Το 15% στις ευρωεκλογές  είναι όραμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Του
Γιώργου Κύρτσου
Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με εκλογική πανωλεθρία. Η άλλοτε πανίσχυρη ευρωομάδα έξι ευρωβουλευτών έχει μετατραπεί σε μια μικρής επιρροής ομάδα τριών ευρωβουλευτών.

 Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που γύρισαν την πλάτη τους στον Τσίπρα για την πολιτική του, ο Χουντής, η Σακοράφα και ο Χρυσόγονος και πριν από αυτούς ο Γλέζος, έχουν μετατραπεί, ο καθένας με τον τρόπο του, σε σκληρούς επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής.
Η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ πρώην και νυν ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει στο προσκήνιο τον διχαστικό ρόλο που παίζει η πολιτική Τσίπρα στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Τσίπρας στο στόχαστρο
Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς της Γαλλίας κ. Μελανσόν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προεδρικές εκλογές όπου κατέγραψε εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 20% στον πρώτο γύρο, ζητεί τώρα την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επειδή θεωρεί ότι με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Τσίπρα παθαίνει μεγάλη ζημιά η εικόνα και η προοπτική της Αριστεράς στην Ε.Ε.

Το αίτημα του κ. Μελανσόν απορρίφθηκε στο όνομα της ενότητας του χώρου αλλά αυτός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζεται στην Ελλάδα με την κ. Κωνσταντοπούλου και την «Πλεύση Ελευθερίας».

Άσχημα είναι τα νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά του κ. Βαρουφάκη ο οποίος προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος ΜεΡΑ25 στην Ελλάδα το οποίο εντάσσεται στην ευρωπαϊκή προσπάθεια DiEM25. Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζεται στο εγχείρημά του από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας και προεδρικό υποψήφιό του στις εκλογές του 2017, κ. Αμόν. Ο τελευταίος εξέφραζε την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές επέλεξε μια πιο ριζοσπαστική πορεία.

Πονοκέφαλο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και η αντίδραση δώδεκα Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών στους πλειστηριασμούς με χρήση ΜΑΤ την οποία έκαναν γνωστή με κοινή δήλωσή τους. Σε αυτούς ανήκουν ευρωβουλευτές από το ΑΚΕΛ, το Πορτογαλικό ΚΚ, την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας, τη γερμανική Αριστερά.

Στις ευρωεκλογές του 2014 ο κ. Τσίπρας ήταν η ανερχόμενη δύναμη και ο κοινός υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 θα είναι πολιτικός στόχος για τις μισές τουλάχιστον δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σύμβολο πολιτικού διχασμού και παρακμής.

Κρίσιμο αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολιτικά κρίσιμο. Εάν όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει στο επίπεδο του 15% θα χάσει μέσω ευρωεκλογών τον τίτλο του κόμματος εξουσίας και θα αναπτύξει δυναμική πασοκοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι και να καταφέρει ο κ. Τσίπρας να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018 για να προλάβει τις αντιδράσεις από τη μεγάλη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019, θα πρέπει να κάνει τις βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 για να συγκρατήσει κάπως την ευρωπτώση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να αποτρέψει μεγαλύτερη πτώση στις βουλευτικές εκλογές εξαιτίας ενός εξαιρετικά αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στη διάρκεια της πενταετίας 2014-2019 τους μισούς ευρωβουλευτές του και δεν μπορεί βέβαια να ελπίζει στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 ο κ. Τσίπρας θέλει την ανάδειξη των ευρωβουλευτών όχι στη βάση του σταυρού προτίμησης των ψηφοφόρων που ισχύει μετά από απόφαση Σαμαρά αλλά στη βάση λίστας όπου τη σειρά προτίμησης ορίζει ο ηγέτης.

Θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα εκλέξει τρεις έμπιστους που θα του φανούν χρήσιμοι μετά το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Για να προχωρήσει όμως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει πρώτα να αλλάξει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση λίστας η σειρά των υποψηφίων ορίζεται μέσα από εσωτερικό δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου είναι, στις σημερινές συνθήκες, εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί από την ηγεσία.