Από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου  στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ.  Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

 

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου συμπίπτει εφέτος ημέρα Κυριακή της Ε’ Εβδομάδας των Νηστειών. Μαζί συνεορτάζει η οσία Μαρία η Αιγύπτια. Επίσης και ο νέος άγιος ο όσιος Σάββας της Καλύμνου. Από όλα όμως δεσπόζει τιμητικά το Πανσεβάσμιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου.

Ανίκανοι και άσχετοι νιώθουμε στην ιερά μορφή, την πορεία και την θαυμαστή στάση την διαχρονική της Κυρίας Θεοτόκου. Γράφτηκαν, γράφονται και θα συνεχίσουν να γράφονται από πνευματικά φωτισμένους και προικισμένους ανθρώπους, για την Μητέρα του Ιησού και την Μάνα της ανθρωπότητας την Παναγία μας. Εμείς ελάχιστες πινελιές προσπαθούμε να βάλουμε στον απέραντο πίνακα της ζωής και της παρουσίας της ολοζώντανης της Μαρίας στην εκκλησία μας.

Από την Γέννηση, τα Εισόδια, τον Ευαγγελισμό, την Σύναξη, την Κοίμηση, τα εννιάμερά της, ο Ακάθιστος ύμνος, οι Παρακλήσεις, τροπάρια,ακολουθίες, ύμνοι, μοιρολόγια, τραγούδια, διηγήσεις, αφηγήσεις, θαύματα, επωνύμια την έχουνε χαρακτηρίσει το ιερώτερο και πανσεβάσμιο όνομα, το γλυκό, το ωραίο, την πιο όμορφη παρουσία της γυναικείας φύσης, μετά τον Υιό και Θεό της, τον Χριστό μας στη Γη.

Παγκόσμια, πανανθρώπινη και σε χρώματα και σε γλώσσες και σε ήθη και έθιμα έχει διαχρονικά περάσει η ιερή μορφή της. Παναγία μας, Μάνα μας, Μητερούλα μας, Θεοτόκε, Υψενή, Σκιαδενή, Κύκκου, Τήνου, Σουμελά και εκατοντάδες επωνύμια φέρουν μπροστά μας την γλυκειά παρουσία και γαλήνια μορφή της.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ο Έλληνας και γιατρός στο κεφάλαιο (Α) και στους στίχους (26-38), παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο το γεγονός τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο Θεόσταλτος Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην δεκαπεντάχρονη Μαριάμ και τις αναγγέλλει το χαρμόσυνο μήνυμα ότι εκλέχθηκε να είναι το δοχείο της Θείας ενανθρώπισης και Γέννησης του Ιησού  μας Χριστού. Απορημένη απαντά με έκσταση στο ιερό αυτό γεγονός είμαι δούλη του Θεού ας γίνει το θείο του θέλημά.

Η χαρμόσυνη αυτή είδηση από τον Άγγελο ονομάστηκε ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Το ίδιο γεγονός της απελευθέρωσης του έθνου μας από τον βάρβαρο Τουρκικό ζυγό, ονομάστηκε ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ του Έθνου μας γι’ αυτό δίκαια θρησκεία και πατρίδα, Ελλάδα και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ συνυφασμένες αρχές του Ελληνικού έθνους, συνεορτάζουν και συμπανηγυρίζουν ουρανός και γη και τα καταχθόνια, μάρτυρες, άγιοι, ήρωες, παιδιά, γέροντες, γυναίκες, άνδρες, μικροί και μεγάλοι, για του Θεού την πίστη την Αγίαν και της πατρίδος την Ελευθερίαν όπως μας υπενθυμίζει ο εθνικός μας ποιητής.

Γι’ αυτές τις μεγάλες και αθάνατες ιδέες έπεσαν και θυσιάστηκαν και μέχρι τις ημέρες μας το ίδιο για Χριστό και Ελλάδα θα θυσιαζόμαστε. Σε κανέναν μα σε κανέναν προδότη, αλλόθρησκο και πουλημένο δεν δίνουμε σπιθαμή από τη γη των προγόνων και μαρτύρων της πατρίδας μας. Και όσα με ύπουλα και ατιμωτικά μέσα μας πήραν είναι και θα ξαναγίνουν δικά μας. 

