Να δοθούν κίνητρα  για εγκατάσταση  στα μικρά νησιά

Την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση σε μικρές νησίδες, επισημαίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Επί του θέματος, κατέθεσε ερώτηση στη βουλή (προς τους αρμόδιους υπουργούς) ζητώντας να μάθει αν υπάρχει ή όχι σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη των μικρών νησιών και νησίδων, αναφερόμενος σε περιπτώσεις όπως τα Ίμια, η Κίναρος κ.α.

Ειδικότερα αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής:

 “Οι Έλληνες πληροφορήθηκαν ότι στην βραχονησίδα Ίμια από το 1996 μέχρι και το 2004 υπήρχε βοσκός ο οποίος καθημερινά συντηρούσε μικρό κοπάδι ζώων. Ο εν λόγω βοσκός εκδιώχθηκε, όταν το ελληνικό Δημόσιο αποφάνθηκε ότι ο Δήμος Καλύμνου παρανόμως χρηματοδοτούσε την παραμονή του στο νησάκι.

Πληροφορήθηκαν επίσης ότι και σήμερα στη βραχονησίδα Κίναρο, διεκόπη η οικονομική ενίσχυση στη μοναδική κάτοικο, η οποία αν το εγκαταλείψει δεν θα υπάρχει τίποτε ελληνικό επάνω του.

Τα δυο αυτά περιστατικά είναι ψήγματα μπροστά στην διαχρονική πραγματικότητα για το Αιγαίο, η οποία περιγράφεται με χιλιάδες απολύτως έρημα νησάκια, νησάκια με 2, 3, 15 και είκοσι κατοίκους, με προκλητικές ελλείψεις σε γιατρούς συγκοινωνίες, σχολεία, κ.ο.κ.

Με βάση τα παραπάνω που περιγράφουμε, έχουμε ένα Αιγαίο σε αδιανόητη εγκατάλειψη.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Έχετε την βούληση να εκπονήσετε ένα ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για την γρήγορη και σαρωτική οικονομική ανάκαμψη του Αιγαίου με μέτρα όπως:
- Κίνητρα μόνιμης εγκατάστασης νέων ζευγαριών με την παραχώρηση εκτάσεων, άτοκα δάνεια ανέγερσης τουριστικών επιχειρήσεων;

- Μπαράζ δημοσίων έργων για την δημιουργία μαρινών, μικρών λιμένων;
- Ολοκλήρωση επιτέλους της σύνδεσης των νησιών με υδροπλάνα, με υποχρεωτική κάλυψη και των μικρών νησιών;

- ΦΠΑ 6% σε όλα τα μικρά και σχεδόν έρημα νησάκια;
- Επιδοτήσεις για την μόνιμη παραμονή Ελλήνων σε βραχονησίδες με ήπιες δραστηριότητες (π.χ βοσκοί, ιχθυοκαλλιέργεια) ή και εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών;

2. Πότε επιτέλους θα υιοθετήσετε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη των έρημων νησιών του Αιγαίου με πολύ περισσότερα μέτρα από τα παραπάνω, ώστε:
- Να τονωθεί η εθνική οικονομία έτι περισσότερο, αφού θα αξιοποιηθεί ένας “κοιμισμένος γίγαντας” όπως είναι χιλιάδες μικρά νησάκια στο Αιγαίο ;
- Να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα που αυξάνεται και παγιώνεται επικίνδυνα ακριβώς γιατί τα νησάκια του Αιγαίου είναι ΧΩΡΙΣ ΖΩΗ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος
Ελλάδος”