Δέκα προτάσεις από τον βουλευτή Δημήτρη Γάκη

Τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Απριλίου στη Ρόδο, παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για μία πρωτόγνωρη διαδικασία για την περιοχή μας.

Ωστόσο, αρχικά, ο κ. Γάκης θέλησε να κάνει την εξής δήλωση: 
«Υπάρχει στην αυλή μας μία ρευστή, ανησυχητική αλλά και ασαφής κατάσταση πολιτική, γεωστρατηγική.

Από αυτή την άποψη, θα πρέπει όλοι μας, οι πολιτικοί κυρίως, αυτή την κατάσταση να μην τη διαχειρίζονται για πόλωση και πολιτικές αντιπαραθέσεις, σ’ αυτό το επίπεδο που γίνεται κυρίως στα κεντρικά ΜΜΕ, γιατί εκεί δεν έχουν και άποψη και πολύ μεγάλη αίσθηση του τι συμβαίνει στην περιοχή μας και τι επιδράσεις μπορεί να έχει αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε όλοι ψύχραιμοι, πολιτικά ώριμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Και τα ΜΜΕ και οι κοινωνικοί και οι πολιτικοί φορείς. Ειδικά στην περιοχή μας, θέλει μία επαγρύπνηση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε δυσάρεστα γεγονότα. Είμαστε η μόνη χώρα η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία σταθερότητα, έχουμε ευθύνη και νομίζω πως από πλευράς ΥΠΕΞ γίνονται όλες εκείνες οι κινήσεις με πολιτική ωριμότητα και με ψυχραιμία ν’ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το Βορρά αλλά και από την Ανατολή, προβλήματα τα οποία επί τόσα χρόνια είναι άλυτα αλλά δεν μπορούν να περιμένουν άλλο γιατί μπορεί να αποτελέσουν τη σταγόνα αυτή που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα δημιουργήσει προβλήματα».

Οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τον βουλευτή,  δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα αποτελέσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθεί μια δίκαιη, υγιής, αειφόρος και με προοπτική ανάπτυξη της περιοχής μας: Το προσφυγικό και η  κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, για τα οποία πρέπει να έχουμε μία διαρκή επαγρύπνηση.

 

Πιο αναλυτικά, θεωρούν ότι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη είναι η προετοιμασία των τοπικών φορέων αλλά και της Κεντρικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση μίας νέας φάσης της πιθανής προσφυγικής κρίσης. Όπως είπε, είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να το βρούμε μπροστά μας και μάλιστα σε μεγάλη ένταση. Επίσης, χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι, προχθές, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση των Δήμων που δέχονται προσφυγικές ροές.
 

Το δεύτερο είναι η πολιτική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του κινήματος για την ακύρωση της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα που σοβούσε τόσο καιρό, είχε μείνει στο περιθώριο «όμως έφθασε πάλι η ώρα για να ανάψουμε τις μηχανές του κινήματος για την υπεράσπιση της ζωής μας και της ζωής των νέων γενεών, να ανάψουμε τις μηχανές του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου και να ξαναφέρουμε στην πραγματικότητα το όνειρο του Θανάση Αναπολιτάνου για την ακύρωση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για οποιοδήποτε σκοπό».

Το αναπτυξιακό
Όσον αφορά στο αναπτυξιακό συνέδριο, ο κ. Γάκης είπε ότι, σήμερα, δίνεται μία δυνατότητα στην περιοχή μας και μία μεγάλη ευκαιρία για να σχεδιάσει σε μία πιο στέρεη βάση την ανάπτυξή της και σ’ αυτό έχουμε επίσης ευθύνη όλοι μας.

Τόνισε, ακόμη, ότι έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, κοινά αποδεκτές, που να μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα,  να έχουν έμμεση δυναμική αλλά και ταυτόχρονα μία προοπτική οραματική.  

Όσον αφορά στον ίδιο, δεν εκμεταλλευτήκαμε απόλυτα αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται καθώς πρόκειται για μία πρωτοφανή διαδικασία μιας και, για πρώτη φορά, ξεκινάει η διαμόρφωση και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης και του μέλλοντος μίας προοπτικής από τα κάτω, από αυτούς δηλαδή που γνωρίζουν τα προβλήματα.

 Είπε, όμως, ότι έχουν ευθύνη, όλες αυτές τις προτάσεις που έχουν καταγραφεί, έχουν συγκεντρωθεί και έχουν κατατεθεί διάσπαρτα, να αξιολογηθούν και να ιεραρχηθούν έτσι ώστε να είμαστε με μία άποψη όλοι οι φορείς, η οποία θα συμφωνηθεί μέσα από συζήτηση και η συνεδρίαση του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΔ τη Δευτέρα θα μπορούσε να αποτελέσει το κύτταρο αυτής της παρέμβασης.
 

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι πρόκειται για μία διαδικασία που είναι ανοιχτή στους πολίτες οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν και να καταθέσουν προτάσεις.

