Πόρτες κλειστές θα βρουν οι τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου

Ταλαιπωρία περιμένει τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοι ου Oceana που θα καταπλεύσει στη Ρόδο το Μεγάλο Σάββατο.

Όσοι θελήσουν να επισκεφτούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα βρουν τις πόρτες τους κλειστές μέχρι το μεσημέρι, καθώς με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) δημοσιοποίησε την απόφασή της για προκήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι το Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου, με πιθανή μελλοντικά κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της.

Το κρουαζιερόπλοιο φτάνει στο λιμάνι στις 7 το πρωί, προερχόμενο από τη Μάλτα και αναχωρεί το απόγευμα για τα Χανιά. Οι περίπου 1000 επιβάτες του και κυρίως αυτοί που είχαν αποφασίσει να κάνουν εκδρομή με πούλμαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα του νησιού, λόγω της στάσης εργασίας, και θα έχουν την ευκαιρία αν προλάβουν να επισκεφτούν μόνο όσα βρίσκονται εντός πόλεως καθώς σχεδόν όλα κλείνουν στις 14.40 το μεσημέρι. 
Το Oceana που μπορεί να μεταφέρει περίπου 1000 τουρίστες και  αυτό τον καιρό πραγματοποιεί 15 ήμερες κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.

Η απόφαση των αρχαιοφυλάκων για στάση εργασίας και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνδέσμου ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, ο οποίος κάνει λόγο για αρνητικά μηνύματα και καλεί την πολιτεία να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ αναφέρει τα εξής: «Η στάση εργασίας των υπαλλήλων αναμένεται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μία ημέρα πριν το Πάσχα. 

Το προδιαγραφόμενο κλείσιμο των κοιτίδων πολιτισμού της Ελλάδας, σε μία χρονική στιγμή που σηματοδoτεί την έναρξη της φετινής σεζόν, εκπέμπει αρνητικά μηνύματα, τόσο στις διεθνείς τουριστικές αγορές όσο και στην εσωτερική αγορά που παρουσιάζει αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση την πασχαλινή περίοδο.  

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καλεί το υπουργείο Πολιτισμού και την ΠΕΥΦΑ να βρουν μέσα από το διάλογο τη «χρυσή» τομή, προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της πρόσβασης των ξένων επισκεπτών μας αλλά και των Ελλήνων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας.  

Οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας  έχουν προετοιμαστεί για την υποδοχή και τη φιλοξενία εκατομμυρίων ξένων τουριστών για το 2018. Η Πολιτεία, από την πλευρά της, οφείλει να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς».