Εκτεταμένες παρεμβάσεις στο Κοιμητήριο του Ταξιάρχη

Η πιο εκτεταμένη παρέμβαση των τελευταίων χρόνων έχει γίνει, σύμφωνα με τους αρμοδίους της Δημοτικής Αρχής, αυτή την περίοδο στο κοιμητήριο του Ταξιάρχη, το οποίο αυτές τις ημέρες αποτελεί χώρο επίσκεψης για χιλιάδες κατοίκους της πόλης της Ρόδου και όχι μόνο.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς και ο τοπικός σύμβουλος ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα του κοιμητηρίου, κ. Γιώργος Μπελιγράδης, αναφέρθηκαν αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει αλλά και στα όσα σχεδιάζονται για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του.

Καταρχήν, ο κ. Παγκάς, αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα και κορυφώθηκαν αυτές τις ημέρες ώστε το νησί να είναι έτοιμο για τον εορτασμό του Πάσχα. Έτσι, θύμισε ότι παρεμβάσεις έχουν γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου σε όλη την πόλη, στο οδόστρωμα, σε πεζοδρόμια, σε πάρκα, στα παρτέρια κτλ.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίηση, σε γενικές γραμμές, της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, αφού μπορεί εχθρός του καλού να είναι το καλύτερο, όπως είπε, σημείωσε ωστόσο ότι η δουλειά που έγινε φέτος είναι ένα επίπεδο παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Ανέφερε, ακόμη, ότι, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία η οποία θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, στα πάρκα περιφερειακά της πόλης όπου εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πρασίνου και θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση.

Στο δημοτικό κοιμητήριο του Ταξιάρχη
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της δ.κ. Ρόδου, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται στο νεκροταφείο του Ταξιάρχη, και όπως είπε, για πρώτη φορά, ήταν τόσο μεγάλης έκτασης καθώς καθαρίστηκαν μετά από χρόνια όλα τα παρτέρια-πρόκειται για μία έκταση 8.500 τ.μ., δηλαδή 85 στρέμματα.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, θέλησε να ευχαριστήσει τις δύο εμπλεκόμενες Διευθύνσεις του Δήμου με τους επικεφαλής Αντιδημάρχους, δηλαδή εκείνην της Καθαριότητας και τον κ. Μιχάλη Παλαιολόγου και του Πρασίνου με την κα Λίτσα Κρεμαστινού αφού, σε καθημερινή συνεργασία που είχαν, έδωσαν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων των υπηρεσιών που προΐστανται, με τα μέσα που διαθέτουν βέβαια, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Στο κοιμητήριο, οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν όσο αφορά και στα παγκάκια που ήταν σε άσχημη κατάσταση, όπου υπήρχε πρόβλημα έχει αποκατασταθεί, ενώ ολοκληρώθηκαν κάποια έργα εντός του τα οποία έχουν να κάνουν με την αποχέτευση των όμβριων υδάτων.

Παράλληλα, ήταν πλήρης ο καθαρισμός στους διαδρόμους και τα παρτέρια μέχρι το τείχος του Καλλιπάτειρα, επίσης σε σημεία που χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στο οδόστρωμα έχει πέσει άσφαλτος και από αυτό είναι επίσης ικανοποιημένοι. Παράλληλα, έγιναν κλαδέματα ενώ από χθες ήταν έτοιμος και ο Επιτάφιος του Ταξιάρχη που ξεχωρίζει κάθε χρόνο, με την κορύφωση του Θείου Δράματος απόψε, που θα γίνει η περιφορά μέσα στο χώρο του κοιμητηρίου.

