Επιβάλλεται η συνεργασία των εκκλησιών

Της Mαίρης Παπανδρέου

Ο Αρχιεπίσκοπος Savio Hon Tai Fai, είναι ο Αποστολικός Nuncio στην Ελλάδα. Ο Αποστολικός Nuncio στην Ελλάδα κατέχει Διπλωματική θέση στο Βατικανό ως Nuncio (Πρέσβης) της Ιερής Έδρας στην Ελληνική Δημοκρατία. 

Γεννήθηκε το 1950 στο Χόνγκ  Κόνγκ. Υπηρέτησε ως Γραμματέας στο Βατικανό 2010-2017. Δίδαξε  ως Καθηγητής Θεολογίας στη Σχολή «Αγίου Πνεύματος» στο Χόνγκ Κόνγκ. Έχει Πτυχίο Β.Α. Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Διδακτορικό του Πανεπιστημίου Pontifical Salesian Ρώμης δίδαξε  ως Καθηγητής Θεολογίας σε πολλά Πανεπιστημίων της Κίνας και του Hong Kong. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ρώμης στις 5.2.2011 από τον Πάπα Βενέδικτο και εκλέχθηκε Γραμματέας Εκκλησιαστικής Συνέλευσης. Στην Ελλάδα ήρθε στις 5.11.2017 και παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στις 24.1.2018.

Στη Ρόδο ήρθε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, για τρεις ημέρες, συνοδευόμενος από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, για ιερατική επίσκεψη στην τοπική Καθολική κοινότητα, για να γνωρίσει τη Ρόδο και να συναντήσει τις Εκκλησιαστικές και Πολιτικές Αρχές. Έχει επίσης επισκεφτεί τη Σάμο και τη Μυτιλήνη.

Στη Ρόδο επισκέφτηκε το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο. 

Συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου & Ηγούμενο Ι. Μοναχικού Τάγματος Φραγκισκανών & Ιερέα π. Λουκά Gregory επισκέφτηκε εγκαταστάσεις προσφύγων, χωρίς όμως ν’ αποκαλύψει τον βαθμό της Ιεροσύνης του. Ξεναγήθηκε στο Παλάτι των Ιπποτών και στη Μεσαιωνική Πόλη. Δήλωσε στη Ροδιακή ενθουσιασμένος από την ομορφιά της Ρόδου και την ευγένεια και φιλοξενία των Ροδιτών. Μίλησε και για τις σχέσεις των δύο «Αδελφών Εκκλησιών, Ορθόδοξης και Καθολικής.

«Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, είχε ζήτησε από την Εκκλησία να αναπνέει και με «τους δύο πνεύμονες» ενσωματώνοντας την πλούσια παράδοση και των δύο Αδελφών Εκκλησιών της Ανατολής και της Δύσης. Το 2011 ο Πάπας Βενέδικτος είπε: «Η Ανατολική Εκκλησία και οι σεβάσμιες παραδόσεις της, μπορούν να είναι γνωστές και να εκτιμηθούν ως πνευματικός θησαυρός για ολόκληρη την Εκκλησία». «Πραγματικά, έχει επιτελεστεί μεγάλη πρόοδος, αλλά ακόμα πρέπει να προσευχόμαστε με ζέση, ώστε αυτό το γεγονός να μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, μέσο διαλόγων, αμοιβαίο σεβασμό και αδελφοσύνη».

Ήταν ιδιαίτερα ευχής που πραγματοποίησε επίσκεψη αβροφροσύνης στο Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου, Ηγούμενο του Ι. Μοναχικού Τάγματος Φραγκισκανών Δωδεκανήσου, Ιερέα π. Λουκά Gregory και ο Nuncio ανέφερε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Άγιου Πατέρα, Πάπα Φραγκίσκου, για τις δυσκολίες που πολλοί  μετανάστες και πρόσφυγες αντιμετωπίζουν και ήταν χαρούμενος που παρατήρησε ότι ο Δήμαρχος δίνει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα γι αυτούς. Δεν παρέλειψε να προσέξει μια τεράστια πανέμορφη εικόνα της Ευλογημένης Παρθένου Μαρίας πίσω από το γραφείο του Δημάρχου, καθώς, όπως δήλωσε, «είναι ένα σημάδι της παρουσίας της Μητρικής Της φροντίδας». Τα δώρα που αντάλλαξαν, αμφότεροι εκτίμησαν ιδιαίτερα.

Από το Δημαρχείο, συνοδευόμενος μετέβη στην οικία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου. Εκτίμησε την θερμή και φιλική υποδοχή. Ανταλλάγησαν δώρα και ο Nuncio κατενθουσιάστηκε, με το πανέμορφο εγκόλπιο σταυρό που του δώρισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος.

Ο Nuncio μετέφερε την εκτίμηση του Αγίου Πατέρα, Πάπα Φραγκίσκου, προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Έλληνες, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι οποίοι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, πάντα κρατούν ανοιχτές τις πόρτες τις καρδιάς τους για αυτούς που έχουν ανάγκη. Πραγματικά, πολλοί γενναιόδωροι είναι οι  Έλληνες και με πνεύμα αυτοθυσίας έχουν δώσει από το υστέρημά τους σε αυτούς τους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα». Σχολίασε επίσης τις «άριστες σχέσεις, οι οποίες με το πέρασμα των ετών έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Καθολική Εκκλησία και τις Εκκλησιαστικές και Πολιτικές Αρχές της Ρόδου. Τέτοια συνεργατικότητα και συνεργασία δεν είναι μόνον επωφελής για όλους, αλλά επίσης συνιστούν μια καλή μαρτυρία προς όλους τους τουρίστες και επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο».

«Στην Εποχή που διανύομε, οι Εκκλησίες διαφορετικών δογμάτων χρειάζεται να συνεργαστούν μεταξύ τους, καθώς αναδύονται νέες προκλήσεις στον κόσμο μας σήμερα, από το ονομαζόμενο υλιστικό λαϊκισμό, του οποίου οι ακόλουθοι ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνον για αλλά πράγματα, και εθελοτυφλούν για το πνεύμα. Για αυτούς ο Θεός φαίνεται εντελώς εκτός τόπου. 

Συνεπώς, θα μπορούν να στερηθούν τη γνήσια πίστη, ελπίδα και ευσπλαχνία. Όταν ο Θεός είναι εντελώς απών στην καθημερινή ζωή, θα είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και αδύνατον, για τους ανθρώπους να είναι πραγματικοί άνθρωποι, και να συμπεριφέρονται στους άλλους συνανθρώπους ως ίσοι. Ο «εαυτός» ή το εγώ», θα γινόταν η μοναδική αναφορά για οποιαδήποτε αξία ή συμπεριφορά.

Ο τρόπος που μια τέτοια εκλαΐκευση ωθεί την παρουσία του Θεού εκτός θέασης, δυστυχώς υπονομεύει την οικουμενικότητα της αδελφοσύνης πάνω στην οποία η κάθε  κοινωνία βρίσκει σταθερότητα και ασφάλεια. Ανυπαρξία Θεού, σημαίνει ανυπαρξία αδελφοσύνης. Εάν δεν υπάρχει αδελφοσύνη, τότε η πολιτική και η δύναμη, είναι τα μόνα μέσα για αυτούς που την οικειοποιούνται,  ως ένα τρόπο για να σκλαβώσουν άλλους και δεν μπορούν ποτέ να ασκήσουν πραγματική υπηρεσία προς τους ανθρώπους».

Ο Αποστολικός Nuncio Savio Hon Tai Fai, υπογράμμισε τους «ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας και Κίνας με τους πανάρχαιους Πολιτισμούς και στο χώρο της Φιλοσοφίας τον Πλάτωνα και τον Κομφούκιο, που οι σχέσεις των δύο χωρών έγιναν στενότερες κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, ιδιαίτερα όταν ο Μιχαήλ VII Δούκας έστειλε Διπλωματική Αποστολή που έφτασε στην Κίνα το 1081 επί βασιλείας Shenzong, ενώ από το 1955 ιδρύθηκε στην Ελλάδα «Ελληνο-Κινεζικός Σύνδεσμος» και εδραίωσαν διπλωματικές σχέσεις στις 7 Ιουνίου 1972.

Ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέφτηκε επισήμως την Κίνα το 1979». Οι σχέσεις της Ρόδου με την Κίνα, είναι εντυπωσιακά παλαιότερες, καθώς πριν από μία δεκαετία, Κινέζος Πολιτικός Μηχανικός σε διάλεξή του στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στο μάθημα Αρχαιομετρίας του Καθηγητή Ιωάννη Λυριτζή, με διαφάνειες είχε δείξει πως σε αρχαία τριήρη του 2ου αιώνα π.Χ. που ανελκύσθηκε από λιμάνι της Βόρειας Κίνας, βρέθηκαν Ροδίτικοι αμφορείς.