Ενεργητικές πολιτικές για τα μικρά νησιά

Στο 13ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο του Νοτίου Αιγαίου θα κορυφωθεί η συζήτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τις ενεργητικές πολιτικές στήριξης των νησιών, στην Υγεία, τις Μεταφορές, την πρόσβαση στην πληροφορία, τη διάθεση προϊόντων, είπε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας “Στο Κόκκινο” και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Σύντομα θα ψηφιστεί ο σχετικός νόμος-πλαίσιο, όπως εκτίμησε. Ενόψει του 13ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στη Ρόδο, για το Νότιο Αιγαίο, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό, σε μία περιοχή που έχει μία ιδιαίτερότητα: δεν έχει καθόλου ηπειρωτική χώρα, έχει μόνο νησιά και μάλιστα 48, μικρά, μεσαία και μεγάλα.  Πρέπει ως χώρα και πολιτεία να αντιμετωπίσουμε τις πολλές ιδιαίτερότητες της περιοχής και να διερευνηθούν σε βάθος οι αναπτυξιακές δυνατότητες, διότι κάθε ένα έχει τον δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα, τη δική του ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη».

Ειδικά για τα ακριτικά νησιά και αυτά με μικρό πληθυσμό, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα μετά την 20η Αυγούστου», είπε ο κ. Σαντορινιός σχολιάζοντας απόψεις υπέρ της ηπιότερης φορολογικής πολιτικής σε αυτές τις περιοχές, τονίζοντας μάλιστα ότι «θα μπουν και τέτοια ζητήματα στο τραπέζι» του συνεδρίου.

Ο ίδιος παράλληλα ξεκαθάρισε ότι είναι «υπέρ των ενεργητικών πολιτικών, όπως η ενίσχυση της υγείας στα νησιά μας, η ενίσχυση της συγκοινωνίας, η καλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία, η δυνατότητα στους νησιώτες να έχουν τρόφιμα και μετακίνηση αντίστοιχη της ηπειρωτικής Ελλάδας».

«Αυτό συνολικά ως πρόταση είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο.  Προχθες έγινε στο υπουργείο διαβούλευση με τους περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για αυτό το ζήτημα.  Η συζήτηση θα κορυφωθεί στο συνέδριο. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο», εκτίμησε.