Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό  της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Μάνος Κόκκινος, με αφορμή τη σημερινή παρουσία του στο νησί μας.

Ο κ. Μάνος Κόκκινος ζητά από τον πρωθυπουργό, να αναλάβει μεταξύ των άλλων πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν άμεσα κι αποτελεσματικά όλα τα εμπόδια και να μπορέσει να επισκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου που αποτελεί “κόσμημα” για τους Ροδίτες και τον πολιτισμό μας.

“Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με ιδιαίτερη χαρά και εκτίμηση αλλά και με έντονες και εύλογες προσδοκίες σας υποδέχεται σήμερα στην πόλη του ο Ροδιακός λαός και ολόκληρος ο λαός του νοτιοανατολικού Αιγαίου σ΄αυτή την κορυφαία εκδήλωση στη λειτουργία του δημοκρατικού προγραμματισμού για τη σύμμετρη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Σας υποδέχεται ένας λαός που αιώνες τώρα στέκεται άγρυπνος φρουρός στα νοτιοανατολικά χαρακώματα του εδαφικού μας χώρου αλλά και θεματοφύλακας των εθνικών μας πεπρωμένων και της βαρειάς  ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ένας λαός που ακολούθησε τη μακραίωνη ιστορική πορεία του έθνους, που γνώρισε δοκιμασίες και περιπέτειες, αλλά έζησε και τη δόξα και το μεγαλείο της αθάνατης Ρωμιοσύνης.

Όμως δεν σας υποδέχεται μόνο ο Ροδιακός λαός  και ο  λαός του Νοτιοανατολικού Αιγαίου που φυλάττει Θερμοπύλες σ΄αυτή τη νοτιοανατολική έπαλξη του εδαφικού μας χώρου.

Σας υποδέχεται ακόμη ένας πανάρχαιος πολιτισμός που ξεκινά από τα βάθη της ιστορίας και πορεύεται διαχρονικά μέχρι σήμερα, ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή των πεπρωμένων της φυλής.

Ένας πολιτισμός που δίδαξε φιλοσοφία και αστρονομία, που γέννησε Ολυμπιονίκες, έχτισε παγκόσμια θαύματα, γέννησε  σοφούς και στάθηκε σταυροδρόμι πολιτισμών και λίκνο μιας πνευματικής άνοιξης πάνω στην οποία άνθισαν και βλάστησαν όλες οι σημερινές παγκόσμιες πνευματικές κατακτήσεις.

Ένας ανεπανάληπτος πολιτισμικός πλούτος που διατρέχει ολόκληρη τη μακραίωνη πορεία της Ρόδου και την καταξιώνει  αιώνες τώρα σε παγκόσμιο πνευματικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Σας υποδέχεται όμως και ένας υπέροχος πολιτιστικός θησαυρός. Ένα νεοκλασσικό κτίριο, μνημείο της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας, το γνωστό ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ.

Ένα ιστορικό νεοκλασσικό μνημείο που ήλθε στη ζωή σε χρόνια κατοχικά αλλά που γαλουχήθηκε και ανδρώθηκε μαζί με όλο τον Δωδεκανησιακό λαό με το όραμα μιας ελεύθερης πατρίδας για να υπηρετήσει  και αυτό την βαρειά ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που χρεωθήκαμε όλοι οι Δωδεκανήσιοι να συνεχίσουμε να αναδείξουμε και να υπηρετήσουμε.

Ένας πολιτισμικός μνημονιακός πλούτος με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η διαδρομή σας τα τελευταία χρόνια στα μέχρι σήμερα συνέδρια για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας αποδεικνύει  την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιβάλλει ο θεσμικός σας ρόλος ως Πρωθυπουργού της χώρας να κάμει πράξη και κτήμα του ελληνικού λαού την περιφερειακή ανάπτυξη να βγάλει από τα συρτάρια πολλών Υπουργείων και να απελευθερώσει από το τέλμα και από τα γρανάζια μιας κοντόφθαλμης και παλαιάς κοπής γραφειοκρατίας, αναπτυξιακά έργα και αναπτυξιακές υποδομές πάνω στα οποία αγωνίζεσθε να στηρίξετε την Ελλάδα του μέλλοντος.

Μια Ελλάδα απηλλαγμένη από μνημόνια, επιτροπείες και εξαρτήσεις και ικανή να χτίσει το δικό της μέλλον πάνω στο μοναδικό φυσικό και δομημένο ελληνικό περιβάλλον με τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας.

