Εξαπατήθηκαν και άλλοι για τις οφειλές στη ΔΕΗ

Συμπληρωματική απολογία έδωσε χθες στην ανακρίτρια Ρόδου ο 40χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» στην υπόθεση απάτης δεκάδων συμπολιτών μας, στους οποίους έταζε να τους «εξαφανίσει» τις οφειλές που είχαν στη ΔΕΗ αλλά και να τους τοποθετήσει ειδική συσκευή στο μετρητή ώστε να δείχνει μικρότερη ένδειξη κατανάλωσης από την πραγματική!

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε καθώς προέκυψαν και άλλες 10 περιπτώσεις συμπολιτών μας, οι οποίοι δήλωσαν ότι εξαπατήθηκαν από τους κατηγορούμενους.

Πάντως για ακόμη μία φορά ο 40χρονος, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε ότι όλα τα έκανε σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες συγκεκριμένης υπαλλήλου της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, για την προσέλκυση νέων πελατών σε αυτήν!

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στο τέλος Αυγούστου 2017 και σε αυτήν φέρονται να εμπλέκονται εκτός από τον 40χρονο άλλα πέντε άτομα και ειδικότερα 47χρονη Ροδίτισσα, ο 47χρονος φίλος του φερόμενου και ως «εγκέφαλου» της υπόθεσης, ο 28χρονος υπάλληλος της εταιρείας που αναλάμβανε εργολαβίες της ΔΕΔΔΗΕ, ο 41χρονος αλλοδαπός από τη Μολδαβία, υπάλληλος εταιρείας που αναλαμβάνει εργολαβίες της ΔΕΔΔΗΕ και ο 52χρονος ηλεκτρολόγος, πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι μετά τις απολογίες τους το φθινόπωρο του 2017 είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, ενώ τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου. Ωστόσο οι συλληφθέντες προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου διά των δικηγόρων τους κ.κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, Κώστα Ταμπάκη, Φώτη Κωστόπουλου, Ιωάννη Φλεβάρη, Στεφανίας Καρακατσάνη και Στέλιου Αλεξανδρή ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έστω και με περιοριστικούς όρους , αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο για όλους τους εμπλεκόμενους, πλην του 40χρονου που παραμένει στη φυλακή.

Οι νέες περιπτώσεις καταγγελιών
Ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίστηκε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και φέρεται να προέκυψαν και άλλες περιπτώσεις επιβαρυντικές για τους εμπλεκόμενους.

• Συγκεκριμένα, ο 40χρονος κατηγορείται ότι τον Ιούνιο του 2017 υποσχέθηκε σε συμπολίτη μας να του ρυθμίσει τα χρέη που είχε προς τη ΔΕΗ ύψους 7000 ευρώ, και για αυτό έλαβε το ποσό των 400 ευρώ.

• Ο ίδιος το 2017 είπε σε συμπολίτη μας πως υπήρχε κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης της οικογενειακής επιχείρησης που διατηρούσε στην Ιαλυσό, λόγω οφειλών και πως μπορούσε να ρυθμίσει το θέμα αυτό και να μεταφέρει τον μετρητή σε άλλη εταιρεία στο όνομα του γιου του και διαχειριστή της επιχείρησης. Ο 40χρονος δεν κατάφερε να αποσπάσει χρήματα από αυτούς, καθώς ο γιος αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη.

• Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο που βαραίνει τον 40χρονο, τον Ιούλιο του 2017 εμφανίστηκε σε επιχειρηματία που διαθέτει έξι καταστήματα στο Φαληράκι και του είπε πως μπορεί να μεταφέρει τους λογαριασμούς του ρεύματος του σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να έχει μείωση του κόστους που καταβάλλει για την κατανάλωση του ρεύματος, και για αυτό έλαβε 900 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο 40χρονος πήρε τα χρήματα ουδέποτε έκανε τη μεταφορά με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο επιχειρηματίας.

• Ο ίδιος κατηγορείται ότι στις 26 Ιουλίου 2017 εμφανίστηκε σε συμπολίτη μας και του δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής των χρεών του προς τη ΔΕΗ ύψους 6.000 ευρώ περίπου από κατανάλωση οικιακού ρεύματος, καθώς και μεταφοράς του στην ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με ευνοϊκότερους όρους. Όλα αυτά θα γίνονταν με την καταβολή 700 ευρώ ως εγγύηση για την αλλαγή του παρόχου και του χρηματικού ποσού των 900 ευρώ για τη διαγραφή των χρεών του. Πράγματι στις 27 Ιουλίου ο συμπολίτης μας έδωσε στον 40χρονο 1600 ευρώ, όμως ουδέποτε έγινε η μεταφορά του ρεύματος του σπιτιού του στην ιδιωτική εταιρεία παρά μόνο τον Αύγουστο ο ίδιος ο συμπολίτης μας πλήρωσε εκ νέου τα 700 ευρώ στην εταιρεία και πραγματοποίησε τη σύνδεση.

