Σε εξέλιξη αρκετές εργολαβίες για την προετοιμασία της πόλης

Θέματα που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία της πόλης για να υποδεχθεί την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου τον επόμενο μήνα, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου προχθές το βράδυ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, σε συνέντευξη τύπου χθες, ο Πρόεδρος της δ.κ. Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς, η συνεδρίαση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες κα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του Αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρη Χατζηιωάννου.

Όπως είπε, ως γνωστόν, αυτή την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες εργολαβίες και εργασίες στην πόλη οι οποίες έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των δημοτών, ενόψει βέβαια και της νέας τουριστικής περιόδου. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μάλιστα, κάνουν μία συνεδρίαση με κυρίαρχο θέμα το πόσο έτοιμη είναι η πόλη για να δεχθεί τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της δ.κ. Ρόδου, λοιπόν, φέτος, η πόλη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς, όπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργολαβίες σε διάφορα σημεία οι οποίες έχουν να κάνουν με  την αποκατάσταση οδοστρώματος και ασφαλτοστρώσεις στους οδικούς άξονες της πόλης, σε δρόμους και σε πλατείες συνοικιών. 

Είναι, επίσης, σε εξέλιξη η διαδικασία κατασκευής πεζοδρομίων, όπως έγινε στην τουριστική ζώνη στο Νιοχώρι και ολοκληρώνεται στο τρίγωνο γύρω από το πάρκο του Θέρμαι. Παράλληλα γίνονται τα κλαδέματα και ο καλλωπισμός των πάρκων. Δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος: «Μην ξεχνάτε ότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πόλη που έχει πάνω από 200 στρέμματα αστικό πράσινο, το οποίο πρέπει κάθε φορά να το φροντίζουμε και να είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να εξυπηρετήσουμε και τους δημότες που ζουν σ’ αυτή την πόλη αλλά και τους επισκέπτες που αναμένονται τώρα με την έναρξη της σεζόν». 

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο μία εργολαβία στο παραλιακό μέτωπο για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων και του αποχετευτικού. Αυτά ολοκληρώνονται τώρα και ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την επίσημη έναρξη της σεζόν τον επόμενο μήνα θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν προχθές ήταν της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για τον καθορισμό χώρων στάθμευσης, που μετά από διαβούλευση, συζήτηση και εμπλουτισμό προτάσεων απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ήρθε ως θέμα στο Συμβούλιο της δ.κ. και έχει να κάνει με τον καθορισμό χώρων στάθμευσης γενικής χρήσεως για την εξυπηρέτηση φορτοεκφορτώσεων στις επιχειρήσεις, τις στάσεις των τουριστικών λεωφορείων, τις θέσεις ΑμΕΑ στο κέντρο της πόλης, την εγκατάσταση νέων σταθμών μοτοποδηλάτων καθώς και θέσεις των υπηρεσιακών οχημάτων της τουριστικής αστυνομίας.

Όσον αφορά στα τουριστικά λεωφορεία, λοιπόν, για τα οποία κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της σεζόν διατυπώνονται παράπονα, ο κ. Παγκάς παραδέχθηκε ότι έχουν δεχθεί κριτική γι’ αυτό, για την εικόνα δηλαδή κάποια τουριστικά λεωφορεία να σταθμεύουν στην πλατεία του Δημαρχείου, και είπε κάτι τέτοιο φέτος δεν θα ισχύσει καθώς έχει προβλεφθεί χώρος που θα σταθμεύουν αυτά ώστε κάποια σημεία, όπως στην πλατεία Δημαρχείου, να είναι ελεύθερα, τουλάχιστον από τα μεγάλα οχήματα.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε προχθές ήταν η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης ταξί στην περιοχή του Θέρμαι, καθώς υπήρξε μία τροποποίηση και μετά από συνεννόηση και με το Σωματείο των ταξιτζήδων και τις μετρήσεις που διενήργησε η Υπηρεσία, αποφασίστηκε να δοθούν πέντε θέσεις στην απέναντι πλευρά του ξενοδοχείου Θέρμαι.

