Δυναμική παρουσία του Ιππότη στη Λέρο

Από την ερχόμενη Τρίτη έως και τις 14 Απριλίου θα διεξαχθούν στη Λέρο και το ξενοδοχείο Crithoni’s Paradise οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Σκάκι που περιλαμβάνουν:

• το Πρωτάθλημα Αιγαίου (ΠΟΑ),
• το Κύπελλο Αιγαίου,
• το Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων,
• το 1ο ατομικό τουρνουά «Αιγαίας»,
• και άλλες εκδηλώσεις.

Τους αγώνες συνδιοργανώνουν η ΤΕΣΣ Αιγαίου και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Στη διοργάνωση αυτή, έχοντας πάρει τη «σκυτάλη» από την Αντίπαρο, περσινή οικοδέσποινα, θα έχει συμμετοχή και ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» με μια 20μελή αποστολή. Όλοι οι σκακιστές του ομίλου από τη Ρόδο έχουν προέλθει από τα σπλάχνα του και την πολύ σημαντική δουλειά του την τελευταία δεκαετία με σκοπό να πάρουν ξανά θέσεις ψηλά για τη συμμετοχή τους στην Α’ Εθνική.

Μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης αναμένεται να παρουσιάσουν  το Ομαδικό Κύπελλο Αιγαίου αλλά και το Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων, έχοντας όπως παρακάτω:

ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2018
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με σύστημα νοκ άουτ και το παρακάτω πρόγραμμα:
Τετάρτη, 10 Απριλίου ώρα 12:00’
 -Προημιτελικοί (bye έχουν οι περυσινοί φιναλίστ Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» και  Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας «Ιωάννης Τζελέπης»)
Πέμπτη, 12 Απριλίου ώρα 10:00’
 -Ημιτελικοί (και αγώνας κατάταξης 5-6).
Παρασκευή 13 Απριλίου ώρα 10:00’
-Τελικοί

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 1,5 ώρα για κάθε σκακιστή συν 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για όλη την παρτίδα, με προσθήκη 15 λεπτών μετά την 40η κίνηση.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ
Οι ομάδες θα είναι τετραμελείς με ελεύθερη σύνθεση (χωρίς περιορισμό φύλου, ηλικίας και χωρίς υποχρεωτική σειρά ανά σκακιέρα).

ΧΡΩΜΑΤΑ
Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται κυπελλούχος Αιγαίου και προκρίνεται στους αγώνες μπαράζ για το Κύπελλο Ελλάδος.
Για ό, τι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, ισχύουν οι Κανονισμοί Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις αυτού.

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2018
Θα διεξαχθεί με σύστημα πουλ 6 ομάδων  και με το παρακάτω πρόγραμμα:
ΤΡΙΤΗ 10/4 12:00' 1ος Γύρος
ΤΕΤΑΡΤΗ 11/4 10:00' 2ος Γύρος
ΠΕΜΠΤΗ 12/4 10:00' 3ος Γύρος,
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/4 10:00' 4ος Γύρος,
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/4 9:00' 5ος Γύρος

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 1,5 ώρα για κάθε σκακιστή συν 30 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για όλη την παρτίδα, με προσθήκη 15 λεπτών μετά την 40ή κίνηση.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων στο Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων είναι 6μελής και η δομή της είναι η παρακάτω:
1η σκακιέρα: Νέος / Νεάνιδα (Κ16) γεννημένος/η μετά την 1/1/2002
2η σκακιέρα: Παις / Κορασίδα (Κ14) γεννημένος/η μετά την 1/1/2004
3η σκακιέρα: Παις / Κορασίδα (Κ12) γεννημένος/η μετά την 1/1/2006
4η σκακιέρα: Παμπ./Παγκορ. (Κ10) γεννημένος/η μετά τη 1/1/2008
5η σκακιέρα: Νεανίδα (Κ16) γεννημένη μετά την 1/1/2002
6η σκακιέρα: Κορασίδα (Κ12) γεννημένη μετά την 1/1/2006
Σε περίπτωση αδυναμίας διεξαγωγής όλων των αγώνων, προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάδειξη των 2 πρώτων θέσεων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ
Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι).
Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 5,5 πόντους (σκορ 5,5-0).

ΑΡΣΗ  ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
(β). Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
(γ). Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ.
(δ). Τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (suddendeathgame) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής: Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση).

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 12 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 11 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 10 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στην β΄ φάση (αγώνες νοκ-άουτ) τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι αυτά που ισχύουν στο Κύπελλο Αιγαίου, δηλαδή:
Νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 5η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 6η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα.

Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Αιγαίου και προκρίνεται στους αγώνες μπαράζ για την τελική φάση (Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων Ελλάδος).
Για ό,τι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, ισχύουν οι Κανονισμοί Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις αυτού.