Έντονα προβληματισμένοι οι δήμαρχοι των νησιών μας

Η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, και δη εκείνοι των μικρών νησιών, την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου (ΜΙ), αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η οποία ήταν προπαρασκευαστική για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που, ως γνωστόν, χθες και σήμερα, διεξάγεται στη Ρόδο.

Καταρχήν, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, έδωσε τις «ντιρεκτίβες» για την παρουσία των Δημάρχων της περιοχής μας στο αναπτυξιακό, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι ο ίδιος πιστεύει στο Συνέδριο και ότι όλα θα φανούν από τα αποτελέσματα που θα έχει. Επίσης, κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι ρεαλιστές και να μην αρχίσουν να ζητούν…φαραωνικά έργα τη στιγμή που έχουν να λύσουν πολλά προβλήματα.

Εκείνο, πάντως, που κατέστη σαφές από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι αφενός ότι οι Δήμαρχοι εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι από το πώς πάει να γίνει η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κυβερνητικές εξαγγελίες, και αφετέρου ότι, ειδικά τα μικρονήσια, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα με την Κεντρική Διοίκηση να μη φαίνεται να την κατανοεί.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπαν στις τοποθετήσεις τους χθες οι Δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου όπως της Καλύμνου ο κ. Γαλουζής, ο οποίος ανέφερε ότι θα τεθεί ένα πλαφόν επιδότησης μετακινήσεων και σε πρώτη φάση η επιδότηση είναι 50 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα βέβαια που θεωρούνται πολύ λίγα. Αυτά  θα αυξηθούν το 2019 αφού μέσω της Ε.Ε. μπορεί να γίνεται επιδότηση εμπορευμάτων.

Πάντως, εκείνο στο οποίο συμφώνησαν, χθες, οι Δήμαρχοι ήταν ότι θα φαινόταν περισσότερο εάν γινόταν επιδότηση μεταφοράς των καυσίμων αφού έχει να κάνει με τις τιμές στα νησιά που τις χαρακτήρισαν απαράδεκτες!

Σε υψηλούς τόνους ήταν, στη συνέχεια, η τοποθέτηση των Δημάρχων Σύμης κ. Παπακαλοδούκα, Τήλου κας Καμμά, Αγαθονησίου κ. Κόττορου, Αστυπάλαιας κ. Κονταράτου κ.α. Η υγεία, η έλλειψη υποδομών, παιδείας, οι τραγικές ελλείψεις στη στελέχωση των Δήμων και των υπηρεσιών όπως και η ελλιπής συγκοινωνιακή σύνδεση ακόμα και με την πρωτεύουσα του νομού, είναι τα προβλήματα με τα οποία εξακολουθούν να παλεύουν καθημερινά, ακόμα και σήμερα, οι Δήμαρχοι και οι κάτοικοι στα μικρονήσια του νομού. «Ζητάμε ισονομία και ισοπολιτεία», “φωνάζουν” οι Δήμαρχοι.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση της Δημάρχου Τήλου η οποία, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, είπε για το μεταφορικό ισοδύναμο ότι «θα τρίζουν τα κόκκαλα του Τάσου Αλιφέρη!», του αείμνηστου Δημάρχου του νησιού που πρώτος “σήκωσε” το θέμα αυτό. «Δεν μιλάμε για ΜΙ. Αυτό είναι ένα λάστιχο. Ο Αλιφέρης το έφερε όπως ισχύει στην Ευρώπη, ως αναπτυξιακό εργαλείο. Αυτό δεν είναι ΜΙ», είπε η κα Καμμά και συμπλήρωσε: «Ένα τζάμπα εισιτήριο είναι ανάπτυξη; Είναι βλάσφημοι αυτοί που το ονομάζουν Μ.Ι.!»

«Να μην τσαλακώνεται η αξιοπρέπεια του Δημάρχου των μικρών νησιών!», είπε ο Δήμαρχος της Ρόδου ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του να θέσουν όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο συνέδριο.