Στράτος Καρίκης: Δεν έχει γίνει η επανάσταση  που έπρεπε να γίνει στη Ρόδο

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα», της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κ. Στράτος Καρίκης, από νωρίς έχει αποκαλύψει την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το Δημαρχιακό θώκο. Με τη συμπλήρωση, σε λίγο, τεσσάρων χρόνων αφότου ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή, για τον ίδιο μία λέξη χαρακτηρίζει τη θητεία που εκπνέει σε ένα χρόνο: Απογοήτευση!

Η συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ρ» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς απαντάει σε όλα, και στα εύκολα αλλά και…στα δύσκολα. Παίρνει θέση για την «ένταση» που έχει εκδηλωθεί τελευταία ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια, ασκεί κριτική στη στάση του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, λέγοντας ότι «ο Δήμαρχος πρέπει να είναι υπηρέτης και όχι…ο πρίγκιπας της Ρόδου!», αλλά υπεραμύνεται και της αντιπολιτευτικής τακτικής που κρατάει ο ίδιος και η παράταξή του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί θα ανεβάσουν τους τόνους, αλλά ο κόσμος δεν θέλει…να μαλώνουν σαν κόκορες!

«Μέχρι σήμερα δεν έγινε η επανάσταση στο νησί», είναι η περιγραφή της σημερινής κατάστασης που κάνει ο κ. Καρίκης, ενώ εκφράζει τη διαφωνία τους στον τρόπο αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας καθώς θεωρεί ότι οι όροι είναι απαγορευτικοί για τους ροδίτες. Αίσθηση, τέλος, προκαλεί η κατηγορηματική αντίθεση που εκφράζει στα σχέδια του Δημάρχου για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς «πακέτο» με τη μαρίνα Μανδρακίου, προμηνύοντας ότι θα κινηθούν όχι μόνο πολιτικά αλλά και νομικά.

Αυτή η δημοτική θητεία κλείνει οσονούπω τέσσερα χρόνια. Θα ήθελα να μου κάνετε έναν μίνι απολογισμό, ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας γι’ αυτό…
«Άλλα περίμενε ο κόσμος και άλλα έγιναν. Προσωπικά και σαν παράταξη, πριν τις εκλογές του 2014, είχαμε τονίσει κάποια πράγματα, και που έπρεπε ν’ αλλάξουν και που έπρεπε να γίνουν, αλλά είχαμε και τους φόβους μας για την παρούσα Δημοτική Αρχή. Μία λέξη πιστεύω ότι χαρακτηρίζει για τον ροδίτη και τη ροδίτισσα το Δήμο τέσσερα χρόνια μετά τις εκλογές: Απογοήτευση!

Τίποτα ή σχεδόν τίποτα απ’ αυτά που περιμέναμε δεν έγινε. Το νησί δεν έτρεξε μπροστά, δεν άλλαξε εικόνα. Εγώ θα έλεγα ότι, από τη στιγμή που δεν πήγαμε μπροστά, μάλλον πήγαμε πίσω. Οι ριζικές αλλαγές που αφορούν στην εικόνα και τη λειτουργία του νησιού αλλά και την ίδια τη λειτουργία του Δήμου δεν έγιναν. Το γεγονός ότι η ίδια η παράταξη του Δημάρχου Ρόδου είναι υπό διάλυση, με σοβαρά παράπονα στελεχών της και τους ίδιους προβληματισμούς μ’ εμάς, επιβεβαιώνει αυτό που σας λέω. Αυτή η Δημοτική Αρχή, ένα χρόνο ουσιαστικά πριν τη λήξη της θητείας της, δεν έκανε αυτά που έπρεπε».

Τι θα χαρακτηρίζατε ως τη μεγαλύτερη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής αυτά τα τέσσερα χρόνια;
«Σαν γεγονός; Θα έλεγα την περυσινή περιπέτεια με το νερό η οποία ήταν τραυματική για το νησί, και για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες. Όμως, δεν θα μπορούσα πραγματικά να μείνω σ’ αυτό. Θα έλεγα, κυρίως, ότι η λειτουργία του Δήμου και η αποτελεσματικότητα του ήταν πολύ κάτω του αναμενόμενου και κυρίως εγώ προσωπικά ως δημοτικός σύμβουλος, ως επικεφαλής μίας παράταξης που περίμενε πολύ περισσότερα, θα πω ότι περίμενα το 2019 το νησί να είναι μία άλλη Ρόδος και δυστυχώς όχι μόνο δεν είναι αλλά μπορώ να πω ότι η κατάσταση είναι και χειρότερη απ’ ότι ήταν το 2014».

Στον αντίποδα, όμως, η Δημοτική Αρχή, κυρίως δια στόματος του Δημάρχου, διατείνεται ότι κάνει μεγαλόπνοα σχέδια, προβάλει τις ενέργειές της στον τομέα της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, τις παρεμβάσεις και τις συντηρήσεις στην πόλη και επίσης, ουκ ολίγες φορές, ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει προτάξει ότι καλείται να τα κάνει αυτά με πετσοκομμένους τους κεντρικούς πόρους και μείον δέκα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο λόγω της απώλειας του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Πιστεύετε, λοιπόν, ότι υπάρχει δικαιολογία για τη Δημοτική Αρχή;
«Για μένα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, κυριολεκτικά. Εμείς σαν παράταξη, αν είχαμε εκλεγεί το 2014, και εγώ προσωπικά, θα κινούμασταν εντελώς διαφορετικά. Δηλαδή, θα ξεκινούσαμε από το πως μπορούμε να κάνουμε το νησί μας πιο λειτουργικό, πιο όμορφο, πιο παραγωγικό. Έτσι, λοιπόν, θα δίναμε μεγάλη σημασία σε βασικά πράγματα, όπως στην καθαριότητα για παράδειγμα-που σωστά το θέτει αλλά είναι απλό και βασικό. Η εικόνα του νησιού, η αισθητική του νησιού. Μπορούμε (να το κάνουμε), και τώρα αυτή τη στιγμή διατίθενται χρήματα, αλλά το θέμα είναι πως τα διαθέτουμε, και μέσα από διάφορες δράσεις, και εθελοντικές, αλλά κυρίως πως θα επικεντρώσουμε σε συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει ν’ αλλάξουν: Για παράδειγμα, ποια είναι η εικόνα στο κέντρο, ποια είναι η εικόνα που βλέπει ο τουρίστας από τη στιγμή που ξεκινάει από το αεροδρόμιο ή από το λιμάνι για να φθάσει μέχρι το ξενοδοχείο του; Ποια είναι η εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης; Ποια είναι η εικόνα στα πάρκα, τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, στην καθημερινότητα του ξένου και του ροδίτη; Πολύ σημαντικά πράγματα στα οποία δεν έγινε κάτι.

Όλα αυτά, όπως και έργα μεγάλα, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Θέατρο. Αν μπορούσαμε να πούμε ότι σε δύο χρόνια θα ήταν ολοκληρωμένη μία παρέμβαση συνολική για όλο το Εθνικό, που θα το καθιστούσε λειτουργικό και όχι μία απλή παρέμβαση που θα ολοκληρωθεί το 2019 για μία όψη. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι και στα μεγάλα δεν μπόρεσε ν’ αλλάξει κάτι. Αλλά δεν είναι μόνο το Εθνικό, αφορά πολλά σημεία του νησιού στα οποία δεν υπήρξε δραστική παρέμβαση. Ένα από τα μεγάλα έργα το οποίο θα θέσουμε στο αναπτυξιακό αφορά στην οδοποιία, την περιμετρική οδό, την οδό της πόλης προς το αεροδρόμιο. Δεν έτρεξαν. Μπορεί να φταίει και η Κεντρική Διοίκηση αλλά…

