Εκτενείς έλεγχοι στην αγορά της Ρόδου

Eπί ποδός βρίσκεται η διεύθυνση κτηνιατρικής της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς και το καταναλωτικό κοινό ενόψει του Πάσχα.

Παρά την υποστελέχωση της υπηρεσίας, πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους που θα συνεχιστούν μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, για να διασφαλίσει την ποιότητα και την καταλληλότητα των προϊόντων που θα διοχετευτούν για το εορταστικό τραπέζι.

Μάλιστα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Ηλίας Οικονομίδης  διαβεβαίωσαν ότι η ποιότητα, ειδικά των ντόπιων κρεατικών είναι εξαιρετική, και θα πρέπει να προτιμώνται. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι η διεύθυνση κτηνιατρικής αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα επιφορτισμένη με το να εξυπηρετεί όλα τα νησιά της περιφέρειας για την προστασία των καταναλωτών και την προστασία της δημόσιας υγείας. 

«Η υποστελέχωση που μας καθηλώνει σε πολλές περιπτώσεις δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες που κάνουμε, και ειδικά την κτηνιατρική υπηρεσία, η οποία με γενναιότητα και με αυταπάρνηση ανταπεξέρχεται σε όλες τις περιπτώσεις που εμφανίζονται και σε όλα τα νησιά που λειτουργούν τα σφαγεία είναι παρόντες οι κτηνίατροι της περιφέρειας οι οποίοι κάνουν κρεοσκοπικό έλεγχο και βάζουν τις σφραγίδες που πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου.

Η περιφέρεια ανταποκρίνεται σε ό,τι έχει να κάνει με τα σφαγεία και σε αιτήματα παραγωγών για τη μεταφορά, ζώντων ζώων με πλοία από το ένα νησί στο άλλο ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας από τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε «Θέλω να κάνω μία υπενθύμιση στο κοινό. Να προτιμήσει τα ντόπια κρέατα, που υπάρχουν στην αγορά τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας, και υπάρχουν σε κρεοπωλεία και σε σούπερ μάρκετ της περιοχής μας και σε όλη την αγορά της περιφέρειας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της κτηνιατρικής κ. Οικονομίδης υπογράμμισε ότι ο έλεγχος της αγοράς είναι συνεχής και γίνεται σε πολλά αγαθά, όπως στα ζωοκομικά, στα ψάρια, στα τυριά. Μάλιστα όπως τόνισε ένα ζώο που σφάζεται και παίρνει σφραγίδα έχει ελεγχθεί και στο στάβλο, με αποτέλεσμα να γνωρίζει η υπηρεσία την υγειονομική κατάσταση των ζώων κάθε παραγωγού και στο σφαγείο ξέρει ακριβώς τι θα σφραγίσει.

«Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να προτιμούμε ζώα που έχουν σφραγίδες καταλληλότητας» είπε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό ότι, εκτός από τα σφάγια τα δικά μας, έχουν φύγει και πολλά ζώντα ζώα για άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως για Μεσολόγγι, Κόρινθο, Κρήτη, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 8.000, ώστε να σφαγούν εκεί. 

Παράλληλα ο κ. Οικονομίδης έκανε γνωστό ότι προ ημερών δημιουργήθηκε θέμα με τη σφραγίδα ένδειξης της ελληνικότητας των κρεάτων το οποίο όμως ευτυχώς λύθηκε χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά.  

Σύμφωνα με τον ίδιο «είχε έρθει μία εγκύκλιος πριν δέκα μέρες και έλεγε ότι η σφραγίδα η οποία πιστοποιεί ότι το κρέας είναι ελληνικό πρέπει να αλλάξει χρώμα και να γίνει ερυθρή. Αυτό κατά την άποψή μας θα δημιουργούσε στον καταναλωτή, πολλά προβλήματα ίσως και δυσπιστία προς το κράτος αλλά ευτυχώς έγινε… ξανά μπλέ. Η σφραγίδα αυτή  ίσως γίνεται λίγο βεραμάν λόγω της υγρασίας. Η μπλε σφραγίδα δηλώνει ότι το κρέας είναι ελληνικό. Δεν πρέπει να πληρώνουμε κάτι που δεν παίρνουμε».

Σημειώνεται ότι οι υποχρεωτικές σφραγίδες καταλληλότητας είναι δύο. Η οβάλ σφραγίδα με τον κωδικό του σφαγείου και η μπλέ σφραγίδα ΕΛΛΑΣ που πιστοποιεί ότι το κρέας είναι ελληνικό. Όταν υπάρχει η κόκκινη σφραγίδα σημαίνει ότι είναι κρέας εισαγωγής, δηλαδή από τρίτες χώρες. Μπλε σφραγίδα μπορούμε να έχουμε και από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης χωρίς όμως την ένδειξη ΕΛΛΑΣ.

Υπάρχουν και άλλες δύο σφραγίδες «ερίφιον» και «αμνός» που δεν είναι πλέον υποχρεωτικές αλλά η υπηρεσία εδώ τοπικά θα τις τοποθετήσει στα κρεατικά για να ξέρει ο καταναλωτής όχι μόνο τι αγοράζει, αλλά και επειδή κάτω από αυτήν γράφεται και ο τόπος. 

Οι κτηνίατροι της διεύθυνσης θα επισκεφτούν τα νησιά στα οποία λειτουργούν σφαγεία και πρόκειται γι’ αυτά της Νισύρου, της Κω, Αστυπάλαιας, Λέρου Καλύμνου, Σύμης, Έμπωνα και Ρόδου. Πάντως όπως τόνισε η ντόπια παραγωγή δε φτάνει για να καλύψει τις ντόπιες ανάγκες, ενώ έκανε γνωστό ότι στη Ρόδο θα έχουμε περίπου 7.000 αμνοερίφια για τις ανάγκες της αγοράς και στην Κάλυμνο γύρω στα 3.000.

Τέλος ο κ. Ζαννετίδης διευκρίνισε ότι όλα τα υπάρχοντα σφαγεία λειτουργούν με άδεια από το υπουργείο και άδεια από τη διεύθυνση κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας. Επίσης αναμένεται η μεταβίβαση της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου του Έμπωνα, στο περιφερειακό φυτώριο για τις μέρες του Πάσχα και σήμερα το πρωί θα υπογραφεί και η απαιτούμενη άδεια από την περιφέρεια.