Προτάσεις
Στη συνέχεια, ανέφερε ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος και, μεταξύ άλλων, είναι οι παρακάτω: 

 

1. Μεγάλο θέμα, όπως είναι φυσικό, αποτελεί η υποκατάσταση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με το μεταφορικό ισοδύναμο. Όπως είπε ο κ. Γάκης, πρόκειται για έναν καινούργιο θεσμό που πιστεύουν ότι θα πλησιάζει σε απόδοση οφέλους τους μειωμένους συντελεστές, θα δόσει μία πνοή στην επιχειρηματική ανάπτυξη αλλά και στο κόστος επιβίωσης των πολιτών.

Είπε, ακόμη, ότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να ισχύσει και για την Κάρπαθο επειδή  είναι το πιο αδικημένο νησί αφού εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα της κατάργησης και, έτσι, πρέπει να περιληφθεί στην πρώτη ομάδα των νησιών όπου θα ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο.

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά ο βουλευτής, επεσήμανε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο το “σήκωσαν” τότε που οι μειωμένοι συντελεστές δεν απειλούνταν και ζητούσαν να εφαρμοστεί και αυτό. Σημείωσε, βέβαια, ότι αυτό έχει να κάνει με το κόστος μεταφοράς των προϊόντων και οι μειωμένοι συντελεστές ήταν ένα αναπτυξιακό μέτρο πολύ πιο έντονης μορφής, αρκεί και εκεί να μην υπήρχαν παραβάσεις.

2. Λειτουργία μονάδας οδοντιατρικής φροντίδας για ΑμΕΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, που είναι μία κοινωνική υποχρέωση, όπως είπε.

3. Λειτουργία αυτόνομου ογκολογικού – ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

4. Δίκτυο τειχισμένων πόλεων: Ανάληψη/στήριξη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση πολιτισμικού «Δικτύου Τειχισμένων Πόλεων» στον Ευρωπαϊκό Νότο. Να εξεταστεί η δυνατότητα ώστε να υπογραφεί διακρατική Συμφωνία (Πρωτόκολλο) Πολιτιστικής Συνεργασίας με τους πρωθυπουργούς των χωρών του Δικτύου στη Ρόδο. 

5. Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διάσωση και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μέσω της ενεργοποίησης μιας νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου. Μάλιστα, ανέφερε, ότι επίκειται σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο.

6. Ίδρυση κέντρου τέχνης «Βαγγέλης Παυλίδης». Ιδανικός χώρος θεωρείται το παλιό Τούρκικο σχολείο για να στεγαστεί το Εθνικό μουσείο γελοιογραφίας που ήταν ένα όνειρό του. Αυτό θα λειτουργεί και ως ένας εκθεσιακός χώρος για φωτογραφία και ζωγραφική, τα οποία όμως θα έχουν μία δυναμική καθώς θα γίνονται συναντήσεις παγκόσμιας εμβέλειας όλων αυτών των καλλιτεχνών.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι, ο ίδιος, αντί στεφάνου, θα προμηθευτεί εκατό βιβλία περίπου της ιστορίας που έγραψε τελευταία ο Βαγγέλης Παυλίδης για να σταλούν στις βιβλιοθήκες των Γυμνασίων και Λυκείων της Ρόδου, ως ένδειξη μίας μικρής ευγνωμοσύνης απέναντι στο έργο του.


7. Επανίδρυση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στη Ρόδο
Όπως είπε ο κ. Γάκης, είναι το μόνο τελικά που καταργήθηκε απ’ όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και δεν μπορεί να μείνει η περιοχή μας να μένει χωρίς ένα τέτοιο πολιτιστικό κύτταρο, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ένας  κυρίαρχος στόχος.


8. Η απόδοση ακινήτων στους νησιωτικούς Δήμους (από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου), σε κάθε νησί, με την ευκαιρία της επετείου των 70 ετών από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον ελληνικό κορμό, για χρήση των τοπικών κοινωνιών, σύμφωνα με τις προτάσεις και τις ανάγκες των νησιωτικών Δήμων. 

Για παράδειγμα, έχουν συζητήσει το πώς θα ενταχθεί η 80 ΑΔΤΕ στην Κω, και συγκεκριμένα την απόδοση του κτιριακού συγκροτήματος της πρώην Διοίκησης 80 ΑΔΤΕ στην πόλη και τους πολίτες της Κω για τη δημιουργία του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Κω. Ακόμα, για κτίρια στη Λέρο κτλ. Ωστόσο, δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι το Εθνικό Θέατρο είναι μία τεράστια πληγή μέσα στην καρδιά της πόλης και αυτή πρέπει να κλείσει γρήγορα και πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

9. Η απόδοση της Βάρης στο Δήμο Ρόδου, με τη δέσμευση ότι ένα κομμάτι της θα αποδοθεί στα προνοιακά ιδρύματα ώστε να μπορέσουν και αυτοί μέσα από προγράμματα να ανακαινίσουν τις εγκαταστάσεις.

10. Κτίριο ΕΛΤΑ στη Ρόδο
Ως γνωστόν, υπάρχει πρόβλημα λόγω του υψηλού μισθώματος και το θέμα θα επανεξεταστεί για να μειωθεί το μίσθιο και ο ΕΛΤΑ να παραμείνει στο κτίριο που, όπως είπε, είναι η ταυτότητα της πόλης μας και θα πρέπει να το υπερασπιστούμε αυτό και με κινηματικές καταστάσεις.