Η Κων/πολη, η Μικρά Ασία, η Κύπρος, ο Πόντος, και η Σμύρνη ότι ξένοι κατακτητές μας άρπαξαν πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι. Θα Αναστηθεί, ναι θα αναστηθεί ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και η κρεμάλα του Εθνάρχου Ιερομάρτυρα Γρηγορίου του Ε’ θα μας υπενθυμίζει, διαχρονικά. Μη λησμονάτε το σχοινί παιδιά του Πατριάρχη.

Ο οίστρος ιερός με καθοδηγεί μετά από όλα αυτά στον ιστορικό καθεδρικό ναό τον μεγαλοπρεπή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ρόδου. «Ο Σάν Τζοβάνις» της Ιταλικής περιόδου. Η ωραία αυτή Ιταλική εκκλησία σε ρυθμό πρωτοάνοιξε επί Μητροπολίτη Ρόδου Τιμοθέου Ευαγγελίδη. Εκείνος έφυγε με μετάθεση για Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και έμειναν οι ενέργειες και η ολοκλήρωση του τότε Καθολικού ναού στη μέση.

Ο ερχομός στη Ρόδο το 1951 του μεγαλοπρεπούς Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού με τον νεαρό τότε Διάκονο και στη συνέχεια Πρωτοσύγκελλο τον αξέχαστο Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο, άλλαξαν την ροή της Ορθόδοξης πορείας του τόπου μας. Η θεμελίωση, ανακαίνιση του Νέου Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έδινε νέες πνευματικές υποσχέσεις. Το τέμπλο, ο θρόνος μαρμάρινοι, όπως ακριβώς του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, όπως ο ίδιος έφτιαξε ως επίσκοπος Αλαμείου το (1945-1951).

Οι αγιογραφίες του περίφημου Αγιογράφου, πεζογράφου Φώτη Κόντογλου και του μαθητή του Τερζή. Πρώτος Προϊστάμενος ο αξέχαστος Πρωτοσύγκελλος Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος, που επί 30 χρόνια μεσουρανούσε η γλυκειά μορφή του. Συγκλόνιζαν αγιογραφίες, λειτουργός μαζί  με τον Καλλίφωνο Παπα-Σάββα Χατζηνικολάου.

Ευλαβείς, επίτροποι και προπαντός ιεροψάλτες, που άφησαν εποχή, οι αείμνηστοι πρωτοψάλτες Μιχαήλ Σαρρής και Μιχαήλ Σαρούκος.

Ο Πρωτοσύγκελλος Αλέξανδρος Θεοδωρακόπουλος με την επιβλητική παρουσία του και ο μεγαλοπρεπής και ανεπανάληπτος Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδωνας Συνοδινός έφεραν στην πρώτη θέση, μεταπολεμικά με το φόβο και το μούδιασμα της Ιταλοκρατείας τον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού, στις καρδιές των Ροδιτών και όχι μόνο, λιτανείες μεγαλοπρεπείς, επίσημες δοξολογίες, συναντήσεις, επισκέψεις Αρχηγών, κρατών, Ορθοδόξων, προκαθημένων έγινε ο τόπος συνάθροισης ο Ευαγγελισμός της Ρόδου, κηδείες, γάμοι, βαπτίσεις επωνύμων, ικανό εκκλησίασμα έγινε από την δική τους επίπονη προσπάθεια. Αιωνία τους η μνήμη και αξέχαστοι. Επίσης συνεχιστής του Καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού υπήρξε ο διάδοχος του Πρωτοσύγκελλου Αλεξάνδρου, ο σημερινός Μητροπολίτης Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.Παΐσιος Αραβαντινός. Η ευχή της Παναγίας μας να είναι στην πατρίδα μας και σε όλους μας.
Αμήν