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, πάντως, προβάλουν ότι τα «κυνηγούν» τα μεγάλα έργα…
«Τα “κυνηγάει” αλλά σε τέσσερα χρόνια δεν έχουμε ούτε καν μία προγραμματική σύμβαση στη Μεσαιωνική Πόλη, που ήταν αυτονόητο και ο ίδιος είχε δηλώσει από το πρώτο έτος ότι θα έτρεχε άμεσα. Βλέπουμε σε πολλά θέματα ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε. Αλλά να πω και κάτι που είναι κύριο για μένα; Δεν άνοιξε ο Δήμος για τον πολίτη. Είναι αυτό που έχουμε ζητήσει και λέμε πάντα: Ανοιχτές πόρτες στο γραφείο του Δημάρχου, ανοιχτές πόρτες του Δήμου για τον πολίτη. Όλοι μαζί πρέπει ν’ αποφασίσουμε και να κάνουμε πράξη πως θέλουμε τη Ρόδο. Σήμερα ο πολίτης που θέλει να δει τον Δήμαρχο δεν μπορεί και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό μείον. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος είναι υπηρέτης και όχι…ο πρίγκιπας της Ρόδου. Αυτό και μόνο νομίζω τα λέει όλα».

Εκεί ήθελα να πάμε. Τον ίδιο τον κ. Χατζηδιάκο, λοιπόν, πώς τον κρίνετε τέσσερα χρόνια αφότου ανέλαβε;
«Η ίδια η λειτουργία του αυτή τη στιγμή, το πως λειτουργεί, παρ’ όλο που εμείς δεν μπήκαμε ποτέ στον πειρασμό να κάνουμε μικροπολιτική, είναι κάθετα αντίθετη μ’ αυτό που πιστεύουμε εμείς. Εμείς πιστεύουμε σε έναν Δήμαρχο, ο οποίος να μη βάζει μπροστά την προσωπική του προβολή…

Θεωρείτε ότι το κάνει αυτό;
«Το κάνει. Και κυρίως εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα κάνει το έργο. Μας ενδιαφέρει να γίνει το έργο. Άρα, το να κάνει έργα η Περιφέρεια-εμείς δεν θα μπαίναμε στον πειρασμό ν’ ανακοινώσουμε αν έγιναν από εμάς ή από την Περιφέρεια ή σε συνεργασία. Εμείς θα δηλώναμε την ικανοποίησή μας που γίνονται τα έργα στη Ρόδο. Δεν θα μπαίναμε καθόλου στον πειρασμό και ειδικά σε μία διαμάχη η οποία καθίσταται προσωπική και ουσιαστικά βλάπτει το Δήμο. Δεν χωρούν προσωπικές διαμάχες και “διαμάχες προβολής”-έτσι θα τις ονομάσουμε αυτή τη στιγμή-στο Δήμο της Ρόδου…».

Και πάμε, βέβαια, μια που το θίξατε, στο θέμα που ανέκυψε τελευταία, τις σχέσεις του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη και κατ’ επέκταση τις σχέσεις Δήμου-Περιφέρειας. Φαίνεται να υπάρχει μία…ψυχρότητα, ακόμα και ένταση, με αφορμή τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε δημόσια ο Δήμαρχος για το ποιος πιστώνεται το έργο της ανάπλασης του Ροδινιού. Πώς κρίνετε τη στάση του Δημάρχου;
«Εμάς ως δημοτική παράταξη μας ενδιαφέρει κυρίως ο Δήμος. Είχα πει, λοιπόν, από τον πρώτο χρόνο σε συνεντεύξεις μου ότι δεν μ’ άρεσε ο τρόπος χειρισμού της Δημοτικής Αρχής στις σχέσεις της με την Περιφέρεια. Και είχα τονίσει ότι έβλεπα ότι, σιγά-σιγά, οι σχέσεις θα οδηγούνταν σε τυπικότητα, για να μην πω ότι έβλεπα και αρνητικές σχέσεις στο μέλλον. Και αυτό το έλεγα ακριβώς γιατί, εξαρχής, δεν έβλεπα τη συνεργατικότητα που έπρεπε να υπάρχει μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας και κυρίως είχα τονίσει την ευθύνη του Δήμου σ’ αυτό το θέμα. 

