Το νέο βιβλίο του  Κώστα Σκανδαλίδη

Κυκλοφόρησε το Μεγάλο Σάββατο το νέο βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη με τίτλο "Παπά-Στέργος Μανώλακας: Το πορτρέτο ενός ταπεινού και χαρισματικού λευίτη" με την ευγενική χορηγία του γνωστού οφθαλμίατρου Γιάννη Μανώλακα.

Είναι μια βιογραφική προσέγγιση, γραμμένη με απεριόριστη προσωπική αγάπη στον αιωνόβιο παπά-Στέργο, για τον οποίο γράφει στο οπισθόφυλλο:
«2018. Παπά-Στέργος Μανώλακας του Ιωάννου, ετών 97. Ευθυτενής ως αυτή την ηλικία, λιπόσαρκος και αεικίνητος με ένα βλέμμα που διαπερνά τους πάντες και τα πάντα και χώνεται ως μέσα στη σκέψη και τα σπλάχνα σου για να σε πείσει με όσα σου πει κι εσύ να παραδοθείς σ' ένα θεάνθρωπο αμαχητί. Ένας ολόκληρος παπαδιαμάντιος παπάς απέναντί σου.

Ένας ανθρώπινος παπάς που γεννήθηκε στις Καλυθιές ένα χρόνο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μεσούσης της ιταλικής κατοχής, κάτω από τα βαριά σύννεφα της σκλαβιάς και της ανελευθερίας, όπου η δυστυχία ήταν εκείνη που έκανε κουμάντο στα σπίτια των ανθρώπων. Μόλις στα τρία του χρόνια, προτού καν ξεκινήσει τη ζωή του, έμεινε ορφανός από τον πατέρα του.
Είναι ένας χαρισματικός και γοητευτικός αφηγητής που ξέρει να πλέκει τις ιστορίες με τα υλικά που εκείνος γνωρίζει, έτσι ώστε να μπορεί να συναρπάζει τους γύρω του.

Και πέραν αυτής της δεξιότητας, είναι επίσης μια κινητή ιστορική εγκυκλοπαίδεια με ένα σκληρό δίσκο γεμάτο με γεγονότα της τοπικής ιστορίας που έχουν να κάνουν τόσο με την ιταλική περίοδο όσο και με τα μεταπελευθερωτικά χρόνια της Ρόδου και του χωριού του.

Ο λόγος του είναι ευθυτενής όπως είναι μέχρι και σήμερα στα 97 του χρόνια του το ίδιο το σώμα του, ευθυτενές. Λεβέντης ο ίδιος, λεβέντικος και ο λόγος και τα πιστεύω του.

Αλλά και ευγνώμων προς όσους φρόντισαν την πατρίδα και ιδιαίτερα την παιδεία. Δεν έχει λησμονήσει ποτέ του, πως η Εκκλησία ήταν εκείνη που του αγόραζε τα βιβλία και τα τετράδια για να διδαχθεί στα κατοχικά χρόνια τα ελληνικά γράμματα.

Και πάντα προσθέτει:
Α δεν ήταν η εκκλησία, εμείς θα 'μαστο γενίτσαροι...»
Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος.