Προέχει η συνεργασία για το καλό του τόπου

Με το παραπάνω κράτησε το fair play με την Περιφέρεια εδώ και τρία χρόνια, ήταν το σχόλιο που έκανε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση προχθές το βράδυ, αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας ότι εκφράστηκε με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και ότι βάζει πάνω απ’ όλα τη συνεργασία για το καλό του τόπου.

Ο κ. Χατζηδιάκος, προχθές το βράδυ, αρχικά δεν τοποθετήθηκε καθόλου για την αντιπαράθεση που προκλήθηκε με την Περιφέρεια τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού, δείχνοντας ότι δεν θέλει να δώσει συνέχεια στο θέμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τοποθετήσεις κάποιων από τους επικεφαλής της μειοψηφίας, κατά κάποιον τρόπο, τον «ανάγκασαν» να τοποθετηθεί, κάτι που έκανε σε ήπιους τόνους.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, ρώτησε πόσες είναι οι προγραμματικές συμβάσεις που έχει συνάψει ο Δήμος με την Περιφέρεια, πόσες έχουν προχωρήσει και πόσες έχουν μείνει πίσω και ποιος φταίει γι’ αυτό. Είπε, ακόμη, ότι παρακολουθούμε μία κόντρα που δεν ξέρει κατά πόσο βάζει φρένο στην υλοποίηση έργων.

Αλλά και ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης είπε ότι βλέπουν την αντιπαράθεση με την Περιφέρεια και κάλεσε να πέσουν οι τόνοι.
Καθώς προχώρησε, λοιπόν, η συνεδρίαση, στο πλαίσιο των απαντήσεων που δίνει ο Δήμαρχος στους δ.σ., θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Πότσος και όχι να το παρακάμψει.

Είπε, λοιπόν, ότι έχει εικόνα ακριβώς πόσες προγραμματικές έχουν υπογράψει και πόσες διαβαθμιδικές, πόσες είναι συνεχιζόμενες από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και για ποιες έχει περάσει η προθεσμία, όπως το νοσοκομείο, και δεν ανανεώθηκαν ακόμα γι’ αυτό και το ενέταξαν στο πρόγραμμα της επανάκτησης δημοτικών ακινήτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμαρχος δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν, ούτε Πρόεδρο κοινότητας ούτε Πρόεδρο Συλλόγου, που ανεβαίνει τα σκαλιά της Περιφέρειας και ζητάει να γίνει στο χωριό του κάποιο έργο και ο Δήμαρχος θα υπογράψει την π.σ. απ’ όπου και αν έρθουν οι πόροι «και με τα δυο χέρια». Πάντως, έκανε λόγο για μία «παλιά, κακή, τακτική» να μην έρχονται πρώτα από το γραφείο του, την Οικονομική Επιτροπή κτλ.

Για το επίμαχο θέμα που δημιουργήθηκε, λοιπόν, είπε ότι πρώτα απ’ όλα ο ίδιος εκφράστηκε ως Πρόεδρος της ΠΕΔ και δεν το έκανε τυχαία αλλά επειδή είναι σωρευμένα μέσα σε συναντήσεις και συνεδριάσεις της ΠΕΔ πάρα πολλά και οι συνάδελφοί του του λένε «επιτέλους Πρόεδρε», κάτι που έχει να κάνει με τον τρόπο συνεργασίας.

Σε καμία περίπτωση, είπε στη συνέχεια, ο κόσμος δεν θέλει οι θεσμικοί εκπρόσωποι να ερίζουν για την πατρότητα του έργου κα ποιος θα κόψει τις κορδέλες. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι γνωρίζει το ρόλο του Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, μέχρι που φθάνουν οι αρμοδιότητες και που πρέπει να τις ξεπεράσεις για το καλό του τόπου.

Ακολούθως, θέλησε να ξεκαθαρίσει το εξής: «Είτε έχουμε κοινή προσέγγιση, είτε έχουμε αντίθετες προσεγγίσεις, είτε…μιλιόμαστε είτε δεν μιλιόμαστε, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε», είπε και συμπλήρωσε, ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του: «Το ότι κράτησα τρία χρόνια το fair play, το κράτησα και με το παραπάνω.

Το κράτησα και με το παραπάνω. Και σαν Πρόεδρος της ΠΕΔ. Φυσικά, δεν υπερβαίνω τα εσκαμμένα. Λέω θα συνεργαστώ και με το διάολο ακόμα, άμα χρειαστεί να γίνει καλό γι’ αυτόν εδώ τον τόπο. Θα το κάνω»!

Μάλιστα, κλείνοντας, ανέφερε ότι επειδή έμαθε ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο και πρώτο θέμα είναι η σκοπούμενη ρήξη των σχέσεων των Δήμων με την Περιφέρεια, και εισηγείται ο κ. Λεονταρίτης, είπε ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να δώσει συνέχεια αλλά θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Δήμων ως Πρόεδρος της ΠΕΔ και τα δικαιώματα του Δήμου της Ρόδου με απόλυτη συνεργασία και ευπρέπεια όσο επιβάλει η θεσμική του ιδιότητα.