Κι όμως ήταν αλήθεια: Το «Δωδεκάνησος» δεν θα ξαναρχόταν...

ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Κι όμως, ήταν αλήθεια...

Σαν απίθανο του φαινόνταν. Οχι, δεν μπορούσε να ήταν αληθινό. Το “Δωδεκάνησος” το καραβάκι αυτό των Δωδεκανησιακών θαλασσών θα ξαναρχόταν. Θα πρόβαλλε ξαφνικά στην είσοδο του Μανδρακιού θα σφύριζε και τα ταξί θα τρέχανε στην προκυμαία, κι οι συγγενείς θα κατέβαιναν να υποδεχτούν τους συγγενείς. Οχι δεν ήταν δυνατό να χάθηκε το πλοίο, αυτό το πίστευε ο Μαστρο-Παντελής.

Γι’ αυτά και περίμενε στο Μαντράκι. Είχε και φίλους μέσα στο “Δωδεκάνησος”. Θαρχόταν το πλοίο, θα διπλάρωνε στην προκυμαία και ο πλοίαρχος θάβγαινε στη γέφυρα να δώση τις οδηγίες για τις μανούβρες, για την αποβίβαση των επιβατών, για το ξεφόρτωμα.

Είδε ο Μαστρο-Παντελής το “Επτάνησος” που ερχόταν κι ακόμα δεν το πίστευε. Οχι, δεν ήταν δυνατόν. Το “Επτάνησος” θάφερνε ευχάριστα μηνύματα. Κάπου κει στον Δωρικό κόλπο, θα βρισκόταν, για να περάση η κακοκαιρία. Οι άνθρωποί του, οι επιβάτες του γνωστοί και άγνωστοι θα έστελναν μηνύματα.

Προχώρησε προς το Εμπορικό λιμάνι. Και κύτταζε.

Είδε να σηκώνεται ο μουσαμάς και ν’ αποκαλύπτωνται τυλιγμένα με σεντόνια τα πτώματα. Πού και πού φαινόταν κανένα κρανίο χτυπημένο...

Και τότε πίστεψε ο Μάστρο-Παντελής. Η τραγωδία ήταν αληθινή και φρικτή. Το “Δωδεκάνησος” δεν θα ξαναρχόταν. Κι οι άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, γυναίκα με παιδιά, νιόνυφες, παλληκαράκια που ήθελαν να μουτζουρώσουν το φυλλάδιό τους, αλοίμονο, δεν θα ξανάβλεπαν τους δικούς τους.

Ο ΡΟΔΙΟΣ


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΙΑ ΡΟΔΙΑΚΟΥΣ ΟΙΝΟΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ
Σήμερον δια του αεροπλάνου της γραμμής επιστρέφει ο Διευθυντής της Ανωνύμου Εταιρείας ΚΑΪΡ κ. Σταμάτιος Καζούλλης. Ο Διευθυντής της ΚΑΪΡ επραγματοποίησε μεγάλην περιοδείαν εις Ιταλίαν και Γερμανίαν, ερχόμενος εις επαφήν με οίκους ενδιαφερομένους δια την αγοράν οίνων ροδιακής παραγωγής.
Τελευταίως επιδεικνύεται, ως γνωστόν, ζωηρόν ενδιαφέρον δια τους Ροδιακούς οίνους εις την Γερμανικήν και Ιταλικήν αγοράν.
 


ΔΙΑ ΓΗΠΕΔΟΝ ΕΙΣ ΣΑΛΑΚΟΝ
Δι’ αποφάσεως του Μητροπολίτου Ρόδου κ. Σπυρίδωνος, ενεκρίθη η δωρεάν παραχώρησις εις τον αθλητικόν και Προοδευτικόν Σύλλογον της κοινότητος Σαλάκου “Ασπίς” εκκλησιαστικού κτήματος δια να χρησιμοποιηθή δια την δημιουργίαν γηπέδου, προς εκγύμνασιν των νέων του χωρίου.

Η ΒΟΥΛΗ
Το απόγευμα επανέλαβε τας εργασίας της η Βουλή μετά τριήμερον διακοπήν, λόγω της Εθνικής Επετείου. Κατά την σημερινήν συνεδρίασίν της η Βουλή ησχολήθη με κοινοβουλευτικόν έλεγχον και εν συνεχέια ήρχισε την Β’ κατ’ άρθρον συζήτησιν του Εκλογικού Νομοσχεδίου.

ΝΕΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΜΠΩΝΑΣ
Η νέα εκκλησιαστική επιτροπή της Εμπωνας, συνεκροήθη εκ των Εμμανουήλ Ρουσακάκη, Κωνσταντίνου Μαρτάκη, Ιωάννου Αντωνάκη και Φωτίου Μαρινάκη, ως τακτικών μελών και εκ των αναπληρωματικών Ιωάννου Καλοπετράκη, Κυριάκου Μισοδουλάκη, Ιωάννου Μυριαλάκη και Μαρουλάκη.

ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕ ΛΙΒΕΡΙΑΝΟΝ
Κατέπλευσε χθες εις τον λιμένα το υπό Λιβεριανήν σημαίαν ατμόπλοιον “Λιβύη”, προερχόμενον εκ Λευκωσίας με εμπορεύματα.