Εκνευρισμένος ο δήμαρχος για την κριτική της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Εκνευρισμένος ο δήμαρχος για την κριτική της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Εκνευρισμένος ο δήμαρχος για την κριτική της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 490 ΦΟΡΕΣ

Τον εκνευρισμό του των τελευταίων ημερών τόσο με…το απέναντι Μέγαρο της Περιφέρειας, όσο και για την κριτική που δέχεται, δεν μπόρεσε να κρύψει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ούτε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που μπορεί μεν να κύλησε ήρεμα ωστόσο κάθε…δεύτερη πρότασή του ήταν και μία αιχμή, με αφορμή την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, για την οποία έκανε πρόταση τροποποίησης ενός άρθρου, η οποία έγινε δεκτή από την Περιφέρεια λίγο πριν ψηφιστεί από το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε την ίδια ώρα στη Σύρο!

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ήταν έκτακτη και έγινε ειδικά για τις προτάσεις του Δήμου Ρόδου στο αναπτυξιακό συνέδριο (βλ. άλλες στήλες), στην οποία βέβαια μπήκαν και άλλα θέματα όπως αυτό της π.σ. της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, αλλά και των πολλών απουσιών συμβούλων ειδικά της μειοψηφίας λόγω των ημερών, ο Δήμαρχος, όποτε εύρισκε την ευκαιρία…πετούσε και μία σπόντα για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Ειδικότερα, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνονταν δύο θέματα για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ: Το ένα αφορούσε στην αποδοχή της ανανέωσης παραχώρησης των οχημάτων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο για δράσεις πολιτικής προστασίας και ακολούθως η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ-Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2018, καθώς και ορισμός εκπροσώπου για την επιτροπή παρακολούθησης της π.σ.

Εισηγούμενος το θέμα ο κ. Χατζηδιάκος, ξεκίνησε από τα οχήματα λέγοντας ότι μπαίνει ένα νοικοκυριό με πόρους που διεκδίκησε η ΠΕΔ. Τόνισε ότι το σύνολο των οχημάτων συντηρείται με χρήματα της ΠΕΔ, «για να μην μας πουλούν κάποιοι εκδούλευση», όπως είπε. Όπως ανέφερε, φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια, με χρηματοδότηση της ΠΕΔ, συντηρούνται και επισκευάζονται όλα τα οχήματα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα συνεργεία, και θα παραδοθούν στους Δήμους.

Επίσης, πήραν απόφαση για ανανέωση του στόλου με έξι νέα οχήματα που θα πάρει η ΠΕΔ. Ο Δήμος αναμένεται να έχει τα οχήματα από 1η Μαΐου, θα τα διαθέσει σ’ αυτούς που θα προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις και μετά θα τα παραχωρήσει στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, όταν ξεκινήσει τη λειτουργία της, όπως προβλέπεται από την π.σ.

Αφού εγκρίθηκε ομόφωνα το θέμα με τα οχήματα, ακολούθησε εκείνο για την έγκριση της π.σ., θέμα το οποίο-υπενθυμίζεται-ήταν από αναβολή από την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του Δημάρχου επειδή δεν ενημερώθηκε επισήμως ότι η έγκριση της π.σ. θα ερχόταν χθες στο π.σ.

Αυτό το επανέλαβε και χθες ο κ. Χατζηδιάκος, αναφέροντας ότι είθισται να έρχεται κάποιο διαβιβαστικό. Ενημερώνοντας, στη συνέχεια, για το περιεχόμενο της π.σ., ανέφερε ότι η Περιφέρεια πληρώνει τις αμοιβές των εργαζομένων ύψους 494 χιλιάδων ευρώ, ο Δήμος βάζει τα δεκαεπτά οχήματα, και η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν ήταν αντίθετοι αφού ξέρουν τη δουλειά των ανθρώπων και είπε σε κάποιο σημείο: «…Γιατί αν κάποιοι νεοσσοί περιφερειακοί ή άλλοι σύμβουλοι τους γνώρισαν πριν τρία χρόνια και τους διαφεντεύουν, ο ομιλών και πολλοί από εμάς τη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ τη γνωρίζει πάρα πάρα πολλά χρόνια, είτε σε εθελοντική μορφή, είτε σε θεσμική μορφή και δεν θα επέτρεπα σε κανέναν νεοσσό περιφερειακό σύμβουλο. να διαφεντεύει τη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Τελεία και παύλα»!

Μάλιστα, εκείνη την ώρα που βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη η συνεδρίαση του π.σ., ο Δήμαρχος είπε ότι ελπίζει να μην είχε ψηφιστεί ακόμη το συγκεκριμένο θέμα ώστε να περάσει η πρότασή του για μία τροποποίηση σε ένα άρθρο. Αυτή αφορούσε στην Επιτροπή Παρακολούθησης της λειτουργίας της Εταιρίας, λέγοντας ότι δεν διανοείται πουθενά να έχει ζυγό αριθμό συμμετεχόντων ώστε αν υπάρξει κάποιο θέμα τριβής να αποφασίζει κατά πλειοψηφία.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, το άρθρο 5 της Επιτροπής Παρακολούθησης προβλέπει ότι ορίζεται τετραμελής επιτροπή η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, έναν του Δήμου και δύο της Περιφέρειας. Και ρώτησε ο κ. Χατζηδιάκος τι θα γίνει εάν οι δύο διαφωνήσουν με τους άλλους δύο και οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Έτσι, πρότεινε να αποτελείται από πέντε μέλη, δύο του Δήμου, δύο της Περιφέρειας και ένα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Όπως είπε, δεν θέλει μ’ αυτό να δημιουργήσει προσκόμματα αλλά το κάνει για την καλή λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και ζήτησε από τους συνεργάτες του να ενημερωθεί το π.σ. ώστε εάν το είχαν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα να το άλλαζαν.