Ήρθε, λοιπόν, τώρα αυτό. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι ίσως και να ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Για μένα είναι σαφές: Το γεγονός ότι υπάρχει διάχυτο ένα κλίμα το οποίο είναι αρνητικό για τη Δημοτική Αρχή βγάζει παρενέργειες.
Και αυτό δημιουργεί την ανάγκη της προβολής των έργων και το ποιος το κάνει, που για μένα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Ο Δήμαρχος, στη γενικότερη πίεσή του να δείξει ότι παράγεται έργο ξεπερνά κάποιες γραμμές, με αποτέλεσμα να φθάσουμε σ’ αυτή την κόντρα για το Ροδίνι. Οι ίδιοι είναι πολιτικά πρόσωπα, και ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, ας καθορίσουν τις συμπεριφορές και τις γραμμές τους, εγώ όμως θα πω ότι προέχει το καλό της Ρόδου, δεν χωράνε διαφορές και έτσι θα ζητήσω αυτές τις ημέρες να υπάρξει μία πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων γιατί το γεγονός ότι πρέπει να λειτουργήσει το νησί το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς έρχεται και η τουριστική περίοδος, με το ότι σε ένα χρόνο περίπου θα έχουμε και εκλογές, δεν έχει καμία σχέση. 

Ν’ αλλάξουμε πεδίο. Η σχέση της Δημοτικής Αρχής και κυρίως του Δημάρχου με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και τους επικεφαλής πώς είναι;  Για παράδειγμα δεν είδαμε να γίνονται συναντήσεις όπως στην προηγούμενη θητεία…
«Τίποτα απ’ αυτά που περιμέναμε και θέλαμε να λειτουργήσουν δεν λειτούργησε. Εμείς, καταρχήν, θέλαμε ως επικεφαλής να έχουμε μία παραγωγική και θα έλεγα και δυναμική συνεργασία με τον Δήμαρχο, με επανειλημμένες συναντήσεις μας, όπου εμείς θα εκθέταμε στον Δήμαρχο τις θέσεις μας για όλα τα θέματα και, βέβαια, θα ήμασταν και στη διάθεσή του για συνεργασία. Αυτό δεν το είδαμε και το έχω πει επανειλημμένα ότι ούτε μία συνάντηση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στο γραφείο του Δημάρχου. Επίσης, στο δ.σ. και εκεί δυστυχώς έχουμε μία εντελώς υποβαθμισμένη λειτουργία καθώς τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το νησί, τέσσερα χρόνια μετά, δυστυχώς δεν έχουν συζητηθεί καθόλου.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω τη διαφορά μας και πόσο παραγωγικοί και ουσιαστικοί, χωρίς μικροπολιτικές, αντιπολίτευση ασκούμε και μέσα στο δ.σ. αλλά και γενικότερα στο Δήμο και τη Δημοτική Αρχή. Θα σας τονίσω ότι εμείς σαν παράταξη, σε όλη αυτή την κόντρα που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες, παρά τις γενικότερες συζητήσεις, δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση γιατί ακριβώς θέλουμε να τονίσουμε τη θέση μας η οποία είναι λήξη της κόντρας αυτή τη στιγμή και να στρέψουμε το βλέμμα προς το μέλλον όπου δεν χωρούν διαφορές για το ποιος θα παράξει πιο πολλά για το νησί…Βέβαια, αν τρέξει και ο επόμενος νόμος που αφορά την απλή αναλογική, ουσιαστικά θα δικαιώσει αυτό που λέμε εμείς εδώ και πολλά χρόνια: Ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούμε μαζί για το καλό του τόπου. Θεωρώ ότι μ’ έναν τέτοιο νόμο σήμερα, η Δημοτική Αρχή δεν θα μπορούσε να πετύχει ούτε την πιο απλή πλειοψηφία σε μία απλή απόφαση».

Μια που αναφερθήκατε στην αντιπολίτευση που γίνεται μέσα στο δ.σ., τι απαντάτε σε κάποιους που ίσως να περίμεναν ότι, για ορισμένα ζητήματα τουλάχιστον, θα μπορούσατε να κινείστε σε υψηλότερους τόνους;
«Απαντάμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε. Η αντιπολίτευση είναι αυτή που πρέπει να είναι και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είτε πρέπει να συνεννοηθούμε και να προβάλλουμε σε χαμηλούς και ουσιαστικούς τόνους αυτά που πρέπει να γίνουν στο νησί ή πρέπει να μαλώνουμε…σαν κόκορες! Αυτό ούτε ταιριάζει σ’ εμάς ούτε είναι παραγωγικό. Εμείς, από τώρα και μέχρι τις εκλογές, θα γνωρίζουμε συχνά και πυκνά στο ροδιακό λαό τις θέσεις μας και πως θέλουμε να είναι την επόμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών, πως πρέπει επιτέλους να λειτουργεί ο Δήμος και πως πρέπει, σιγά-σιγά, να φτιάξουμε το νησί μας με ένα αναλυτικό πρόγραμμα, γιατί θεωρούμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις κρίνονται προγράμματα και όχι δυνατότητα κόντρας και φασαρίας. Δεν σημαίνει ότι, όταν χρειαστεί, δεν μπορούμε ν’ ανεβάσουμε τους τόνους, απλά πρέπει και οι συμπολίτες μας να καταλαβαίνουν την ουσία. Εμείς, αυτό που συμβαίνει σήμερα με τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο τα έχουμε παρουσιάσει και πριν τις εκλογές και καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας και τα είχαμε προβλέψει. Κάποιοι ίσως δεν το κατανόησαν. Τώρα, το να κρίνει κάποιος την αντιπολίτευση ή μια παράταξη από το πόσο δημιουργεί φασαρία, εμείς δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ μ’ αυτό».

Ήσασταν από τους πρώτους που γνωστοποιήσατε την πρόθεσή σας να είστε υποψήφιος  και στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο; Έχετε ήδη μπει;
«Εμείς ετοιμαζόμαστε ως παράταξη και μπορώ να μεταφέρω ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα σε όλο το νησί της Ρόδου για την παράταξή μας. Άρα, αυτό μας δίνει την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές, για το οποίο θα παλέψουμε καθημερινά από σήμερα μέχρι και τότε. Κυρίως, όμως, θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν θα είναι μία νίκη που απλά θ’ αλλάζει πρόσωπα και παρατάξεις. Θα είναι μία νίκη που θ’ αλλάξει την εικόνα του Δήμου, τη λειτουργία του Δήμου και την εικόνα του νησιού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έγινε η επανάσταση-και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη-που χρειάζεται η Ρόδος η οποία έχει φθάσει στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών για μία ακόμα φορά και γι’ αυτό ο κόσμος είναι απογοητευμένος».

Να περιμένουμε κάποια αλλαγή, στα πρόσωπα ίσως;
«Ναι, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Θέλω να τονίσω ότι θα είναι πρόσωπα άφθαρτα, θα είναι κυρίως νέα, γιατί πρέπει να φέρουμε το νέο στο Δήμο, αλλά και λίγα παλιά πρόσωπα τα οποία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά σε όλες τις καταστάσεις. Όμως, και σαν παράταξη πριν και μετά σαν Δημοτική Αρχή, εφόσον με στηρίξει ο ροδίτης και η ροδίτισσα με τη ψήφο τους, θα είναι μία νέα Δημοτική Αρχή με πρόσωπα που θα μπορούν να φέρουν το νέο και το διαφορετικό».

