Χατζηδιάκος:  Μένει να δούμε  αν θα υλοποιηθούν  οι εξαγγελίες

Τις… καλές προθέσεις διεξαγωγής του αναπτυξιακού συνεδρίου αναγνωρίζει ο Δήμαρχος της Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των διήμερων εργασιών του, τονίζοντας ωστόσο ότι μένει να δούμε πώς θα δρομολογηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν ή εξαγγέλθηκαν.

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Χατζηδιάκος καταρχήν, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά συνέδρια ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο είχε μία προετοιμασία περίπου τεσσάρων μηνών, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους Δήμους, τις παραγωγικές τάξεις κτλ. στα ζωτικά θέματα της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, κάθε περιοχής. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτά έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι επικοινωνιακό και θύμισε ότι είπε στον πρωθυπουργό,  face to face, «ελπίζω να μην διαψευστούμε».

Όπως είπε ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού της Ρόδου, τέθηκαν από όλους τους φορείς πολλά θέματα, συζητήθηκαν και ακόμα και γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αλλά είναι προεκλογικό, θεωρεί ότι είναι ένας πολύ σωστός θεσμός, μία πολύ σωστή διαδικασία η οποία γινόταν από παλιά.

Τώρα, όμως-συνέχισε-δεν έχουν το άλλοθι είκοσι Υπουργοί να πουν ότι δεν γνώριζαν, δεν τους τέθηκαν τα θέματα ή δεν πήγαν να επισκεφθούν διάφορους χώρους και να έχουν ίδια αντίληψη, αφού το έκαναν αυτό το διήμερο. Και αυτό, κατά τον Δήμαρχο, ήταν το μεγάλο γεγονός που θα έπρεπε να το σχολιάσουμε.

Όσο αφορά στα συμπεράσματα του συνεδρίου, όπως είπε δεν είναι μόνο τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος κάνει και πολιτική. Στα θεματικά τραπέζια έχουν γίνει δηλώσεις για κάθε έργο και κάθε δράση από τους αρμόδιους Υπουργούς, για τα οποία είχε γίνει μία πολύ μεγάλη επεξεργασία, όπως για την περιμετρική είσοδο της πόλης της Ρόδου που ο ίδιος έχει κάνει ουκ ολίγες επισκέψεις στο Υπουργείο ενώ έχει έρθει εδώ και ο Γ.Γ. κ. Δέδες. 

Επομένως, ανακοινώθηκαν κάποια, κάποια άλλα δρομολογούνται όπως η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη με την οποία ασχολείται η Υπουργός Πολιτισμού και μία Επιτροπή στην οποία μετέχει και ο ίδιος και όπως είπε «είμαστε σε καλό δρόμο».

Άλλα θέματα είναι το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι κυβερνητικοί παράγοντες για το Εθνικό Θέατρο με την ολοκλήρωση των μελετών και την εκτίμηση πλέον του συνολικού κόστους που απαιτείται για να ανασκευαστεί και να ανακαινιστεί.

Είναι πάρα πολλά τα θέματα που θίχτηκαν, όπως είπε, και ο ίδιος τα ανέφερε ένα προς ένα, τόσο στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή όσο και στην τελική ομιλία του στο κλείσιμο.

Το μεγάλο και το σημαντικό, λοιπόν, της όλης διαδικασίας κατά τον ίδιο είναι αυτό αλλά το σπουδαιότερο είναι, όπως ειπώθηκε και στο μίνι Υπουργικό συμβούλιο που έγινε στη Ρόδο και στο οποίο μετείχε μαζί με τον Περιφερειάρχη, ήταν ότι δεν τελειώνει εδώ αλλά θα εξετάσουν πώς ιεραρχούνται, πώς χρηματοδοτούνται αυτά τα έργα και οι δράσεις και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Τους ενημέρωσαν, μάλιστα, ότι έχει ανοίξει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα και όλα όσα εξαγγέλλονται περνάνε ηλεκτρονικά και υπάρχει αρμόδια υπηρεσία που παρακολουθεί την πρόοδό τους στην οποία και θα έχουν πρόσβαση.

Κλείνοντας, λοιπόν, ανέφερε ότι για τον ίδιο αυτό είναι το θετικό και ευχήθηκε να βρίσκονται τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσει η υλοποίησή τους και θα τα παρακολουθούν.