Δεν προσλαμβάνονται παρά τις υποσχέσεις οι απολυθέντες του Δήμου Ρόδου

Διάφορα θέματα που απασχολούν τον Δήμο της Ρόδου αυτή την  περίοδο συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Καταρχήν, στο στάδιο της ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, έθεσε το θέμα της απόλυσης των συμβασιούχων στην καθαριότητα που έγινε τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως είπε, ελάχιστοι από αυτούς έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες προσωρινής κατάταξης και οι περισσότεροι χάνουν τη δουλειά τους ενώ κάποιοι από αυτούς είναι πολύ κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

Πρότεινε, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να προτιμηθούν από τον Δήμο στις προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις που γίνονται ή σε διάφορα προγράμματα στα οποία δεν τηρείται διαδικασία ΑΣΕΠ μια και χρειάζονται μόνο λίγα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι γίνονταν αλλεπάλληλες παρατάσεις των συμβάσεων και καλλιεργούνταν φρούδες ελπίδες, κάτι που είχαν επισημάνει στην ΚΕΔΕ και, μάλιστα, είχαν καταθέσει αίτημα για εξάμηνο και αντ’ αυτού πληροφορήθηκαν ότι απολύονται. Όπως είπε, η Δημοτική Αρχή δεν τους καλλιέργησε την προσδοκία και ο ίδιος έλεγε τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Σημειώνεται ότι παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, με τον Δήμαρχο να λέει ότι, δυστυχώς, δεν προβλέπεται ούτε καν να τους προσλάβουν για δύο μήνες στην καθαριότητα. 

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ο Δήμος θα προσλάβει για δύο μήνες, από την Πρωτομαγιά, 50 άτομα για την πολιτική προστασία, αλλά θα είναι τουλάχιστον είκοσι οδηγοί και εξειδικευμένο προσωπικό, οπότε και πάλι δεν μπορεί να είναι αυτοί οι άνθρωποι. Μέχρι τότε, ανέφερε, όλο τον Απρίλιο, ο Δήμος θα προσπαθεί με ίδιες δυνάμεις να καλλωπίσει την πόλη και τα χωριά.

«Είναι κρίμα αλλά δυστυχώς αυτή είναι η διαδικασία», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και ευχήθηκε ν’ ανοίξει τουλάχιστον κάποιο πρόγραμμα γιατί πέρα από την ανεργία που τους απειλεί, όπως είπε, ο Δήμος έχει και υποχρέωση σ’ αυτούς τους ανθρώπους. 

Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του πέταξε και μία σπόντα φωτογραφίζοντας τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτο Καρίκη, που απουσίαζε, και τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ρ», λέγοντας ότι «αντί οι σύμβουλοι να έρχονται στο δ.σ. να κάνουν τις παρατηρήσεις τους πάνε και δίνουν μια συνέντευξη και κάνουν ένα μονόλογο… Να μην κολαστούμε με τις ανοησίες τους»!

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, ο οποίος είπε ότι, δυστυχώς, τα κριτήρια που βγήκαν από το ΑΣΕΠ δεν εξυπηρέτησαν καθώς ελάχιστοι πριμοδοτήθηκαν με τα μόρια.

Για το Θέρμαι
Την παραχώρηση του Θέρμαι στη ΔΕΡΜΑΕ ενέκρινε χθες το δ.σ. και ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκ νέου στα σχέδια για την αξιοποίησή του. Όπως είπε, αφού ολοκλήρωσε την παρέμβασή της εκεί η Υπηρεσία Πρασίνου, εδώ και τρεις εβδομάδες ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιώργος Κακούλης, μαζί με δύο αρχιτέκτονες, τον Γραμματέα του δ.σ. κ. Αντώνη Γιαννικουρή και τον κ. Μιχαηλίδη, έχει ετοιμάσει πρόταση για την αξιοποίηση του Θέρμαι με τον τρόπο που έχει αναφέρει, δηλαδή να μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό πάρκο, όπου θα υπάρχει δυνατότητα για να λειτουργήσει μόνο ένα μικρό αναψυκτήριο.
Από την πλευρά του, ο κ. Υψηλάντης είπε καταρχήν «ναι», εφόσον έρθει η πρόταση στο δ.σ.

Ο ξύλινος πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος
Ομόφωνα ενέκρινε στη συνέχεια το Σώμα το πρώτο τμήμα του έργου για την επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου και τις αναπλάσεις που προβλέπονται στο παραλιακό μέτωπο.
Μετά την έγκριση από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου την περασμένη Παρασκευή, το θέμα ήρθε και στο δ.σ. και όπως είπε ο Δήμαρχος θα γίνει και σχετική παρουσίαση από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και το Λιμενικό Ταμείο.

Όπως είπε, οι Ειδικές Αρχές που διαχειρίζονται το έργο θέλουν να γίνουν ξεχωριστά έργα. Έτσι, χθες, ήρθε κατεπειγόντως για να εγκριθεί το τμήμα από τα σφαγεία μέχρι του Κόβα που η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ-«να μην λένε ότι δεν λέμε τις πηγές κάποιοι», σχολίασε στο σημείο αυτό!-και το υπόλοιπο το συγχρηματοδοτεί το Λ.Τ.

Μετά την εγγραφή του 1,7 εκατ. ευρώ στο ειδικό πρόγραμμα θα γίνει το υπόλοιπο. Είπε, ακόμη, ότι το έργο, είτε σε δύο φάσεις είτε σε μία, πρέπει να γίνει άρτια και ευχήθηκε να μην έχουμε αστοχίες και μείνουμε…με το μετέωρο βήμα του Πελαργού. Ανέφερε, ακόμη, ότι το έργο ήταν γραμμένο με 2 εκατ. ευρώ στο ειδικό  πρόγραμμα της Περιφέρειας μέχρι το 2014 και μετά βγήκε χωρίς να ερωτηθούν.

Το όλο έργο είναι προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ξύλινος πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Λ.Τ., κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, το συνολικό μήκος του πεζόδρομου είναι 861 μέτρα και το πλάτος 4,60 μ και του ποδηλατόδρομου 1433 μέτρα και το πλάτος 2,5 μ. Οι αναπλάσεις που πρέπει να γίνουν εκτείνονται σε 7.500 τ.μ.  Όπως είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που το δουλεύουν εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική αρχή της πρότασης είναι να ενσωματώσει και να ενοποιήσει όλα τα θετικά, συχνά ετερόκλητα, παλαιά και νέα στοιχεία στην καθημερινή ζωή της πόλης, διαμορφώνοντας έναν ζωντανό και ενεργητικό μικρόκοσμο. «Η ιστορία του χώρου, η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή και ο συσχετισμός του υδάτινου στοιχείου με τα τείχη καθόρισαν αποφασιστικά την πρόταση αναμόρφωσης της περιοχής.

Αν και η εξυπηρέτηση του τροχοφόρου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης, η μελέτη αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην εξυπηρέτηση του πεζού. Δίνονται χώροι περιπάτου αλλά και στάσεως κατά μήκος όλης της παραλίας, με αποκορύφωμα την κεντρική πλατεία μπροστά από τη θαλασσινή πύλη που θα διαμορφωθεί ώστε να συνδυάζονται η αναψυχή με κοινωνικές και πολιτιστικές λειτουργίες με υπερτοπικό χαρακτήρα», λέει μεταξύ άλλων. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.