Κύριε Καρίκη, αυτή τη στιγμή, το κυκλοφοριακό, κυρίως στο κέντρο της πόλης, είναι κατά γενική ομολογία το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ροδίτης στην καθημερινότητά του αλλά και ο επισκέπτης. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
«Καταρχήν, να πω ότι δεν θα δούμε λύσεις ούτε και με τα νέα μέτρα που λαμβάνονται αυτές τις ημέρες. Εμείς θα στηρίζουμε τις αλλαγές με την ελπίδα αλλά…η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Εγώ θα θυμίσω ότι ως Αντιδήμαρχος προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είχα εφαρμόσει την απαγόρευση στάθμευσης στο κέντρο 7:00-10:00 το πρωί και πραγματικά με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, το κέντρο είχε αρχίσει να γίνεται προσιτό για τον τουρίστα, για τον επισκέπτη του νησιού μας, ο οποίος έβρισκε θέση στάθμευσης. Δεν είναι όμως λύση αυτό. Το κέντρο θέλει μία γενικότερη παρέμβαση και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η πολιτική που πρέπει ν’ ασκηθεί να είναι τέτοια ώστε ο υπάλληλος και ο επιχειρηματίας να παραχωρεί ουσιαστικά τη θέση του στον επισκέπτη.

Άρα, λοιπόν, κατά προτεραιότητα  πρέπει να δημιουργηθούν οι χώροι στάθμευσης-και υπάρχουν αυτοί-και η συγκοινωνία η καλή και όλοι να υποχρεωθούμε να αφήνουμε το αμάξι μας έξω από το κέντρο. Τέτοιες ευρύτατες παρεμβάσεις εμείς σαν μελλοντική Δημοτική Αρχή θα τις πράξουμε γιατί νομίζουμε ότι μόνο με πολύ μεγάλες παρεμβάσεις θα βρεθεί λύση. Επίσης, πρέπει ν’ αλλάξει και η εικόνα όλου του παραθαλάσσιου μετώπου και να φύγει το αυτοκίνητο, άρα πρέπει να κάνουμε και εκεί σοβαρές παρεμβάσεις ώστε να επαναφέρουμε  την πόλη και το θαλασσινό μέτωπο σε εικόνες που βλέπαμε στις καρτ ποστάλ του παρελθόντος. Όλοι θα υποστούμε μία θυσία, όμως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό και πολύ θετικό για τον τόπο».

Άλλα θέματα που προτάσσετε…
«Σίγουρα θα πρέπει να προταχθεί, όπως είπα και πριν, η εικόνα του νησιού και η αισθητική του. Η Μεσαιωνική Πόλη η οποία είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένη και αναφέρομαι σε όλες τις δράσεις και παρεμβάσεις που την αφορούν. Ο τουρισμός και η κρουαζιέρα που για μένα τέσσερα χρόνια δεν είδαμε πολιτική γι’ αυτά. Εγώ θα χαρακτήριζα την πολιτική του Δήμου στον τουρισμό πολιτική για ένα μικρό νησί, άρα δεν ταιριάζει η πολιτική που ασκείται στο μέγεθος της Ρόδου. Ενώ, βέβαια, για την κρουαζιέρα δεν είδα ειδικές πολιτικές και μέτρα τα οποία εμείς τα φωνάζουμε, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, τόσο η Μεσαιωνική Πόλη όσο και η Λίνδος να είναι ερημωμένες από επιβάτες κρουαζιέρας, της μιας μέρας. Όπως το ίδιο έγινε και με τις παραλίες, όπου και εκεί η εικόνα συνεχίζει να είναι το ίδιο άσχημη. Ενώ, τέλος, θα μου επιτρέψετε ν’ αναφερθώ στο θέμα της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, όπου και εκεί παρακολουθούμε μία πολιτική αποξένωσης του ροδίτη επιχειρηματία και κατοίκου από την εκμετάλλευση της περιουσίας του τόπου του, μιας περιουσίας που του ανήκει. Παρακολουθούμε λοιπόν διαγωνισμούς οι οποίοι αποκλείουν, με τους όρους που περιλαμβάνουν, τον ροδίτη και τη ροδίτισσα…».

Η Δημοτική Αρχή, πάντως, λέει ότι δεν πρόκειται για «ξεπούλημα» της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και ότι οι διαγωνισμοί είναι ανοιχτοί σε όλους…
«Μπορεί να λένε ότι οι διαγωνισμοί είναι ανοιχτοί σε όλους, οι όροι όμως που μπαίνουν σ’ αυτούς ουσιαστικά αποκλείουν το ροδίτη και τη ροδίτισσα καθώς πολλές φορές, το μέγεθος της επιχείρησης των συμπατριωτών μας και τα οικονομικά δεδομένα, τους απαγορεύουν τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς. 
Τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε να δούμε στη Νέα Αφορά, όπου και εκεί φαίνεται ότι ο σκοπός  της Δημοτικής Αρχής είναι να φέρει ξένους επιχειρηματίες και να πετάξει στο δρόμο τους ροδίτες αλλά και να μην επιτρέψει σε άλλες οικογένειες ροδιτών να συμμετέχουν σε διαγωνισμό. Εμείς το τονίζουμε ρητά ότι ο ροδίτης δεν θα γίνει υπάλληλος του κάθε ξένου επιχειρηματία…».

Πώς βλέπετε την πρόταση που προωθεί ο Δήμαρχος για να πάει η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς «πακέτο» με τη μαρίνα Μανδρακίου;
«Δεν συμφωνούμε. Είμαστε η μοναδική πόλη πανελλαδικά που έχει καλέσει το ΤΑΙΠΕΔ να του παραδώσει ακίνητο. Εμείς θα κινηθούμε και πολιτικά και νομικά αν χρειαστεί και δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία. Θεωρούμε ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα στην παραχώρηση από κοινού της μαρίνας του Μανδρακίου με τη Νέα Αγορά στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ποια είναι η δική σας πρόταση;
«Ξεκάθαρα για εμάς αυτά τα δύο έργα δεν πάνε πακέτο. Η μαρίνα είναι ξεχωριστή διαδικασία όπου εκεί ίσως πρέπει να γίνει ένας διαγωνισμός που να έρθει όποιος επιχειρηματίας θέλει χωρίς περιορισμούς. Στη Νέα Αγορά, όμως, είμαστε υπέρ ενός διαγωνισμού ανά κατάστημα, που ουσιαστικά θα δώσει το δικαίωμα στη ροδίτικη οικογένεια να  συμμετέχει και να πάρει ένα μαγαζί να εκμεταλλευτεί. Στη σύμβαση στους διαγωνισμούς ανά κατάστημα μπορεί να προβλεφθεί και ποσό άυλης εμπορικής αξίας, ο λεγόμενος “αέρας”, που συγκεντρωτικά θα διατεθεί για την αποκατάσταση του κτιρίου. Να μη μείνει ο ροδίτης έξω από την εκμετάλλευση της Νέας Αγοράς ενώ, βέβαια, πρέπει να δούμε θετικά και τους καταστηματάρχες οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι απόλυτα συνεπείς στην καταβολή των ενοικίων τους. Μάλιστα, εμείς ήδη έχουμε προτείνει να έτρεχε η διαγωνιστική διαδικασία με τον τρόπο που ανέφερα από τώρα ώστε να μην έχουμε ερήμωση της Νέας Αγοράς για χρόνια. Γιατί, όπως θέλει να το προωθήσει ο Δήμαρχος πιστεύω ότι επί μια διετία η Νέα Αγορά θα είναι έρημη».