1η Απριλίου 1955

Από το σύλλογο Κυπρίων Ρόδου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Με την βοήθεια του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολόκληρου του ελληνισμού ,αναλαμβάνομεν τον αγώνα δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μας κατέλιπαν οι πρόγονοι μας ως ιεράν παρακαταθήκην Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

Το πρωί της 1ης Απριλίου του 1955 με την πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ ξεκινούσε ο απελευθερωτικός αγώνας για την αποτίναξη του αγγλικού αποικιακού ζυγού και τη πραγματοποίηση του καθολικού αιτήματος του κυπριακού λαού για ένωση με την Ελλάδα.

Η 1η Απριλίου του 55 αποτελεί μέρα εθνικής υπερηφάνειας και αναβάπτισης για όλο τον ελληνισμό. Το πάθος και η αγάπη για την ελευθερία και την Ελλάδα,η άρνηση της αποικιοκρατικής καταπίεσης και δουλείας, το αγωνιστικό πείσμα και η θέληση για αξιοπρέπεια και τιμή οδηγούν τελικά σε ένα αιματηρό και τιτάνιο αγώνα. Εναν αγώνα που τον συνόδεψαν θυσίες ηρώων και ολοκαυτώματα.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ είναι πρωτίστως αγώνας των νέων. Οι νέοι της ΕΟΚΑ κλείστηκαν στα κρατητήρια και στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, έλιωσαν στα βασανιστήρια, σκοτώθηκαν μαχόμενοι ηρωικά σε ενέδρες, ανέβηκαν σε αγχόνες ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο, κάηκαν στα κρησφύγετα αρνούμενοι να παραδοθούν.

Ο αγώνας του 55-59 υπήρξε ένας αγώνας σκληρός,πεισματικός,επίμονος και πολυμέτωπος.Υπήρξε ένας αγώνας που αναπτύχθηκε στα κρησφύγετα, στις ενέδρες, στα κρατητήρια με τη βαναυσότητα των ανακριτών, στις αγχόνες που τις ανέβηκαν τραγουδώντας και με το χαμόγελο στα χείλη,στις πόλεις με τους κατοίκον περιορισμούς,τα φυλλάδια με τις μαχητικές διαδηλώσεις.

“Όταν πια είδαμε και αποείδαμε με τα τηλεγραφήματα και τις πρεσβείες, κλείσαμε τη μικρή μας ζωή σενα φάκελλο μικρό που χωράει στη φούστα μιας μαθητριούλας, στο προβολέα ενός ποδηλάτου, στη ράχη ενός βιβλίου και γράψαμε με κόκκινο μελάνι τη διεύθυνση
 ΑΞΙΟΤΙΜΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ ΛΑΟΝ
ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΥ
ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ
 ΚΥΠΡΟΝ

Ετσι περιγράφει την εμπειρία του ελληνισμού της Κύπρου εκείνα τα χρόνια ο ποιητής Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ υπήρξε κατεξοχήν αγώνας των νέων. Σαυτούς ο ελληνισμός υποκλίνεται. Την ηρωική τους θυσία τιμά το πανελλήνιο γιατί υπήρξαν πρότυπα ηρωισμού και τιμής. Πρότυπα θάρρους και αντοχής.Αυξεντίου, Μάτσης, Δράκος, Καραολής,Παλληκαρίδης, Πίττας, Μούσκος, Γιάλλουρος και εκατοντάδες ηρώων να ακολουθούν.

Σε εποχές κρίσιμες για το έθνος ο αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου,ο αγώνας της ΕΟΚΑ,ανοίγει το δρόμο της επιμονής,της αντοχής της εθνικής αξιοπρέπειας και της τιμής. Αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλλει ο δοκιμαζόμενος ελληνισμός της Κύπρου σε όλους του Έλληνες.