Παρεμβάσεις έγιναν, για πρώτη φορά φέτος, και στο παλαιό νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, 55 εκκλησίες της Ρόδου καθαρίστηκαν από τις Διευθύνσεις Καθαριότητας και Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παγκάς, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι, όπως είπε, με αυταπάρνηση πολλές φορές και κάτω από τις άσχημες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών αφού αναγκάζονταν να διακόψουν λόγω της βροχής αλλά και τους εργαζόμενους στην αποκομιδή που βοήθησαν επίσης πολύ. Ευχαρίστησε και το προσωπικό του κοιμητηρίου αφού εργάστηκε πέραν του ωραρίου του και τα Σαββατοκύριακα για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της δ.κ. Ρόδου είπε ότι οι μέρες αυτές είναι που πηγαίνουν όλοι στο κοιμητήριο και επισκέπτονται τους δικούς τους ανθρώπους, κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, που περιμένουν πολύ κόσμο να προσέλθει. Μάλιστα, πέρυσι, υπολογίζεται ότι γύρω στους 8-10 χιλιάδες κόσμου πέρασε από το κοιμητήριο του Ταξιάρχη καθώς είναι το μεγαλύτερο του νησιού και από τα μεγαλύτερα στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπελιγράδης μίλησε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κοιμητήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, έχει γίνει μία προμήθεια συνολικά πενήντα μικρών κάδων και δέκα μεγάλων σε συνεργασία με τον κ. Παλαιολόγου. Από αυτούς, έχουν τοποθετηθεί ήδη τριάντα μικροί κάδοι και άλλοι τόσοι θα τοποθετηθούν μετά τις γιορτές. Καινούργιους κάδους έχουν τοποθετήσει και στον Άγιο Δημήτριο όπου επίσης υπήρχε ανάγκη.

Επίσης, έχει γίνει  δημοπράτηση ενός νέου οστεοφυλακίου, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα ξεκινήσει μετά τις γιορτές.
 Αυτό θα είναι 300 θέσεων γιατί, όπως είπε, και οι ανάγκες μεγαλώνουν και οι εκταφές γίνονται σε καθημερινή βάση αφού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Ακόμη, το Τμήμα Τροχαίου Υλικού έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη δημοπράτηση ενός νέου αυτοκινήτου για το κοιμητήριο, ανοιχτού τύπου με καρότσα, που το χρειάζονται μέσα για να φορτώνονται άμεσα σ’ αυτό όλα τα αδρανή υλικά που βρίσκονται στο χώρο του νεκροταφείου και να εναποτίθενται σε διαφορετικό σημείο, έτσι ώστε να μη δημιουργείται άσχημη εικόνα.

Ένα άλλο έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου αφορά στο τοιχίο το οποίο συνορεύει με τον περιφερειακό δρόμο, το οποίο έχει μήκος γύρω στα 340 μέτρα και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση εξωτερικά. Έτσι, έχει ξεκινήσει ήδη μία μελέτη για την αποκατάστασή του με διπλό σκοπό: Να βελτιωθεί η εικόνα που παρουσιάζει αλλά και για τη στήριξή του που έχει πρόβλημα.

Παράλληλα, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις και στο δίκτυο της ύδρευσης και της αποχέτευσης εντός του κοιμητηρίου, κάποιες σχάρες που δημιουργούσαν προβλήματα και στους πεζούς και στα οχήματα έχουν αποκατασταθεί, έχουν περαστεί καινούργιοι σωλήνες και από πάνω καινούργια άσφαλτος. Αυτά τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Κλείνοντας, ο κ. Μπελιγράδης, δεν παρέλειψε και εκείνος να ευχαριστήσει ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον κ. Παλαιολόγο, τον Πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιώργο Κακούλη, την κα Κρεμαστινού και τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΡ,  που επίσης συνδράμει, κ.κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη και Δημήτρη Καρατζιά αντίστοιχα, που πάντα είναι διαθέσιμοι όπως είπε, και βέβαια κυρίως τους υπαλλήλους.

Ο κ. Παγκάς (αριστερά στη φώτο) με τον κ. Μπελιγράδη...
Ο κ. Παγκάς (αριστερά στη φώτο) με τον κ. Μπελιγράδη...