Ένας θεσμικός ρόλος που σας επιβάλλει ακόμη να προσφέρετε στην ελληνική κοινωνία μαζί με τη χαρά ενός καλύτερου μέλλοντος και τη βεβαιότητα ότι ο άνεμος της αλλαγής που φυσάει ούριος τον τελευταίο καιρό πάνω από την ελληνική περιφέρεια θα μεταφέρει και πάλι την ενεργειακή και αναπτυξιακή του αύρα σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Αυτή την αύρα πιστεύουμε να χαρίσετε και στο εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια νεοκλασσικό μας μνημείο, στο Εθνικό μας Θέατρο.

Ζητάμε να υιοθετήσετε προσωπικά αυτή την μνημειακή πολιτιστική μας υποδομή και να την συμπεριλάβετε μέσα στον κατάλογο όχι των υποσχέσεων αλλά της υπεύθυνης και βαρειάς σας διαβεβαίωσης  ότι θα ξαναγυρίσει  γρήγορα στην κοινωνία και την πολιτιστική ζωή της Δωδεκανήσου και ολόκληρης της χώρας για να συνεχίσει τον αρχικό του πολιτιστικό και αναπτυξιακό ρόλο.

Η τοπική μας Αυτοδιοίκηση έχει δρομολογήσει τελευταία κάποια διαδικαστικά θέματα με αρκετό οικονομικό κόστος. 

Όμως το μεγάλο της  πρόβλημα είναι η γενναία και άμεση χρηματοδότηση του έργου, για να μπορέσει αυτή η πολιτιστική μας υποδομή να επανέλθει στην παλιά ζωή της Ρόδου και να αποτελέσει ένα ακόμη βαγόνι στην ατμομηχανή της ανάπτυξης που φιλοδοξείτε να χαρίσετε σε όλη τη χώρα. 

Σίγουρα είναι πολλά τα προβλήματα που θα σας εισηγηθούν για επίλυση οι Αυτοδιοικητικές Αρχές της πόλης μας και της ευρύτερης Αυτοδιοικητικής μας Περιφέρειας. Στην αξιολόγηση όμως και στην ιεράρχηση αυτών των προβλημάτων αυτών, σας ζητούμε να συμπεριλάβετε και να συνεκτιμήσετε με ιδιαίτερη βαρύτητα και το πρόβλημα της άμεσης ανακαίνισης και της επαναλειτουργίας του Εθνικού μας θεάτρου.

Ένα πρόβλημα που η επίλυσή του αποτελεί όνειρο πολλών ετών και που η ικανοποίησή του σίγουρα θα αποκαταστήσει τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας στην Κυβέρνησή σας.

Υιοθετήσατε προσωπικά και δεσμευθήκατε ως Πρωθυπουργός της χώρας σε όλα τα μέχρι σήμερα περιφερειακά συνέδρια, πολλές αναπτυξιακές δραστηριότητες και πολλά ευρείας φύσης έργα υποδομής που εκκρεμούν για πολλά χρόνια και που εμποδίζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται ο τόπος μας.
Βγάλατε από τα χρονοντούλαπα μελέτες και έργα και τα εντάξατε σε τρέχοντα και βραχυπρόθεσμα αναπτυξιακά προγράμματα. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η μοίρα και η ιστορία σάς επιφυλάσσει ένα ιδιαίτερο και χαρισματικό προνόμιο. Να δικαιώσετε τις προσδοκίες που επενδύει η Ρόδος στην Κυβέρνησή σας και ιδιαίτερα στο πρόσωπό σας. 

Να προσθέσετε ένα ακόμη θετικό λιθαράκι στην υστεροφημία της πολιτικής σας ζωής. Μην αποποιηθείτε αυτή την πρόκληση.

Μην προσθέσετε μία ακόμη απογοήτευση στην ήδη φορτωμένη από θυσίες Ροδιακή  κοινωνία. Σταθείτε μπροστά στην πρόκληση αυτή με την ευθύνη που αναλογεί στο θεσμικό σας ρόλο, στην πολιτική σας προσωπικότητα και την μέχρι σήμερα πολιτική σας πορεία.

Συνδέστε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με την έξοδο του Εθνικού μας Θεάτρου από την παρατεταμένη εγκατάλειψη και αχρησία και χαρίστε ένα χαμόγελο αισιοδοξίας σε όλους μας που περιμένουμε να ακούσουμε από τα χείλη σας μια υπεύθυνη δέσμευση ότι μια ακόμη κατάκτηση του Ροδιακού λαού θα συνδεθεί με τις καλύτερες μέρες που υπόσχεται η Κυβέρνησή σας. 

Φιλοδοξήσατε  και δεσμευτείτε να εγκαινιάσετε σύντομα ως Πρωθυπουργός την επαναλειτουργία αυτής της ιστορικής αλλά και τόσο αναγκαίας σήμερα πολιτιστικής μας υποδομής.

Με εκτίμηση
Μάνος Δ. Κόκκινος
τ. Δήμαρχος Ρόδου