Η έννοια της ισχύος στο σύγχρονο κόσμο

Η έννοια της ισχύος στο σύγχρονο κόσμο, ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποίησε χτες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των σεμιναρίων για την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο,  τα οποία διοργανώνονται από  τη μονάδα έρευνας για την ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του πανεπιστημίου Αιγαίου και το Τμήμα δια βίου μάθησης της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάλης η ισχύς είναι ένα μείζον θέμα της διεθνούς πολιτικής σήμερα και τα μοντέλα ισχύος είναι τουλάχιστον τρία. Το ένα μοντέλο είναι αυτό της ισχυρής ισχύος, της στρατιωτικής δύναμης και υπεροπλίας, το άλλο είναι η ήπια ισχύς που έχει επιλέξει η ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία να εμπεδώσει στην πολιτική ζωή των χωρών, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο μοντέλο, η έξυπνη ισχύς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές φορές τίθεται το ερώτημα “γιατί δεν απαντά η Ευρώπη στις προκλήσεις της Τουρκίας” , για να δώσει την απάντηση ότι «η Ευρώπη επιχειρεί να ενοποιηθεί μέσα από ένα μοντέλο στο οποίο θα κυριαρχεί η ήπια ισχύς, η διπλωματία και ο διάλογος». Ο κ. Ντάλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τακτική και το ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή γύρω από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ παρά την αρνητική γνωμοδότηση που υπήρχε για αυτήν καθώς,  όπως είπε,  πίστευαν ότι η χώρα μας δεν ήταν έτοιμη.

Παράλληλα έθεσε το ερώτημα: “η Ελλάδα πού ανήκει, στη δύση ή στην ανατολή; Στα Βαλκάνια ή στην Ευρώπη; Στη νεωτερικότητα ή στην παράδοση;  Γιατί παραμένει εγκλωβισμένη στις εσωτερικές αντιφάσεις της; Γιατί δεν παράγει σκέψη;” Ένας προβληματισμός που δεν είναι σημερινός,  όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  μετά την Ελλάδα της δημοκρατικής ομαλοποίησης του Καραμανλή, περάσαμε στην Ελλάδα της αλλαγής του  Ανδρέα Παπανδρέου και μετά περάσαμε στην Ελλάδα του εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη. «Σήμερα χρειαζόμαστε μία νέα εικόνα για την Ελλάδα της παγκοσμιοποίησης, που θα διαμορφωθεί σε συνάρτηση με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές εξελίξεις» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να περάσουμε στην Ελλάδα του μεταεθνικολαϊκισμού, καθώς αυτό είναι το στοίχημα. Η Ελλάδα της παγκοσμιοποίησης πρέπει να είναι η Ελλάδα του μεταεθνικολαϊκισμού, κατέληξε.