Δ. Τζανακόπουλος: Αδιαμφισβήτητα τα σύνορα στο Αιγαίο

Tα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την «στρατηγική της κλιμάκωσης».

«Η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει. Τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Όπως είπε ο ίδιος, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης δεν της έχει πάει και πολύ καλά». «Χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Πρέπει να το καταλάβει και να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε περιστατικό υποστολής ελληνικής σημαίας σε βραχονησίδα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν επιβεβαιώνεται». «Εφόσον δεν υπάρχει γνώση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και εφόσον έχει διαψευστεί από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» είπε.

Αναφορικά με την κίνηση των τριών νεαρών να υψώσουν ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες σχολίασε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας».

«Η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι ότι σηκώνω απλά μια σημαία στο σπίτι μου» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως «καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου τύπου ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης και μπορεί να δημιουργηθούν περιστατικά».

Σε ερώτηση για το χθεσινό περιστατικό με το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, από τη Ρω στη Ρόδο, είπε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης», διευκρινίζοντας ότι ζητήθηκε από τους Τούρκους ένα σχέδιο πτήσης, «σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν».

Τέλος για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο απάντησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις».

naftemporiki.gr