Στην Εφορία οι παλιές οφειλές της ΔΕΥΑΡ

Η σκέψη να βεβαιώνονται οι μεγάλες, παλαιές, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ στη ΔΟΥ, συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να εισπρα-χθούν αυτές που λιμνάζουν εδώ και χρόνια και ανέρχονται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ έκαστη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ σχετικά με το κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, αφού στόχος είναι να εισπράξει η Επιχείρηση τα μεγάλα ποσά που της οφείλονται εδώ και χρόνια και όχι να βεβαιωθούν μικρές οφειλές από νοικοκυριά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εισήγηση της Διοίκησης η οποία συζητήθηκε χθες σε πρώτη φάση,  για αρκετή ώρα, υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί η βεβαίωση παλαιών οφειλών στη ΔΟΥ ώστε να μπορέσει να τις εισπράξει κάποια στιγμή η ΔΕΥΑΡ.
Προς το παρόν αυτό αποτελεί ένα «σενάριο» που συζητήθηκε χθες και εξετάστηκαν όλες οι προτάσεις, δηλαδή κυρίως από ποιο ποσό και πάνω θα πρέπει να βεβαιώνονται οι οφειλές, όπως και πόσο παλιές θα πρέπει να είναι αυτές για να αποστέλλονται στη ΔΟΥ.
Η Διοίκηση εξήγησε, ακόμη, στα υπόλοιπα μέλη τη διαδικασία που θα πρέπει να κάνουν για να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η Επιχείρηση θα πρέπει να πάρει τη σχετική έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών. 

Σε πρώτη φάση, θα αποσταλεί το σχετικό αίτημα και εφόσον πάρουν τις απαντήσεις (σ.σ. σχετικά με το ποιο θα είναι το ελάχιστο ποσό, ποιο το ποσοστό που θα κρατάει η ΔΟΥ κτλ.) το θέμα θα επανέλθει στο Δ.Σ. για λήψη απόφασης πλέον.
Σημειώνεται ότι, συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ ανέρχονται περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ και στόχος της Διοίκησης, με αυτή την πρόταση, είναι να βεβαιωθούν στη ΔΟΥ τέτοιες ύψους γύρω στα 10 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν εδώ και χρόνια αλλά αφορούν σε μεγάλα ποσά, π.χ. πενήντα χιλιάδες ευρώ και άνω.
Πάντως, οι ρυθμίσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο φαίνεται να απέδωσαν μια και από τα 52 εκατ. ευρώ που είχαν φθάσει οι οφειλές, περίπου τα 15 εκατ. ευρώ μπήκαν σε ρύθμιση.

Άλλο θέμα
Επίσης χθες, το Δ.Σ. ενέκρινε την αγορά με τη μορφή του κατεπείγοντος των αντλιών για την ύδρευση και την αποχέτευση. Πρόκειται για έναν μεγάλο διαγωνισμό και κάλεσαν τις Εταιρίες να καταθέσουν προσφορές ώστε να γίνει άμεσα η αγορά τους που είναι απαραίτητη για τις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια της αποχέτευσης λόγω της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.
Έτσι, χθες, εγκρίθηκαν όλα τα πρακτικά του διαγωνισμού, έγινε η παραγγελία και οι πρώτες αντλίες αναμένεται να φθάσουν μέσα στην εβδομάδα.