Τηλεοπτική παραγωγή για τους Αγιοταφίτες Πατέρες

Στους Αγιοταφίτες Πατέρες είναι αφιερωμένη η τελευταία τηλεοπτική παραγωγή του Βασίλη Κατερινόπουλου που θα προβληθεί τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο από την ΕΡΤ 3.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο ωριαία επεισόδια που θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα και τις δύο μέρες μετά από μία περιπλάνηση στους Αγίους Τόπους όπου έγιναν και τα γυρίσματα.  

Πρόκειται για μια  τηλεοπτική παραγωγή που καταγράφει  τα μεγαλύτερα Πανάγια προσκηνύματα στους Αγίους Τόπους από τη Μικρή Γαλιλαία,  την Ιεριχώ την έρημο του Ιορδάνη Ποταμού, την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, την Ιερουσαλήμ των Αγίων Παθών,  τη σημαντική Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα και φυσικά τις αναφορές του Πατριάρχη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων που για πρώτη φορά αναφέρεται με δηλώσεις του στη  διαφύλαξη των Παναγίων προσκυνημάτων και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αγιοταφίτες Πατέρες που υπηρετούν την Ορθοδοξία εδώ και αιώνες. 
 

Ο τάφος του Λαζάρου
Ο τάφος του Λαζάρου


Πολλά είναι τα μοναστήρια που βρίσκονται διάσπαρτα  στην Αγία Γη. Οι μετακινήσεις πολλές φορές δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολες, πολλά μοναστήρια απέχουν και ώρες απο τα Ιεροσόλυμα, βρίσκονται  ακόμη και στην έρημο ή και σε χαράδρες βουνών όπως του Αγίου Γεωργίου του Χοτζεβά κοντά στην Ιεριχώ.

Οι συνθήκες  επιβίωσης  σκληρές και όμως οι Αγιοταφίτες φύλακες των ιερών προσκυνημάτων  αντέχουν και τη δίψα και την πείνα και τη ζέστη και τη μοναξιά γιατί έχουν τη συντροφιά του Κυρίου  μας,  δήλωσε ένας γέροντας Αγιοταφίτης Κρητικός  στην καταγωγή, στη Μικρή Γαλιλαία.

Σήμερα τα ιερά προσκυνήματα  και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν λειψανδρία και αυτό οφείλεται στην μεγάλη απόσταση  της χώρας του Ισραήλ απο την Ελλάδα που καθιστά τη μετακίνηση  νέων ιερωμένων ακατόρθωτη.

Η τηλεοπτική παραγωγή  πραγματοποιήθηκε με το τηλεοπτικό συνεργείο του Βασίλη Κατερινόπουλου, την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Νίκος Βεζυριάννης, τη φωτογραφία ο Ντανιέλ Δερβίσης, ενώ την οργάνωση η Θεοδώρα Δεληγιαννίδου.