Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου Ρόδου για το αναπτυξιακό συνέδριο

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία των προτάσεων που  θα θέσει ο Δήμος Ρόδου στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει εδώ, πιθανότατα στις 16 και 17 του επόμενου μήνα, παρουσία βέβαια του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και πλειάδας Υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα ανά τη χώρα.

Την πρόταση αυτή, για τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος, κατέθεσε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στη συνεδρίαση του δ.σ. προχθές το βράδυ και έγινε αποδεκτή καθώς σχεδόν όλες οι παρατάξεις τόνισαν, διά των εκπροσώπων τους, ότι θα πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία γι’ αυτά που θα θέσει ο Δήμος στον πρωθυπουργό και τους Υπουργούς.

ιο συγκεκριμένα, στην έναρξη της συνεδρίασης,  με αφορμή την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος για τα έργα που εντάχθηκαν στο Ειδικό Πρόγραμμα και που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση, είπε ότι στο αναπτυξιακό αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότερη ημερομηνία-αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί επίσημα ακόμη-είναι η 16η και η 17η Απριλίου και αναμένονται στη Ρόδο δεκαπέντε με είκοσι Υπουργοί, Υφυπουργοί, αναπληρωτές κτλ. Επίσης, θα γίνονται ξεχωριστές θεματικές συνεδρίες και η όλη διαδικασία βέβαια αναμένεται να κορυφωθεί με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες που θα κάνει.

Ανέφερε, ακόμη, ο Δήμαρχος ότι, ακριβώς πριν από το αναπτυξιακό, μάλλον το Σάββατο που θα προηγηθεί, θα συγκαλέσει και την έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μια και τότε βολεύει επειδή θα έρθουν όλοι οι Δήμαρχοι.

Ενημέρωσε, λοιπόν, το δ.σ. ότι κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε εδώ για τα διαδικαστικά την περασμένη Δευτέρα και πρότεινε την έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος τη Μεγάλη Δευτέρα στη 1:00 το μεσημέρι για να συζητήσουν τις προτάσεις που  θα καταθέσει ο Δήμος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διαδικασία του αναπτυξιακού δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στο Κράτος να επικεντρωθεί σε κάθε περιφέρεια, ωστόσο θα πρέπει να εμφανιστούμε διεκδικητικοί, «να καταλάβουν κάποιοι ότι η Ρόδος είναι το κέντρο της περιφέρειας», όπως είπε και ανέφερε ότι φαίνεται ότι γίνεται προετοιμασία. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι εάν έρθει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να τεθεί το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου και να προχωρήσει άμεσα.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι είναι σωστή η πρόταση για επείγουσα συνεδρίαση αλλά δεν θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε μία λίστα έργων καθώς τα ζητήματα είναι πολλά όπως οι απώλειες που έχουμε καταγράψει στην περιοχή μας και δεν έχουν παραγραφεί.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος επανέλαβε την εκπεφρασμένη θέση της παράταξής του, ότι δηλαδή «κάποιοι θα έρθουν να μοιράσουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» και τόνισε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν θα πρέπει να το παρουσιάζουν κάποιοι ως αντιστάθμισμα για την απώλεια του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. 

«Δηλαδή, εδώ θα γίνει κουβέντα για δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε κλείνοντας: «Πώς είναι δυνατόν να καθίσω στο τραπέζι να συζητήσω με κάποιον που μου πήρε τα πάντα;».  Με την πρόταση του Δημάρχου συμφώνησαν και άλλοι δ.σ.

Όσο αφορά στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στο στάδιο της ενημέρωσης, τα περισσότερα είχαν να κάνουν με την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη και το νησί ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν και την προετοιμασία που πρέπει να γίνει.

Απαντώντας, μάλιστα, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, είπε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει στο δυναμικό του…ενάμιση μπογιατζή αφού τέλη του μηνός απολύονται οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα και οι δυνάμεις του είναι περιορισμένες. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα συνεργεία που διαθέτει ο Δήμος βρίσκονται στους δρόμους και αυτές τις ημέρες ξεκινούν τις διαγραμμίσεις.