«Ημερολόγιο 2018», το νέο πόνημα του Δημήτρη Κτενά

Μέσα στα πολλά βιβλία και πονήματα που μου στέλλουν κατά καιρούς δόκιμοι συγγραφείς, παράξενο ξάφνιασμα μου χάρισε το τελευταίο πόνημα του φιλολόγου και θεολόγου καθηγ. Δημητρίου Κτενά από την Λάρδο, με τίτλο «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2018». 

Ένα μικρό καλαίσθητο βιβλίο 60 σελίδων, που στο εξώφυλλό του φέρει την εικόνα της Παναγίας της Υψενής βρεφοκρατούσης, έργο του νεοφανούς αγίου Μελετίου και στο οπισθόφυλλό του τον άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.

Στην πίσω πλευρά του εμπροσθοφύλλου η εικών του αγίου Μελετίου, κτήτορος της Ι.Μονής Υψενής, που καλύπτει όλη την σελίδα. Και πριν από τον Πρόλογο, η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μητροπολίτου Ν.Ζηλανδίας Αμφιλοχίου.

Στον Πρόλογο του Ημερολογίου (σελ.4-11) διακρίνουμε 3 διαφορετικές ενότητες: 
1) Εκείνην όπου το ιατρικό λειτούργημα προς τους πάσχοντες Λαρδενούς του περασμένου αιώνα το πρόσφεραν αφιλοκερδώς οι Πρόεδροι της Κοινότητας, οι ιερείς, οι δάσκαλοι και οι έμπειρες ή χαρισματικές γυναίκες, παρέχων σωρεία ονοματεπωνύμων των ανωτέρω. 

2) Εκείνην όπου κατ’ αλφαβητικήν σειράν αναφέρει λέξεις ή φράσεις της λαρδιακής ντοπιολαλιάς. Εδώ σταματούμε για λίγο σε λέξεις πού για πρώτη φορά συναντήσαμε, όπως: το Γεματικό (δηλ. το Ιαματικό), ο μούχνης (ο ομιλών με την μύτη),η σάφλα(η πληγή) και ο χανής(αυτός που χάνει..). Οι λοιπές λέξεις του Λεξιλογίου είναι κοινές σε πολλές κοινότητες της Ρόδου μας. 

3) Στην 3η ενότητα αναφέρεται στους αγίους Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και Μελέτιο Λάρδου, που με την εισήγηση του Σ.Μ.Ν.Ζηλανδίας Αμφιλοχίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με Συνοδική του Πράξη στις 27-11-2013 τους κατέταξε στους νεοφανείς αγίους. Μετά τον Πρόλογο ακολουθεί το Αναλυτικό Ορθόδοξο Ημερολόγιο.       

Το Β΄Μέρος του βιβλίου, ήτοι από την σελίδα 24 έως 54 αναφέρεται περιληπτικά και κατ’ αλφαβητική- πάλιν- σειρά στα θαύματα του αγίου Πορφυρίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πασχόντων ανθρώπων που θεραπεύθησαν από τον άγιο. 

Ο ορθόδοξος πιστός αναγνώστης, διαβάζοντας τις τόσες αναφορές θαυμάτων που παραθέτει ο Δημ.Κτενάς στο Ημερολόγιό του, σίγουρα θα σταυροκοπιέται και θα υμνεί τον Θεό ως «μέγας ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου», αφού τη επενεργεία Αυτού και τη επιφοιτήσει του Αγίου Πνεύματος ο άγιος Πορφύριος ενεργούσε ως θεράπων ιατρός παντός κακού και πάσης ανθρωπίνης μαλακίας. 

Διαβάζουμεν ότι ο προκείμενος άγιος έκανε ιατρικές διαγνώσεις και τηλεδιαγνώσεις σε πάσχοντα άτομα, καλύτερα από τους θεράποντες ιατρούς.  Αυτός ο ταπεινός, ο πράος, ησύχιος και υπάκουος άγιος μιλούσε για την υγεία της ψυχής ως θεμέλιο συνάντησής μας με τον Χριστό. Έδινε λύσεις για ημικρανίες και πονοκεφάλους, ενώ για την θεραπεία της «λωλάρας»συνιστούσε ανάγνωση των λειτουργικών βιβλίων (Ευαγγελίου, ψαλτηρίου, ύμνων κλπ) παράλληλα με την σωματική εργασία. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο άγιος ήταν συχνά άρρωστος διότι έπαιρνε πάνω του τις αρρώστιες των ανθρώπων. 

Επίσης σημειώνει την δύναμη της Αγάπης προς τον πλησίον, αναφέρεται στη χαρά που δίνει η εξομολόγηση, στην ιαματική ιδιότητα της θείας κοινωνίας, στη θετική επίδραση και ενέργεια της εκκλησιαστικής Προσευχής, σ’ αντίθεση με τον εγωισμό και τους κακούς λογισμούς. 

Ακόμα αναφέρεται σε πολιτικές προφητείες του αγίου, στην διόραση που είχε δει από πάρα πολύ μακρυά μια κόρη να θέλει ν’ αυτοκτονήσει και να διασώζεται από την έγκαιρη προειδοποίηση των οικείων της από τον άγιο Πορφύριο. 

Στο Γ’ μέρος του πονήματος –Επίλογο- (σελ.52-56) ο Δημ. Κτενάς ανθολογεί τις συμβουλές και νουθεσίες του αγίου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγάπη, υπομονή, προσευχή, οικογενειακή γαλήνη. Και το πόνημα κλείνει με την ασπρόμαυρη αγιογραφία του Αγίου Ανδρέου. 

Ο Δημ. Κτενάς είναι ένας χριστιανός ορθόδοξος  ζηλωτής θεολόγος, πολύ καλύτερος από πολλούς κατέχοντες το ιερατικό σχήμα του Κλήρου. Ακούοντάς τον κανείς θαυμάζει το εύρος των θεολογικών γνώσεών του και άθελά του ψιθυρίζει πως «με τέτοιους ανθρώπους δεν χάθηκε ακόμα η ελπίδα της σωτηρίας». Ίσως λοιπόν κοντά σ’ αυτούς  σωθούμε κι εμείς οι αμαρτωλοί.  Ο Δημ. Κτενάς όμως είναι και φιλόλογος καθηγητής ολκής! Συνέγραψε πλήθος πονημάτων μεταξύ των οποίων και μια πλήρη φιλολογική κριτική ανάλυση (20σελ.)ενός εκάστου ποιήματος του βιβλίου: «ΠΡΟΣΥΜΝΙΟΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ», του υπογράφοντος. 

Επίσης ήτο επιμελητής-διορθωτής και κειμενογράφος γνωστής Εγκυκλοπαιδειας αλλά και αρθρογράφος χριστιανικών εφημερίδων και περιοδικών. Τα πονήματά του εκδίδονται με δικά του έξοδα και τα περισσότερα διατίθενται σε σχολικές βιβλιοθήκες και κατηχητικά.  

Οι ενδιαφερόμενοι για το εν λόγω Ημερολόγιο 2018 μπορούν να το προμηθευθούν τηλεφωνώντας στο 6940260226.

ΣΠΥΡΟΣ   ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