Ρόδος: Στα... μαλακά έπεσαν πατέρας και γιος για εμπρησμό Ι.Χ.

Στα «μαλακά» έπεσε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω 52χρονος πατέρας που κατηγορείται για τον εμπρησμό σε αυτοκίνητο 51χρονου για λόγους αντεκδίκησης, ενώ αθώος κρίθηκε ο 26χρονος γιος του.

Συγκεκριμένα, τον 52χρονο βάραινε η κατηγορία  του εμπρησμού από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και τον 26χρονο γιο του η κατηγορία της απλής συνέργειας στην πράξη αυτή.

Χθες το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμού του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Δημήτρη Δρόσου του Νικολάου έκρινε αθώο τον γιο και μετέτρεψε την κατηγορία σε εμπρησμό από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα για τον 52χρονο, για τον οποίο αναγνώρισε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης και δοσοποίησε το συνολικό ποσό για τον 52χρονο ο οποίος και θα το καταβάλλει σε 24 δόσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά,  το περιστατικό σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της 24ης Ιανουαρίου 2013 σε δρόμο της πόλης της Ρόδου (περιοχή Κόβα), όπου ο 51χρονος είχε σταθμεύσει το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό  του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα ο 52χρονος πατέρας και ο 26χρονος γιος του βρίσκονταν στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος του 51χρονου  όπου λίγο πριν φύγουν λογόφεραν με τον ιδιοκτήτη. Αμέσως μετά πατέρας και γιος έφυγαν και πήγαν σε άλλο κατάστημα για να συνεχίσουν την διασκέδασή τους, όπου και αποφάσισαν να δώσουν... ένα μάθημα στον 51χρονο.

Έτσι μετέβησαν σε παρακείμενο πρατήριο υγρών καυσίμων από όπου προμηθεύτηκαν βενζίνη αντί του ποσού των 5 ευρώ, την οποία και τοποθέτησαν σε ένα πλαστικό δοχείο. Με το καύσιμο στα χέρια, πατέρας και γιος μετέβησαν στο σημείο όπου ο 51χρονος είχε σταθμευμένο το όχημά του και ο 52χρονος το περιέλουσε με τη βενζίνη, ενώ στη συνέχεια πέταξε το άδειο δοχείο κάτω από το αυτοκίνητο, και έβαλε τη φωτιά.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι φλόγες τύλιξαν το όχημα, ενώ άμεσα επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, προσωπικό της οποίας κατάφερε να σβήσει τη φωτιά έχοντας ωστόσο προκαλέσει φθορές στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.

Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου προσήγαγαν στις 25 Ιανουαρίου 2013 τους δύο δράστες, και σε βάρος τους κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του ανακριτή ο 52χρονος ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη της πράξης του, λέγοντας πως ο γιος του ουδεμία σχέση είχε, καθώς όχι μόνο δεν ήταν παρών στο περιστατικό αλλά η όλη του συμμετοχή σταματάει στο σημείο που πήγε στο πρατήριο υγρών καυσίμων και έβαλε βενζίνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο 52χρονος απέδωσε τη πράξη του στη ποσότητα αλκοόλ που είχε καταναλώσει σε συνδυασμό με την άδικη και ταπεινωτική λεκτική επίθεση του 50χρονου προς αυτόν, τα οποία και τον οδήγησαν στην ακατανόητη ακόμη και για αυτόν ενέργειά του!

Ο ίδιος είπε πως ζήτησε από το γιο του να τον συνοδεύσει για να ανεφοδιάσει το αυτοκίνητό του καθώς δεν γνωρίζει πως λειτουργούν οι αυτόματοι πωλητές, ενώ αναφορικά με τα 5 ευρώ βενζίνη που έβαλε σε μπιτόνι, δήλωσε πως το κάνει πάντα, καθώς το ρεζερβουάρ του είναι σάπιο και δεν κρατάει τη βενζίνη που μπαίνει.

Αμέσως μετά τον εφοδιασμό ο 26χρονος γιος έφυγε ενώ ο πατέρας – σύμφωνα με την απολογία του τελευταίου- πήγε στο σημείο όπου είχε σταθμευμένο το αυτοκίνητό του ο 51χρονος και δίχως να έχει προαποφασίσει τη πράξη του πέταξε το κάνιστρο σε απόσταση δύο μέτρα από το όχημα και ένα αποτσίγαρο.

Ο 52χρονος ισχυρίστηκε επίσης πως όλα έγιναν προκειμένου να τρομάξει και μόνο τον 51χρονο, χωρίς να του κάνει κακό, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι από την ενέργειά του αυτή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους ή πράγματα καθώς ούτε σπίτια υπάρχουν στη περιοχή (παρά μόνο εγκαταλελειμμένα  μαγαζιά) ενώ και ο δρόμος στον οποίο πέταξε το κάνιστρο ήταν υγρός αφού έβρεχε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι απόδειξη των ισχυρισμών του είναι το γεγονός πως το μόνο που καταστράφηκε ήταν ένα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πριν η φωτιά σβήσει μόνης της.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και του αρμόδιου εισαγγελέα οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι. ο μεν πατέρας με το περιοριστικό όρο της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ στον δε γιο δεν επιβλήθηκαν όροι.