογική, τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.

Αυτή η συνεχής στρέβλωση της πραγματικότητας σε βάρος των Δήμων, είναι πολύς καιρός που οι συνάδελφοι Δήμαρχοι μου λένε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται το έργο των υπηρεσιών των Δήμων. Όχι των Δημάρχων. Οι Δήμαρχοι είναι εκτελεστικά όργανα, έχουν όμως την υποχρέωση να προστατεύουν και τους συναδέλφους τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς.

Όταν επιτυχώς εντάσσεται ένα έργο, έχω την υποχρέωση να υπερασπιστώ τη δουλειά και των υπηρεσιών των Δήμων και των συμβούλων που ασχολήθηκαν, ακόμα και των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης, οι οποίοι ξεπερνούν τα εργασιακά τους όρια προκειμένου να ελέγξουν και να εγκρίνουν τις μελέτες.

Υπάρχει μία συστηματική δημοσιοποίηση, μέσω δελτίων τύπου, της ένταξης κάποιων έργων, με την αναφορά ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το τάδε έργο, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το άλλο έργο και η εικόνα που περνάει είναι να απαξιώνει το σύνολο των προσπαθειών όλων των άλλων.

Εάν ο κάθε Δήμος δεν έχει ετοιμάσει μία μελέτη, δεν την έχει υποβάλλει, δε έχει «ιδρώσει» για να την «ωριμάσει», υπήρχε περίπτωση να εκδοθεί τέτοιο δελτίο και να ειπωθεί ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί;

Επειδή υπάρχουν κανόνες, υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση της κάθε μελέτης, εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις του μέτρου, η Διαχειριστική Αρχή δεν είναι εύκολο να το απορρίψει ή να το κόψει.

Ήμουν Αντιπεριφερειάρχης και ξέρω το ταμείο που έμεινε, που ήταν 42 εκ. ευρώ για τα Δωδεκάνησα και 20 εκ. ευρώ για τις Κυκλάδες. Αν από αυτά που ήταν τοποθετημένα στο τεχνικό πρόγραμμα, αν συμφωνηθούν με τα δημοτικά συμβούλια για το που και πως πρέπει να διατεθούν, τότε να βγαίνει και να λέει «με ίδιους πόρους της Περιφέρειας χρηματοδοτήθηκε το έργο, εμείς κάναμε τις μελέτες, εμείς προχωρήσαμε». Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί. Να μην κρυβόμαστε πίσω από αόριστα και απρόσωπα δελτία τύπου».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε»

Η απήχηση στον πολίτη, της έντασης που επικρατεί μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, έχει μόνον αρνητικό αντίκτυπο, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδιάκος.

«Να μην φτάνουμε στα άκρα γιατί ο πολίτης με αυτές τις συμπεριφορές έχει δίκιο να απεχθάνεται την πολιτική, τους πολιτικούς και να μας απαξιώνει.

Εμείς, μέσα από αυτή την απαξίωση έχουμε έναν ρόλο, να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο στην κοινωνία, να δείξουμε ότι είμαστε χρήσιμοι και δεν προσδοκούμε ούτε προσωπικά οφέλη, ούτε τη δόξα, ούτε την φήμη, πολλώ δε μάλλον τις φωτογραφίες ή τις κορώνες.

Αυτός που είναι κοντά στον πολίτη είναι ο Δήμαρχος, ο δημοτικός σύμβουλος και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, που ακούει κάθε μέρα τα παράπονα στο καφενείο. Αν δεν το καταλάβουν, από την κυβέρνηση μέχρι τις Περιφέρειες, ότι πρέπει να στηριχθεί ο Α΄ βαθμός, με κανόνες ξεκάθαρους και όχι με καπελώματα, τότε δυστυχώς θα έχουμε αποτύχει όλοι και ο πολίτης δεν συγχωρεί την αποτυχία και δεν δικαιολογεί τις κοκορομαχίες.

Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα βγάλει δελτίο τύπου και ποιος θα κόψει τις κορδέλες. Αυτό για τον πολίτη είναι ότι χειρότερο. Σημασία έχει να εκτελούνται έργα.

