Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δασκάλων και καθηγητών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε, αργά χθες το μεσημέρι, στην πλατεία Κύπρου, ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, μαζί με συναδέλφους τους της Α΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων για μόνιμους μαζικούς διορισμούς που έγιναν σε όλη τη χώρα με απόφαση της ΔΟΕ. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Γιώργο Γκουτζιαμάνη, είναι η συνέχεια μιας μορφής κινητοποιήσεων που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου πανελλαδικά και με κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα που έχει ως βασικό στόχο και σκοπό τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση.

Όπως είπε, είναι γνωστό ότι η περιοχή μας, τα Δωδεκάνησα, είναι μία περιοχή στην οποία το ποσοστό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ξεπερνάει το 42% περίπου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε όλα τα οφέλη για την εκπαίδευση που θέλουν να παρέχουν στους μαθητές αφού είναι πολύ καλύτερο εκπαιδευτικά το να υπάρχει σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε χρόνο σε σχολική μονάδα παρά να αλλάζει το 60%, το 70% ή ακόμα και το 100% των εκπαιδευτικών σε κάποιες συγκεκριμένες σχολικές μονάδες στο νομό μας.

Το βασικό αίτημα της χθεσινής κινητοποίησης, λοιπόν, είναι η εξίσωση των δικαιωμάτων των μονίμων με τους αναπληρωτές. Επίσης, πολύ σημαντικό για τους ίδιους είναι αυτό που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό για τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτζιαμάνη, είναι, πολύ σημαντικό αφού ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως ενεργοί πολίτες προτάσσουν επιστημονικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη προς όφελος των μαθητών. Γιατί για το παιδί η φοίτηση στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των τεσσάρων ετών είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί επωφελείται νωρίτερα από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο νηπιαγωγείο.

Έτσι, η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής εκπαίδευσης έχει τεράστια σημασία για την κατάλληλη προετοιμασία και την ομαλή μετάβαση του παιδιού στην πρώτη δημοτικού και, μάλιστα, καλούν και το Δήμο Ρόδου να βοηθήσει όσο μπορεί έτσι ώστε να έχουμε τους κατάλληλους χώρους για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των παιδιών προσχολικής ηλικίας να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία.

Ο κ.  Μαρίνος
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕΔ, κ. Μαρίνος, που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι  υπάρχει ένα πολύ γερασμένο προσωπικό, κυρίως στη Β’ βάθμια εκπαίδευση, καθώς έχουν φθάσει να είναι ο μέσος όρος πάνω από πενήντα χρονών, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν, δεν γίνονται καθόλου διορισμοί και οι καθηγητές αλλάζουν κάθε χρόνο νησί με αποτέλεσμα ποτέ να μην σταματάει αυτό. Και από την άλλη μεριά έχουν ένα Υπουργό που κάθε φορά δίνει υποσχέσεις και δρα μόνο επικοινωνιακά.

Όπως είπε, αυτό είναι μία ατέρμονη ιστορία και οι ίδιοι θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί να εξασφαλιστεί ένα ποσό για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί και να λυθεί το πρόβλημα. Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι μόνιμοι διορισμοί είναι πολύ σημαντικοί γιατί αλλάζει η ψυχολογία του εκπαιδευτικού αφού όταν είναι σε ένα μέρος μπορεί και δουλεύει καλύτερα δίχως να έχει την αγωνία που θα βρίσκεται του χρόνου. Επίσης, συνήθως οι μόνιμοι διορισμοί στην περιοχή μας δεν γίνονται στην αρχή του χρόνου αλλά από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν τεράστια κενά που δεν μπορούν να αναπληρωθούν στα νησιά. Πολλές φορές υπάρχουν περιοχές που λείπει πολύ προσωπικό ενώ σε άλλες υπάρχει μόνιμο και έτσι δημιουργούνται δύο ταχύτητες στην εκπαίδευση.

Τα αιτήματά τους είναι τα εξής:
• μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης
• 14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση άμεσα σε όλη τη χώρα
• στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
• εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων
• μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών-μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο και 1:20 για το δημοτικό σχολείο
• αύξηση δαπανών για την παιδεία
• αύξηση δαπανών για την παιδεία, υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.