Ικανοποιημένος για το συνέδριο  ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στη Ρόδο εξέφρασε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για χειροπιαστά αποτελέσματα και υπογράμμισε ότι πολλές από τις εξαγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διεκδικήσεων της περιφερειακής αρχής.

Όπως είπε το νότιο Αιγαίο η Δωδεκάνησος και οι Κυκλάδες βρίσκονται στο επίκεντρο του εθνικού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική στιγμή πριν την ομιλία του πρωθυπουργού ήταν όταν ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου δήλωσε από βήματος, ότι αν ήταν στο χέρι μας, θα λέγαμε πάρτε το πίσω και δώστε μας τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη είναι πολύ σημαντικό ότι το υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός βρέθηκαν στη Ρόδο,  και πολύ σημαντικό το ότι για δώδεκα ώρες κάθε μέρα με συνεχείς και παράλληλες συνεδρίες αναλύθηκε  όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της περιφέρειας και των νησιών της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και των αιτημάτων των φορέων.

«Είναι πολύ σημαντικό και είναι στα θετικά. Ο περιφερειάρχης είπε αυτά που ήθελε να ακούσει ο κόσμος, δώστε μας πίσω τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό ζητά ο λαός μας…Τι είναι τελικά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που καταργήθηκαν;

Ένα μικρό αντιστάθμισμα των δυσκολιών που έχει η ζωή στα νησιά, και πολύ περισσότερο στα μικρά. Πρέπει λοιπόν να επανέλθουν» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης  και πρόσθεσε ότι κατά δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα υλοποιηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο και μόλις τα πράγματα ξεκαθαρίσουν σε ότι αφορά τα μνημόνια, θα επιστρέψει και ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά. Πάντως όπως υπογράμμισε «πρόκειται για μία δήλωση και δε ξέρουμε αν θα γίνει ούτε και πανηγυρίζουμε. Στο μέτρο των δυνάμεών μας αγωνιζόμαστε».

Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο τέθηκαν πολλά ζητήματα μεταξύ των οποίων και η δημόσια περιουσία. Τα 60.000 ακίνητα που απέκτησε το ελληνικό δημόσιο από τους Ιταλούς μετά την απελευθέρωση ως διάδοχο του ιταλικού δημοσίου είναι κάτι που δεν πρέπει να φύγει, όπως είπε.

 Ο κ. Φλεβάρης αφού έκανε λόγο για χειροπιαστά αποτελέσματα από το συνέδριο που «βγήκαν» με την ατζέντα των διεκδικήσεων της περιφέρειας, έφερε ως παράδειγμα τη δεύτερη φάση του φράγματος Γαδουρά, το φράγμα Κρητηνίας, μεγάλα οδικά έργα, το εθνικό θέατρο και το μεταφορικό ισοδύναμο καθώς και τα υδατοδρόμια που θα λειτουργήσουν, και τέλος λιμενικά έργα και έργα σε αεροδρόμια για τη θωράκιση του νοτίου Αιγαίου

Η έδρα της περιφέρειας
Ερωτηθείς για το αίτημα αρκετών φορέων της περιοχής μας να μεταφερθεί στη Ρόδο η έδρα της περιφέρειας ο κ. Φλεβάρης το χαρακτήρισε ως ένα πολύ μεγάλο θέμα και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησής του, καταθέτοντας μάλιστα την ιδέα να μεταφερθεί η έδρα για πολλούς λόγους στο… Καστελόριζο.

«Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε ως έδρα τη Σύρο. Η δική μου άποψη είναι ότι μία δίκαιη και ορθότερη λειτουργία της περιφέρειας θα είναι με έδρα τη Ρόδο ή αν θέλετε να φτάσουμε ως εκεί που ορίζει η ΑΟΖ, ας πάει στο Καστελόριζο, για να κάνουμε ένα μεγάλο εθνικό , αναπτυξιακό και αυτοδιοικητικό άλμα» είπε συγκεκριμένα.