To Χρήμα που έγινε Χρέος

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας

Kέρδος χωρίς παραγωγή γίνεται; Φυσικά γίνεται αφού πλέον το χρηματοπιστωτικό σύστημα κέρδισε το βιομηχανικό ολιγοπώλιο. Το τελευταίο έχει ήδη χάσει την πρωτοκαθεδρία του από την νέα ελίτ των αγορών: GAFAM ( Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft - βλ. μελέτη του Ν.Σμυρναίου ''Πολιτική Οικονομία του Διαδικτυακού Ολιγοπωλίου: από την ψηφιακή επανάσταση στον γνωσιακό καπιταλισμό '' εδώ http://ephemeron.eu/1168) 


Το ''δικτυακό κεφάλαιο '' έχει πάρει τα ηνία στην κούρσα της συσσώρευσης. Το κυνήγι της απόδοσης εγγράφεται ως ''χρηματοοικονομικά αποτελέσματα'' στους εταιρικούς ισολογισμούς των διαδικτυακών κολοσσών.

Τόκοι και αποδόσεις χρεογράφων που κατέχουν οι μεγάλοι της Silicon Valley είναι αυτά που κινούν τις ροές των κεφαλαίων στα τερματικά των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών. Μια νέα εκδοχή όμως της διαχείρισης των ρευστών διαθεσίμων που κατέχουν σε φορολογικούς παραδείσους οι μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες των ΗΠΑ μας παρουσιάζουν με video οι Financial Times (βλ. http://www.euro2day.gr/ ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1601666/oi-kolossoi-ths-tehnologias-kai-to-paihnidi-me-ta.html), αναλύοντας τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Τραμπ εναντίον των εταιρειών αυτών με στόχο να τους πείσει να επαναπατρίσουν στις ΗΠΑ τα κεφάλαια τους.

Αγνοεί όμως κάτι το επιτελείο του αμερικανού προέδρου: το χρήμα τoυ διαδικτυακού ολιγοπωλίου έχει ήδη γίνει ''χρέος'' άλλων εταιρειών αφού επενδύθηκε σε εταιρικά ομόλογα. Αντιγράφω απο τους Financial Times: ''Όι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν την υψηλή πιστοληπτική τους διαβάθμιση ώστε να εκδίδουν χρέος με πολύ χαμηλά επιτόκια. Τα κεφάλαια που αντλούν τα αξιοποιούν για να αγοράσουν εταιρικά ομόλογα άλλων επιχειρήσεων.

Εδώ εντοπίζεται και ένα πρόβλημα. Για να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια θα πρέπει να πουλήσουν αυτά τα εταιρικά ομόλογα. Οι όγκοι όμως είναι τέτοιοι που θα δημιουργούσαν σοβαρό αντίκτυπο στα επιτόκια''
Ιδού λοιπόν που η Μακροοικονομία σταματάει την συσσώρευση : το επιτόκιο θα επηρεαστεί απο την πώληση εταιρικών ομολόγων(ιδιωτικό χρέος) άρα το χρήμα θα γίνει πιο ακριβό για όλους και η οικονομία θα μπεί (;)σε πληθωριστικό κύκλο.

Ταυτόχρονα οι μεγάλοι κολοσσοί θα καταπίνουν τους μικρούς αφού έμμεσα έγιναν δανειστές και μέτοχοι( μέσω ομολόγων): colpo grosso, αντίστοιχο του σκηνικού που ζήσαμε με το δημόσιο χρέος σε Ελλάδα: οι γερμανο-γαλλικές τράπεζες κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων μας και οι κυβερνήσεις τους επέβαλλαν μέτρα λιτότητας στην χώρα ώς έμμεσοι μεγαλομέτοχοι.

Η νέα σημειωτική του Κεφαλαίου περνάει ακριβώς μέσα απο αυτή την ρωγμή του συστήματος- δηλαδή εξαγορές μέσω χρέους, μέσω ομολόγων, μέσω δανεισμού: μου χρωστάς, μου ανήκεις. Μια ιστορία 5,000 χρόνων (βλ. το βιβλίο του D.Graeber, Χρέος τα πρώτα 5000 χρόνια, εκδ.Στάσει εκπίπτοντες).  

Ο σύγχρονος καπιταλισμός των διαδικτυακών κολοσσών και του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέβασε την Wall Street στα ουράνια επί μακρά περίοδο, εκδικούμενος το ξεφούσκωμα και το κράχ στις αρχές του 2000 με τις dot.com εταιρείες.

Πάλι όμως έρχεται μια στιγμή που η μουσική σταματάει να παίζει δυνατά. Το αδύναμο δολάριο, οι δασμοί, τα χαμηλά επιτόκια και το παρκαρισμένο χρήμα σε εταιρικά ομόλογα είναι οι νέες μελωδίες που οι αγορές έκαναν ότι δεν άκουγαν.

Προσδεθείτε...