Από τη μειοψηφία του δ.σ., απόντων των επικεφαλής των δύο παρατάξεων της μειοψηφίας, κ.κ. Στράτου Καρίκη και Τάκη Πότσου, ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης συμφώνησε, ωστόσο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, εξέφρασε την έκπληξή του.

Καταρχήν, θύμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε πει ότι αν κάτι δεν τους αρέσει στη σύμβαση με κάποιον φορέα να κάνουν μία παρέμβαση, να γίνεται μία συνεννόηση μεταξύ των δύο φορέων, και να λύνονται τα διαδικαστικά θέματα. Είπε, λοιπόν, ο κ. Υψηλάντης ότι έρχονται να ψηφίσουν μία σύμβαση που έχει το ίδιο σχέδιο με πέρυσι και λένε να αλλάξουν ένα άρθρο. «Να το κάνουμε αλλά πρέπει να το γνωστοποιήσουμε και στην άλλη πλευρά», είπε και εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να πάει η σύμβαση δύο μήνες πίσω και ν’ αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα.

Στη συνέχεια, μάλιστα, πρότεινε να μπει πέμπτο μέλος αλλά από το Δήμο στην Κω που έχει και εκεί κλιμάκιο και θα έπρεπε να είναι ένας από τους συμβαλλόμενους. Και κλείνοντας είπε ο κ. Υψηλάντης, εκφράζοντας τη διαφωνία του:«Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή θεωρώ άστοχο όλο αυτό που πάμε να κάνουμε, θεωρώ ότι κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μια διαδικασία και να ψαχνόμαστε μετά πότε θα λυθούν τα ζητήματα αυτά και πότε η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα ξεκινήσει τη δουλειά της και αυτός που θα την πληρώσει είναι ο τόπος και ενδεχομένως και οι εργαζόμενοί της, κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να το δεχθώ».

Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν είπε ότι θα συναφθεί ξεχωριστή σύμβαση με τον Δήμο της Κω αφού διατίθενται και οχήματα. Υπεραμύνθηκε στη συνέχεια της πρότασής του λέγοντας ότι για να την κάνει είδε τις παρενέργειες της λειτουργίας την προηγούμενη χρονιά. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία προφανώς από πλευράς της Περιφέρειας.

Είπε χαρακτηριστικά: «Έχω την εντύπωση ότι κάποιος άλλος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα του Δημάρχου και να διαπραγματευθεί ή να συζητήσει, αφού είδε την αναβολή του ζητήματος. Ε, δεν δέχθηκα εγώ αυτό το τηλεφώνημα και φυσικά δεν το έκανα και εγώ. Με συγχωρείτε, να ξέρουμε πως λειτουργεί θεσμικά το σύστημα». Είπε, λοιπόν, ότι δεν το θεωρεί άστοχο αλλά πολύ σωστό και κάλεσε τον Πρόεδρο της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, Αντιδήμαρχο, κ. Αγαπητό Πάλλα, να ενημερώσει εκείνη την ώρα το π.σ. για την απόφαση.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, αντέδρασε ο κ. Υψηλάντης ρωτώντας τι θα γίνει αν δεν δεχθούν την πρόταση, με τον Δήμαρχο να απαντάει: «Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως δεν τις είχαν αναλάβει μέχρι τώρα!». Ο κ. Υψηλάντης είπε ότι κάποιος, όμως, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στον τόπο και τους εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Τότε ο Δήμαρχος είπε ότι ζήτησε από τον Επίτροπο να κάνει ο Δήμος μία π.σ. αλλά έχει επιφυλάξεις. «Αν δεν το δεχθούν σημαίνει ότι λειτουργούν εκ του πονηρού», είπε ο ίδιος προς τον κ. Υψηλάντη.

Από την πλευρά του ο κ. Πάλλας συμφώνησε με τον Δήμαρχο και ενημέρωσε το Σώμα ότι αυτή η Επιτροπή Παρακολούθησης ελέγχει τις εργασίες της π.σ. και υπογράφει αν καλώς εκτελέστηκαν. Το θέμα είναι να μην μπλέξουμε και δημιουργηθούν προβλήματα, είπε και μοιράστηκε την ανησυχία του επειδή το 2019 λήγει το καταστατικό της Εταιρίας. Ενημέρωσε, ακόμη, ότι σε μία επαφή που είχε με την ΠΥΡ, υπάρχει πρόβλημα με τη συντήρηση των οχημάτων της.

Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος πρότεινε το δεύτερο μέλος να είναι από τη μειοψηφία και συγκεκριμένα τον κ. Αλέκο Παπουρά ενώ από τη πλειοψηφία είναι ο κ. Μιχάλης Σταυρής που είναι εντεταλμένος για το Τροχαίο Υλικό.

Τελικά, ο κ. Υψηλάντης ψήφισε τη σύμβαση ως έχει και διενεμήθη, χωρίς τροποποίηση και έτσι η πρόταση του Δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε το Σώμα ότι η πρότασή του γίνεται δεκτή από τους αρμοδίους της Περιφερειακής Αρχής.

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου