Μ. Σακέλλης: «Σε τουρισμό και μεταφορικό  ισοδύναμο ποντάρει η ακτοπλοΐα»

Σαν «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν και φέτος οι Έλληνες ακτοπλόοι την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Με τα προβλήματα για τα ελληνικά νοικοκυριά να παραμένουν ασφυκτικά, η τουριστική κίνηση αναμένεται να δώσει ξανά βαθιά ανάσα στα έσοδα της ακτοπλοΐας.

Όπως λέει στο mononews.gr ο Καρπάθιος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, τα μηνύματα που έρχονται για την καλοκαιρινή σεζόν είναι ενθαρρυντικά και τονίζει πως αναμένει μια ακόμη καλή χρονιά κυρίως λόγω της αύξησης του αλλοδαπού τουρισμού.

Αντίθετα, χαμηλές είναι οι προσδοκίες από την εσωτερική κίνηση, η οποία εκτιμάται πως θα παραμείνει και φέτος σε «ρηχά νερά». Ο εσωτερικός τουρισμός, σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη συνεχίζει να πιέζεται και δεν φαίνεται προοπτική αναστροφής της κατάστασης τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Ο Έλληνας δυσκολεύεται...», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις πάντως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, αντίθετα, εκτιμάται πως θα εντείνουν την πολιτική των προσφορών, ειδικά για εκείνους που ταξιδεύουν συχνά με πλοίο.

Οι προσφορές, όπως λέει ο επικεφαλής της ΣΕΕΝ αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποδοτικές καθώς έφεραν περισσότερους επιβάτες στα πλοία πέρυσι και ως εκ τούτου είναι λογικό να συνεχισθούν.

Θετικά για τον κλάδο αναμένεται να λειτουργήσει και το «μεταφορικό ισοδύναμο» που εξετάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Ο κ. Σακέλλης θεωρεί πως θα τύχει θερμής υποδοχής από τον κόσμο καθώς θα αφορά κάποιου είδους επιδότηση στα ναύλα, ωστόσο τονίζει πως περιμένει να δει τι θα αφορά και πως ακριβώς θα εφαρμοστεί. Ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης, ποιους θα αφορά, και με ποια κριτήρια θα δίνεται, ώστε ανάλογα να προσαρμοστεί και ο κλάδος, αναπροσαρμόζοντας ενδεχομένως και τα δρομολόγιά του.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΣΕΕΝ εκτιμά πως δεν θα αργήσει η ώρα που θα αποκαλυφθούν τα σχέδια για το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς με βάση τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιούλιο.