Θωμάς Μαύρος: Παρών ο μύθος, παρούσα και η ιστορία του

Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλοί. Εμβληματικοί λίγοι. 

Και ακόμα λιγότεροι εκείνοι, που έχουν το χάρισμα να σβήσουν τις σωματειακές διαχωριστικές γραμμές και να καταγραφούν στη συλλογική μνήμη, με τρόπο καθολικό και απόλυτο, ως «τοτέμ». Ευλογία πραγματική, για τους πολύ εκλεκτούς. Κι ένας απ’ αυτούς είναι αναμφίβολα ο Θωμάς Μαύρος.  

Ο ένας εκ των μεγαλύτερων επιθετικών που έχει γεννήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο έρχεται σήμερα το πρωί στη Ρόδο, για να παρουσιάσει, το βράδυ στις 8 στο ξενοδοχείο «Semiramis» το βιβλίο-αυτοβιογραφία του και να τιμήσει με την παρουσία του το αυριανό φιλικό παιχνίδι του Δημοτικού Σταδίου (ξεκινάει στις 7 το απόγευμα) ανάμεσα στους Βετεράνους Ρόδου-Διαγόρα κι εκείνους της ΑΕΚ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου Γιώργου Τανίδη. 

Λεπτομέρειες για την αποψινή εκδήλωση παρουσιάζουν οι διοργανωτές μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσαν:  

«Να μην αφήσετε κανέναν να σας κλέψει την αγάπη για το ποδόσφαιρο». Η φράση αυτή του Θωμά Μαύρου κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης παρουσίασης της αυτοβιογραφίας του στην Αθήνα, περικλείει τα πιο έντονα συναισθήματα, κρύβει  το μεγαλύτερο νόημα του 400 σελίδων βιβλίου.
Η έκδοση «Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός» δεν είναι απλώς μία περιήγηση στην 20ετή καριέρα του πιο εμβληματικού σέντερ φορ που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι μια κατάθεση ψυχής προς τους παλιούς, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί παρακαταθήκη και μάθημα για τη νέα γενιά, που δεν είχε την τύχη να τον θαυμάσει διά ζώσης. Άλλωστε, σε ποιον άλλο θα μπορούσε να απευθύνεται κατά τη διάρκεια σχετικής ομιλίας του, όταν είπε: «Το ταλέντο χωρίς προσπάθεια, χωρίς αυτοκριτική και κόπο για να διορθωθεί κάθε ελάττωμα, για να παρουσιαστείς καλύτερος, είναι σαν λουλούδι σε γλάστρα, που δεν το ποτίζεις. Και αυτό που χρειάζεται σ’ αυτή την εποχή, είναι ταπεινότητα. Να είσαι ο πιο ταπεινός άνθρωπος και να προσφέρεις στην ομάδα…». 

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα, Παρασκευή, στις 20:00, στο φιλόξενο και άρτια εξοπλισμένο ξενοδοχείο «Semiramis», παρουσία του ίδιου του κ. Θωμά Μαύρου. Την παρουσία του βιβλίου θα κάνει ο γνωστός φίλος της ΑΕΚ και πρώην  Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος. 

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση, του Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ρόδου-Διαγόρα και του ΔΟΠΑΡ, με την ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου «Semiramis».
                                      
Κινητοποίηση και  πρόσκληση της Original 21 
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται τόσο για την αποψινή εκδήλωση, όσο και για το αυριανό φιλικό των παλαιμάχων, οι οργανωμένοι φίλοι της ΑΕΚ. Η Original 21 Ρόδου έχει προμηθευτεί έναν μεγάλο αριθμό εισιτηρίων (πωλούνται στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ) προκειμένου να στηρίξει τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του αγώνα, ενώ καλεί όλους τους «Ενωσίτες» στο ξενοδοχείο «Semiramis», προκειμένου να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Θωμά Μαύρο:

«Η ORIGINAL Ρόδου καλεί όλους τους φίλους της ΑΕΚ στις 13 Απριλίου στο ξενοδοχείο Semiramis  για την παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Μαύρου και στις 14 Απριλίου  στο Δημοτικό Στάδιο «Διαγόρας», για να τιμήσουμε όλοι μαζί τους ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία φορώντας την φανέλα με το «δικέφαλο».