Η περιφέρεια δεν καπηλεύεται το έργο κανενός δήμου

Η περιφέρεια δεν καπηλεύεται το έργο κανενός δήμου, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά η περιφερειακή αρχή, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χτες στη Σύρο.

Τόσο ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος για την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμο Ρόδου και την περιφέρεια με αφορμή την αποκατάσταση του Ροδινιού, τόνισαν ότι πρέπει να σταματήσει η άδικη πολεμική εναντίον της περιφερειακής αρχής.

Μάλιστα επί του θέματος πήρε το λόγο και ο προϊστάμενος της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Βουτσίνος ο οποίος αναφέρθηκε σε τεχνικά ζητήματα για την υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, εξηγώντας τη διαδικασία που επιβάλλεται να ακολουθηθεί.

Και εκείνος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα καπηλείας των έργων, αφού ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες, και επιβάλλεται να τηρούνται στο έπακρο, τονίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η διαδικασία για το έργο αποκατάστασης του πάρκου στο Ροδίνι.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» Γιάννης Μαχαιρίδης ζήτησε και εκείνος (μετά τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο) να αποσυρθεί το πρώτο θέμα για την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμο Ρόδου και την περιφέρεια και να μη συζητηθεί. Όμως τελικά το σώμα τάχθηκε υπέρ της συζήτησης.   

Αξίζει να τονιστεί ότι σχολιάστηκε δυσμενώς το ότι δεν παρέστη στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος που κλήθηκε να παρευρεθεί ως πρόεδρος της ΠΕΔ, και ο οποίος είχε μάλιστα επικαλεστεί πικρία και εκ μέρους των συναδέλφων του για την τακτική της περιφέρειας σε βάρος των δήμων.

Πάντως χτες συνεδρίασε και το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και ο κ. Χατζηδιάκος συμμετείχε σε αυτήν.  Δεν παρέστη αν και επίσης κλήθηκε, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μαραγκός (δήμαρχος Σύρου) ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει εκφράσει τη στήριξή του στα όσα δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος για την περιφέρεια.

Πολύωρη συζήτηση έγινε και για τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά, κατά την οποία ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασε αναλυτικά το χρονικό της κατασκευής του γα να φτάσουμε στο να είναι σε θέση να υδροδοτήσει μέρος του νησιού και μάλιστα σε περιόδους λειψυδρίας.  

Ανακοίνωση Γ. Λεονταρίτη
Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα για τη συζήτηση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο δήμο Ρόδου και την περιφέρεια αναφέρει τα εξής:
 «Η Περιφερειακή Αρχή  συνεχίζει την πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία της με τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων στο Νότιο Αιγαίο. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο της ΠΕΔ, δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο και τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, είναι καθαρά προσωπικές και δεν συνιστούν θέση του συνόλου των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου.

Διατυπώθηκαν μάλιστα χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων που οι κκ Χατζηδιάκος και Μαραγκός εκπροσωπούν,  είτε πρόκειται για το δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο  της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου,  είτε για τα δύο δημοτικά συμβούλια, Ρόδου και Σύρου – Ερμούπολης αντίστοιχα. Στο Νότιο Αιγαίο έχουμε επιτύχει τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας με τους Δήμους και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε».

Αυτό δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, όπου ετέθη προς συζήτηση η επίθεση που  δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες  ο θεσμός του Β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος παρότι κλήθηκε από τον κ. Λεονταρίτη να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση και να αιτιολογήσει σε δημόσιο διάλογο τις απόψεις που διατύπωσε, δεν παρέστη. Ανάλογες θέσεις με αυτές του προέδρου της ΠΕΔ, διατύπωσε τις προηγούμενες ημέρες και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Με αφορμή και τη σημερινή συνεδρίαση, η Περιφερειακή Αρχή  καθιστά  για μια ακόμη φορά σαφή την αντίθεσή της απέναντι σε κάθε απόπειρα δημιουργίας τεχνητού κλίματος όξυνσης και διχασμού, στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως των αιτίων που υπαγορεύουν τέτοιου είδους διχαστικές λογικές, σε μια συγκυρία κατά την οποία η συνεργασία και η σύμπνοια είναι περισσότερο επιβεβλημένες από κάθε άλλη φορά.

Η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, ουδέποτε παρεκτράπη του θεσμικού της ρόλου. Αντιθέτως, με πληθώρα αποφάσεων μέχρι σήμερα, έχει δείξει εμπράκτως τη στήριξή της στον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του κοινού βηματισμού, της συνεννόησης και της συνεργασίας, προκειμένου να ξεπεραστούν επιτυχώς τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νησιωτικοί δήμοι.

Οι αντιξοότητες των τελευταίων ετών δεν ακύρωσαν την ισχυρή βούληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να εργαστεί για τα νησιά της, στο δυσμενέστερο και για την ίδια διοικητικό περιβάλλον.
Η συζήτηση περί δήθεν “καπελώματος” του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Β’ βαθμό, δεν εδράζεται σε καμία απολύτως ενέργεια της Περιφερειακής Αρχής, καθώς η λειτουργία της κινείται πάντα μέσα στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου της και της δεοντολογίας αλλά και σε καμία λογική ή σκεπτικό που να αφορά και την κοινωνία.

Συνιστά προσβολή για τον θεσμό της περιφέρειας η στήριξη που παρέχει, οικονομική, τεχνική και διοικητική στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου να παρουσιάζεται ως δήθεν σύγχυση αρμοδιοτήτων και προσπάθεια απαξίωσης του Α΄ βαθμού.

Το ίδιο αναιτιολόγητη και απολύτως ανερμάτιστη είναι και η συζήτηση περί πατρότητας των έργων, που υλοποιούνται με ευρωπαϊκούς πόρους, συζήτηση η οποία είτε αγνοεί είτε παραβλέπει τους επιβεβλημένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρους δημοσιότητας των έργων.

Για την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, ο δημόσιος διάλογος πραγματοποιείται με στοιχεία και τεκμηρίωση μέσα στα θεσμικά όργανα και όχι με επιθέσεις μέσω “θολών”  αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.  Η συνεννόηση και η συνεργασία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης.