Συναντήσεις της υπ. Τουρισμού με Πατούλη και Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Συμβουλίου Ελληνικού Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, του εθνικού φορέα που προέκυψε μέσα από τη συνένωση των δομών τουρισμού υγείας στην Ελλάδα.

Η Υπουργός συνεχάρη τον κ. Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο του ΕΛΙΤΟΥΡ και επίσης Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. για την εκλογή τους, και τους ευχήθηκε καλή θητεία.

Σε εφαρμογή της εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της οργανωμένης ανάπτυξης των θεματικών τουριστικών προϊόντων, το Υπουργείο Τουρισμού δίνει έμφαση στην άμεση και δυναμική προώθηση του τουρισμού υγείας, που αποτελεί ένα ώριμο προϊόν με σημαντικές προοπτικές.

Η κα Κουντουρά ενημέρωσε για το σύνολο των ενεργειών του Υπουργείου Τουρισμού στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την εξάλειψη των παθογενειών του παρελθόντος στο νομοθετικό πλαίσιο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι άξονες εφαρμογής ενιαίου σχεδίου εξωστρέφειας, στηριζόμενου στην εθνική στρατηγική στόχευση, με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, και με κοινό πλαίσιο συντονισμένων δράσεων με το ΕΛΙΤΟΥΡ
· ανά ξένη αγορά- στόχο,

· με βάση την ετοιμότητα και ωριμότητα που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι τομείς και προϊόντα ιατρικού τουρισμού, ιαματικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας
· τις προδιαγραφές βάσει των σύγχρονων διεθνών προτύπων

·  και με βάση τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, άρτια καταρτισμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό με διεθνή καταξίωση και αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικό κόστος κα).
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Ευρυδίκη Κουρνέτα και η Αντιπρόεδρος  του Δ.Σ. ΕΟΤ κα Αγγελική  Χονδροματίδου.

Το ΕΛΙΤΟΥΡ εκπροσώπησαν επίσης ο Γ.Γ. κ. Πέτρος Μαμαλάκης, τα μέλη του Δ.Σ και τομεάρχες, κ.κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Νικόλαος Κουβελάς, Πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster, Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς, Πάρις Κοκορότσικος, ο καθηγητής Δερματολογίας Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, και εκπρόσωποι ιατρικών ομίλων και θεραπευτηρίων που μετέχουν στον φορέα.

Εξάλλου, η υπουργός είχε συνάντηση και με το νέο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ΕΟΑΕΝ, τον Πρόεδρο κ. Σωτήριο Σκιαδαρέση, και τους κ.κ.. Νικόλαο Ρεϊζάκη, Β’ Αντιπρόεδρο, Δημήτριο Συξέρη, Οικονομικό Επόπτη και Εμμανουήλ Ζερβάκη, μέλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου.

Η Υπουργός συνεχάρη το νέο Δ.Σ. για την εκλογή τους και τους ευχήθηκε καλή θητεία.
Συζήτησαν για το πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου και του Ε.Ο.Α.Ε.Ν στην εφαρμογή της ενιαίας εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και προκειμένου να διαχυθούν τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη σε όλα τα νησιά.
Η Υπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί η δυναμική ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού για την τόνωση της τοπικής αγοράς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας συνολικά, σε κάθε νησί.

Τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει σε αυτήν την κατεύθυνση ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και τα επιμελητήρια που εκπροσωπεί, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι άκρως παραγωγική δραστηριότητα και ταυτόχρονα αποτελεί τη γέφυρα που ωθεί στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους, και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη των νησιών, στη βάση των ιδιαίτερων ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων και μέσα από την στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα κατά τόπους Επιμελητήρια, το σύνολο των τουριστικών και αναπτυξιακών φορέων και τον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και για ενέργειες στη δυναμική προώθηση και προβολή τους στις διεθνείς αγορές.