Γιάννης Φλεβάρης: “η Περιφέρεια δεν σφετερίζεται κανένα έργο”

Πολύ σημαντική συνεδρίαση που ξεχώρισε γιατί συζητήθηκαν σοβαρά πολιτικά θέματα, χαρακτήρισε, τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Σύρο, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης.

Αν και υπήρχε πληθώρα θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, εντούτοις συζητήθηκαν τα τέσσερα πρώτα και εγκρίθηκε με τη λήξη της συνεδρίασης στις 6 το απόγευμα η σύμβαση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη, η ενημέρωση του σώματος επί των συγκεκριμένων τεσσάρων θεμάτων μονοπώλησε τη συνεδρίαση, καθώς αφορούσαν την αντιπαράθεση ανάμεσα στην περιφέρεια και το δήμο Ρόδου, το φράγμα Γαδουρά, το νεώριο Σύρου και την προμήθεια των φωτιστικών led.

Ειδικότερα με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Διατυπώθηκε από την πλευρά της μειοψηφίας η άποψη ότι το πρώτο θέμα ( σ.σ. για την αντιπαράθεση ανάμεσα σε περιφέρεια και δήμο) δεν πρέπει να συζητηθεί για λόγους που αιτιολόγησε ο καθένας ξεχωριστά, τόσο ο κ. Μαχαιρίδης όσο και οι υπόλοιποι που πήραν το λόγο.

Όμως είναι πολιτικό ζήτημα που αφορά τις σχέσεις του πρώτου βαθμού και του δεύτερου ή πιο απλά της περιφέρειας και των δήμων. Αυτό που επέλεξε τελικά το περιφερειακό συμβούλιο και κατά την άποψή μου ήταν και το πιο σωστό, ήταν να συζητηθεί.

Δεν υπήρξαν υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση και κοινή θέση όλων ήταν ότι τα έργα γίνονται πάνω από όλα για τους πολίτες που υπηρετούμε. Όπως είπε και ο περιφερειάρχης πρέπει να διατυπώνονται αλήθειες και δεν είναι κακό να συζητιούνται. Επίσης δεν έχει λείψει από καμία συνεδρίαση της ΠΕΔ, ενώ διατυπώθηκε και η άποψη να γίνει συζήτηση και στην ΠΕΔ.

Κανένας δεν πάει να καπηλευτεί ή να σφετεριστεί με οποιοδήποτε τρόπο ένα έργο. Όπου όμως εργάζεται η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και όπου χρηματοδοτεί, τότε αυτό πρέπει και να διατυπώνεται και να αναγράφεται.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την επαναλειτουργία του νεωρίου της Σύρου, όπου η ιστορική αυτή δομή επαναλειτουργεί καθώς έχουν επιστρέψει μετά από 18 μήνες οι εργαζόμενοι στη θέση τους πέρα από κάποιες αντιρρήσεις ιδεολογικού χαρακτήρα της πλευράς της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τα ναυπηγεία δεν γίνονται ούτε για το ΝΑΤΟ, ούτε για κάτι άλλο. Μήπως είχαν ανάγκη οι Αμερικάνοι ή άλλες νατοϊκές χώρες να έρθουν στα ναυπηγεία της Σύρου ή άλλα ελληνικά ναυπηγεία να ναυπηγήσουν πλοία; Μακάρι να γινόταν αυτό.  

Έπρεπε να λειτουργήσει και ήταν καθοριστική η συμβολή και της περιφέρειας. Οι συμμαχίες και πώς με οποιοδήποτε τρόπο θα ασκηθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι θέμα της κυβέρνησης. 

Εμείς βλέπουμε τα αυτοδιοικητικά.
Επίσης στο τρίτο θέμα έγινε μία αναλυτική συζήτηση για το φράγμα Γαδουρά, της διασύνδεσής του με την πόλη της Ρόδου με όλα τα γνωστά και μεγάλα προβλήματα υπό τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Την ώρα που κινδύνευε να διψάσει η Ρόδος,  η περιφέρεια έφερε αποτελέσματα με τις αποφάσεις και τις ενέργειές της.

Ακολούθησε η συζήτηση του θέματος προμήθειας των led, όπου ο ίδιος ο περιφερειάρχης, ο νομικός σύμβουλος κ. Φιλιππάκος και ο σύμβουλος κ. Στάγκας ανέλυσαν πολλές παραμέτρους. Παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της για να ακολουθήσει πορεία που θα αποδέιξει ότι οι ενέργειες της περιφερειακής αρχής είναι πολύ σωστές».