Ένα έθιμο 100 ετών τηρήθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής στη Λίνδο (φωτορεπορτάζ)

Το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Προφήτη Ηλία από τους Πεύκους έως τη Λίνδο με τα πόδια, τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, τηρήθηκε και φέτος με θρησκευτική ευλάβεια από τους πιστούς του οικισμού.  

Το συγκεκριμένο έθιμο εντοπίζεται τουλάχιστον ένα αιώνα πριν, πίσω στο χρόνο, ενώ το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στους Πεύκους χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Ειδικότερα κάθε Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυκτα, με το χτύπημα της καμπάνας, νέα παιδιά του χωριού και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συγκεντρώνονται στη Λίνδο για να ξεκινήσουν με τα πόδια μια απόσταση 4 χλμ από τη Λίνδο προς τους Πεύκους.

 


Αρχικά η διαδρομή γινόταν κατευθείαν προς το βουνό του Προφήτη Ηλία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί ενδιάμεσες στάσεις και σε άλλα ξωκλήσια.

Η πρώτη στάση γίνεται στο πανάρχαιο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, όπου ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Λίγκας προσφέρει νηστήσιμα εδέσματα.

Φεύγοντας από εκεί μεταφέρουν μαζί τους την εικόνα του Αγίου Νικολάου, ενώ το ίδιο γίνεται επίσης στα εκκλησάκια των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ελένης και Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

 Θρυλείται ότι τον 4ο αιώνα, η Αγία Ελένη πέρασε και άφησε στο σημείο όπου είναι κτισμένος σήμερα ο ναός τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού.

Τελικός προορισμός όπως προαναφέρθηκε, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, ενώ αμέσως μετά ξεκινάει η επιστροφή και πάλι με τα πόδια πίσω στη Λίνδο, όπου μεταφέρονται όλες οι εικόνες, για να γίνει η περιφορά τους την Λαμπρή Τρίτη.