• Επίσης ο 40χρονος το καλοκαίρι του 2017 είπε σε συμπολίτη μας ότι είχε τη δυνατότητα να του διαγράψει το χρέος ύψους 15.000 ευρώ που είχε στη ΔΕΗ από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι της κόρης του στ’ Ασγούρου, εφόσον του κατέβαλε 5000 ευρώ. Ο συμπολίτης μας αρχικά αδυνατούσε να δώσει τα χρήματα όμως όταν κόπηκε το ρεύμα στο σπίτι της κόρης του, πλησίασε ο ίδιος τον 40χρονο και του έδωσε 4000 ευρώ ζητώντας του να ρυθμίσει – διαγράψει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ και να φροντίσει για την επανασύνδεση της παροχής του ρεύματος καθώς και τη μεταφορά του στην ιδιωτική εταιρεία με ευνοϊκότερους όρους. Μάλιστα ο άνθρωπος αυτός δήλωσε ότι αναγκάστηκε να δανειστεί από γνωστούς και φίλους προκειμένου να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειαζόταν να δώσει στον 40χρονο, χωρίς τελικά να γίνει το παραμικρό.

• Το Μάρτιο του 2017 ο 40χρονος εμφανίστηκε σε συμπολίτισσά μας και της είπε ότι έχει τη δυνατότητα να διαγράψει τα χρέη της προς τη ΔΕΗ τόσο για το κομμωτήριό της ύψους 4000 ευρώ όσο και για το σπίτι της ύψους 3.500 ευρώ και βέβαια να μεταφερθεί στην ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας όπου θα έχει οικονομικότερο τιμολόγιο. Για να γίνουν όλα αυτά από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο του 2017 η συμπολίτισσα μας κατέβαλε το ποσό των 1200 ευρώ και στα μέσα Αυγούστου 2017 ο 40χρονος της ζήτησε άλλα 1300 ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΗ όμως η συμπολίτισσα μας δεν τα έδωσε καθώς άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

• Επίσης τον Αύγουστο του 2017 υποσχέθηκε σε συμπολίτη μας ότι θα του διαγράψει τις οφειλές που είχε ύψους 2000 ευρώ προς τη ΔΕΗ και βέβαια να κάνει και την μεταφορά του στην ιδιωτική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έναντι του ποσού των 700 ευρώ. Πράγματι ο συμπολίτης μας του έδωσε διά μέσου της συζύγου του 200 ευρώ καθώς κινδύνευε – όπως του είπε ψευδώς ο 40χρονος - να του κόψουν το ρεύμα στο σπίτι του, ενώ στη συνέχεια ο κατηγορούμενος το επανασύνδεσε παράνομα ζητώντας να του καταβάλλει ο συμπολίτης μας το υπόλοιπο ποσό των 500 ευρώ για να ολοκληρωθεί η δουλειά της μεταφοράς του στην άλλη εταιρεία. Ο παθών του έδωσε άλλα 300 ευρώ καθώς δεν είχε περισσότερα.

• Τον Ιούλιο του 2017 ο 40χρονος πλησίασε επιχειρηματία της περιοχής μας και του είπε ότι έχει τη δυνατότητα να του ρυθμίσει τα χρέη του ύψους 45000 ευρώ που είχε προς τη ΔΕΗ, από κατανάλωση ρεύματος στην επιχείρησή του (σούπερ μάρκετ) αλλά και να μεσολαβήσει για την μεταφορά του στην ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας με ευμενέστερους όρους και χαμηλότερη χρέωση έναντι του ποσού των 12000 ευρώ. Πράγματι ο επιχειρηματίας έδωσε στον 40χρονο 8000 ευρώ τμηματικά καθώς αδυνατούσε για περισσότερα.

• Με τον ίδιο τρόπο πλησίασε τον Ιούλιο του 2017 συμπολίτισσά μας και της υποσχέθηκε ότι θα διαγράψει τα χρέη που είχε προς τη ΔΕΗ από την κατανάλωση ρεύματος στην ταβέρνα που διέθετε αλλά και στο σπίτι της άρρωστης κόρης της συνολικού ύψους 50.000 ευρώ, έναντι του ποσού των 4.800 ευρώ. Πράγματι η συμπολίτισσα μας του έδωσε από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2017 το ποσό των 4.150 ευρώ.

• Ο 40χρονος κατηγορείται επίσης ότι και το 2014 εμφανίστηκε σε συμπολίτη μας που είχε οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 25.000 ευρώ για το σούπερ μάρκετ που διέθετε και 4000 ευρώ για το σπίτι του και κατάφερε να του αποσπάσει 5000 ευρώ προκειμένου να του τα ρυθμίσει. Ο ίδιος τον Αύγουστο του 2014 είπε στον συμπολίτη μας πως αν του έδινε άμεσα 20.000 ευρώ είχε τη δυνατότητα να του κάνει διακανονισμό των χρεών του, σπιτιού και επιχείρησης την οποία πλέον ο συμπολίτης μας είχε μεταβιβάσει σε άλλο άτομο. Ο 40χρονος πράγματι πήρε τα χρήματα (συνολικά 25.000 ευρώ) όμως καμία ρύθμιση δεν έγινε.