Ακόμη, συζητήθηκαν διάφορα θέματα της Μεσαιωνικής Πόλης, όπως η πορεία τοποθέτησης πλακόστρωτου η οποία είναι ενταγμένη στο Ειδικό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου με προϋπολογισμό περίπου 6 εκατ. ευρώ που προχωράει κανονικά. Το ίδιο και το αποχετευτικό σε κάποια σημεία που δεν υπήρχε και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία της αποκατάστασης, όπως στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου, ώστε να είναι έτοιμοι κατά τις ημέρες του Πάσχα μια και η Παλιά Πόλη, ως γνωστόν, δέχεται ένα μεγάλο όγκο επισκεπτών και πιστών τις μέρες της Μεγαλοβδομάδας τουλάχιστον.

Επίσης, ετοιμάζεται το καινούργιο σύστημα με τις μπάρες που θα τοποθετηθούν στις εισόδους της Παλιάς Πόλης που τώρα είναι ξηλωμένα όλα και βρίσκονται στη διαδικασία που ολοκληρώνεται και αυτή η εργολαβία την οποία θεωρούν σημαντική.

Προχθές, συζητήθηκε το τρίτο και τελευταίο μέρος εγκατάστασης των δικτύων νέας γενιάς του ΟΤΕ NGA θαλάμων οι οποίοι είναι μικροί σταθμοί και έχουν να κάνουν με τις ταχύτητες και την παροχή υπηρεσιών του ΟΤΕ (σ.σ. οπτικές ίνες, ταχύτητα Ίντερνετ κτλ). Αυτή είναι η τελευταία φάση καθώς οι άλλες δύο έχουν ολοκληρωθεί στην περιοχή Ασγούρου.

Μία πρώτη συζήτηση έγινε και για το νέο κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων στο νησί που είναι 44 από τα οποία τα δύο βρίσκονται την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για εκσυγχρονισμό του κανονισμού που υπήρχε και ο Πρόεδρος πιστεύει ότι σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμοι και θα έρθει και αυτός για έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο δ.σ.

Επίσης, εξέφρασαν γνώμη για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη χρήση κάποιων νέων χώρων για να τελούνται πολιτικοί γάμοι στην πόλη της Ρόδου. Ένας από αυτούς είναι και η πλατεία πίσω από το Μέγαρο της Περιφέρειας με θέα το ελαφάκι και τους μύλους, και ακόμα μία πρόταση είναι για τη στροφή στο Μόντε Σμιθ, το «μπαλκόνι» της Ρόδου όπως αποκαλείται, που είναι ένας πολυφωτογραφημένος χώρος και μπορεί να γίνει μίας ήπιας μορφής παρέμβαση για να τελούνται πολιτικοί γάμοι και εκεί.

Τέλος, ο κ. Παγκάς έκανε γνωστό ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πέρασαν από τη δ.κ. και το δ.σ., βρίσκονται στην Αποκεντρωμένη, είναι στη φάση ολοκλήρωσης και στέλνονται στην Αθήνα για να γίνουν ΦΕΚ οπότε ενδέχεται να ξεκινήσει η εφαρμογή τους και πριν το Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι, ανάμεσα σ’ αυτές είναι η πεζοδρόμηση τμήματος της Εθνάρχου Μακαρίου, η διπλή κατεύθυνση της Παπανικολάου, την αντιδρόμηση της Τάρπον Σπρινγκς. Για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θέσεις τουριστικών λεωφορείων
Οι θέσεις που έχουν καθοριστεί για τη στάση των τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης καθ’ όλο το 24ωρο για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως και 15 Νοεμβρίου κάθε έτους, είναι οι παρακάτω:
• Οδός Αθανασιάδη έμπροσθεν ξενοδοχείου Horizon Hotel (2 θέσεις)
• Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου έμπροσθεν ξενοδοχείου Blue Sky (1 θέση)
• Οδός 7ης Μαρτίου
Μία θέση στον αριθμό 2 (έμπροσθεν κτιρίου Αποκεντρωμένης Διοίκησης)
Μία θέση στη δυτική όψη του Ευαγγελισμού
Δύο θέσεις παράπλευρα της νησίδας που βρίσκεται δίπλα από το Εθνικό Θέατρο
• Οδός Κω, μεταξύ ξενοδοχείων Mediterranean και Ιβίσκος έναντι
• Οδός Καλύμνου δύο θέσεις
• Οδός 28ης Οκτωβρίου αριθμός 42 και αριθμός 51 (κοινές θέσεις για την εξυπηρέτηση φορτ/σεων σε επιχειρήσεις, καταστήματα κ.λ.π.)