Δίκτυο φυσικού αερίου θα κατασκευαστεί στη Ρόδο

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και στο νησί της Ρόδου, προβλέπει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2017-2021 που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΔΑ).

Πρόκειται για ενδιαφέρουσα εξέλιξη που έχει συζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, σε επίπεδο σχεδιασμού.
Σύμφωνα πάντως με το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης, η πρόβλεψη είναι σε πρώτη φάση, να κατασκευαστεί δίκτυο μήκους έξι χιλιομέτρων στο νησί της Ρόδου, με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις. 

Συγκεκριμένα προβλέπεται να συνδεθούν 20 οικιακοί και 10 εμπορικοί πελάτες με κατανάλωση 160 MWh για τους οικιακούς και 400 MWh για τους εμπορικούς (το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 517.024 ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί και στο νησί μας σταθμός εγκατάστασης υγροποιημένου αερίου, έτσι ώστε σε δεύτερη φάση, τα επόμενα χρόνια, το δίκτυο να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Γεγονός πάντως είναι ότι και σε τοπικό επίπεδο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την χρήση του φυσικού αερίου, τόσο από οικιακούς καταναλωτές όσο και από επιχειρηματίες.
Το σενάριο είναι ότι πράγματι σε δεύτερη φάση θα υπάρξει ευρεία επέκταση του δικτύου στο σύνολο του νησιού.

Σύμφωνα πάντως με το πενταετές πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, προβλέπεται η επέκταση σε 43 πόλεις μέχρι το 2021 και πρόκειται για επένδυση 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθούν δίκτυα στη Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο, Κόρινθο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Καστοριά, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, κ.α.