Με κάποιον είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε είτε προσεγγίζουμε με άλλη οπτική γωνία κάποια θέματα, είμαστε εκπρόσωποι θεσμικοί και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε, αυτό θέλει ο κόσμος, είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε έργο και να έχουμε αποτέλεσμα. Αλλοίμονο αν ο ρόλος του ενός είναι να υποσκάπτει τον ρόλο του άλλου.

Με κόντρες ζημιώνεται ο τόπος κι εγώ σαν πρόεδρος της ΠΕΔ δεν θα το επιτρέψω. Μπορεί να διαφωνούμε, μπορεί στην προσωπική μας ζωή ακόμα και να μην μιλιόμαστε, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών».

Πηγή: koinignomi.gr

 

H απάντηση του Γ. Λεονταρίτη

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη στις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φ. Χατζηδιάκου:

Αποτελούν ορόσημο πολιτισμού αμοραλισμού και πολιτικής καπηλείας, για τον θεσμό του α΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και των θεσμικών του οργάνων, οι δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Φώτη Χατζηδιάκου στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη.

Δηλώσεις που βρίθουν ανακριβειών,  ξεχειλίζουν από μικρότητα και μικροψυχία, παραποιούν την αλήθεια και καταστρατηγούν κάθε έννοια δεοντολογίας, την οποία υποτίθεται ότι  ο Δήμαρχος Ρόδου υπερασπίζεται και ζητά την τήρησή της από τους άλλους.

Είναι φανερή η αγωνία που τον διακατέχει μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, όπως και η ανάγκη του να «πουλήσει» προεκλογικά τα έργα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Αρχή, ουδόλως ενδιαφέρονται για τα προσωπικά άγχη και τις αγωνίες του Δημάρχου της Ρόδου και ούτε πρόκειται να επιτρέψουν την καταπάτηση των ρητών και αυστηρών κανόνων δεοντολογίας που διέπουν την υλοποίηση των έργων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επειδή η αλήθεια δεν βολεύει την προεκλογική σπέκουλα του Δημάρχου της Ρόδου και όλων των υπολοίπων που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εκφράζει.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, για άλλη μια φορά και  προς πάσα κατεύθυνση:

Η δημοσιοποίηση δια Δελτίων Τύπου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κάθε πράξης που αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (προσκλήσεις, εγκρίσεις, εντάξεις κλπ) είναι επιβεβλημένη βάσει των κανόνων δημοσιότητας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά συνέπεια, η έκδοση Δελτίων Τύπου για τα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι υποχρεωτική εκ των κανόνων αυτών και δεν  έρχεται να καλύψει καμία υπαρξιακή ανάγκη της περιφερειακής αρχής και προσωπικά του Περιφερειάρχη ως επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης. Προφανώς, ο Δήμαρχος Ρόδου κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, όσον αφορά στην χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα των Δελτίων Τύπου που ο ίδιος σωρηδόν εκδίδει.

Όπως ακριβώς είναι επιβεβλημένη η δημοσιοποίηση των πράξεων που αφορούν στα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα έργα, άλλο τόσο επιβεβλημένη από τους κανόνες δημοσιότητας των προγραμμάτων αυτών, είναι και η ρητή αναφορά από τους φορείς υλοποίησης, της πηγής χρηματοδότησης, προκειμένου η κοινή γνώμη να έχει ξεκάθαρη και σαφή άποψη για την συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην εκτέλεση έργων στη χώρα. 

Για την τήρηση των υποχρεώσεων αυτών, ελέγχονται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, όσο και ο Περιφερειάρχης, ως επικεφαλής αυτής. Η υποχρέωση αυτή, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «οικειοποίηση» έργων, παρά μόνο στο μυαλό του Δημάρχου Ρόδου, όπου και εδώ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, αφού οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπουν ασάφειες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προεκλογικής εκμετάλλευσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Όσον αφορά στη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τους Δήμους, τους οποίους ο Δήμαρχος Ρόδου ισχυρίζεται ότι εκφράζει, με τον ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ, συνιστούν ύβρη  απέναντι στην αλήθεια. 

Καλώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα των έργων που εκτελούνται σε όλους τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όχι μόνο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αλλά και μέσω ιδίων πόρων και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Καλώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα των προγραμματικών και διαβαθμιδικών συμβάσεων που έχει συνάψει η Περιφέρεια με τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, υποστηρίζοντας όχι μόνο οικονομικά αλλά και τεχνικά και μελετητικά και διοικητικά την εκτέλεση έργων των Δήμων, όταν και όπου εκείνοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Καλώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ να κατονομάσει και να απαριθμίσει πόσα από τα έργα που χρηματοδοτεί και εκτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους Δήμους, είναι έργα που δεν εμπίπτουν στη δική της αρμοδιότητα, αλλά έρχεται να συνδράμει τους Δήμους που αδυνατούν είτε να τα χρηματοδοτήσουν είτε να τα εκτελέσουν.

Καλώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ρόδου να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των έργων  του Δήμου Ρόδου – του μεγαλύτερου Δήμου του Νοτίου Αιγαίου, με τις ογκώδεις Τεχνικές Υπηρεσίες   - που η Περιφέρεια  χρηματοδοτεί και εκτελεί, καθώς και τη λίστα των έργων για τα οποία η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πόρους, αναμένοντας από τον Δήμο Ρόδου την ολοκλήρωση των μελετών για να προχωρήσουν.

Κι αν ο πρόεδρος της ΠΕΔ αποφύγει να το κάνει, διότι έτσι θα καταρρεύσουν οι παντελώς ανυπόστατοι – αλλά βολικοί για τον ίδιο – ισχυρισμοί περί μη συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους, περί «καπελώματος» των Δήμων, περί οικειοποίησης των έργων  και άλλα  παρόμοια, τότε θα δώσει η Περιφερειακή Αρχή στη δημοσιότητα όλα τα παραπάνω.

Όσον αφορά στη μόνιμη επωδό περί των χρημάτων που άφησαν επί ημερών τους στα ταμεία της Περιφέρειας, ο ίδιος και ο πολιτικός του προϊστάμενος, μπορεί να τους δίνει διέξοδο όταν προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν μια ρητορική αντιπολιτευτική ενάντια στη σημερινή περιφερειακή αρχή, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις πληγές που κληροδότησαν στον τόπο οι λειτουργούντες επί σειρά δεκαετιών "ισόβιοι" και "κληρονομικώ δικαιώματι" άρχοντές του, και που σήμερα επιδιδόμαστε σε τιτάνιο αγώνα δρόμου για να τις κλείσουμε.

Για να αντιληφθεί έτσι και ο τελευταίος κάτοικος των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ποιος τελικά είναι εκείνος που διαστρεβλώνει την αλήθεια, συκοφαντεί την Περιφέρεια, αγνοεί κανόνες  και διαδικασίες, καταστρατηγεί τη δεοντολογία και επικαλείται εντελώς προσχηματικά τη συνεργασία, την οποία επιμελώς φροντίζει, με κάθε ευκαιρία να δυναμιτίζει, στο βωμό της προεκλογικής σπέκουλας και της προσωπικής πολιτικής του ανασφάλειας.

Επιπλέον, καλώ τον Πρόεδρο της ΠΕΔ να δηλώσει αν  οι ισχυρισμοί του έχουν την νομιμοποίηση του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί και  εξ ονόματος του οποίου ομιλεί. Να δηλώσει πότε συγκάλεσε το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί και αν ελήφθη απόφαση που να απηχεί τα όσα υποστηρίζει σε βάρος της Περιφέρειας. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι ένας κοινός πολιτικός συκοφάντης που καπηλεύεται τη θεσμική του θέση.

Λυπάμαι, τέλος, που σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο περίοδο, με κρίσιμα εθνικά διακυβεύματα, και μάλιστα παραμονές της εθνικής επετείου, ο Δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ επιλέγει τον διχαστικό λόγο, για να διαμορφώσει και να υπερασπιστεί την εικόνα ενός ανύπαρκτου διχασμού, που σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί και δεν εξυπηρετεί τα νησιά μας και τους κατοίκους τους, παρά μόνο τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα.