Η Κορίνα Ζαράρη  ζει τ’ όνειρό της…

Λίγα 24ωρα πριν την αναχώρησή της για τη Νις της Σερβίας και τη συμμετοχή σ’ ένα τουρνουά παγκοσμίου επιπέδου ενταγμένο στο Junior Tour 2018 από την ITF, η Κορίνα Ζαράρη μίλησε στην «ΑΡ» για το ξεκίνημά της από την ηλικία των 6 ετών στον ΡΟΑ, την υποτροφία πια σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αλλά και το ρόλο της οικογένειάς της ώστε να αποτελεί πια μια από τις σημαντικότερες τενίστριες πανελληνίως. 

Η συνάντηση έγινε στον χώρο όπου περνάει αρκετές ώρες κάθε μέρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια η 18χρονη πλέον αθλήτρια: τις εγκαταστάσεις του ΡΟΑ στο Κορακόνερο λίγο πριν την προπόνησή της, κι αυτά που είπε είναι ενδιαφέροντα, κυρίως για όποιον θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα σ’ ένα άθλημα ιδιαίτερο, δαπανηρό μα και συνάμα συναρπαστικό. 
Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Κορίνα Ζαράρη, η οποία πια από δω και πέρα θα κάνει ό, τι μπορεί ώστε να γίνει στο κοντινό μέλλον επαγγελματίας τενίστρια:

Κατ’ αρχάς ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη διοργάνωση, που θα λάβεις μέρος;
Πρόκειται για ένα τουρνουά παγκόσμιου επιπέδου της ITF, από 23 έως 28 Απριλίου, στη Σερβία γι’ αθλητές και αθλήτριες κάτω των 18 ετών με σημαντικές συμμετοχές όπου θα έχω παρουσία στο κυρίως ταμπλό, κάτι που προκύπτει από τη θέση νου σε συγκεκριμένη βαθμολογική κατάταξη βάσει των επιτυχιών μου σ’ ενός επιπέδου αγώνες.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τένις;
Ξεκίνησα στην ηλικία των έξι ετών από τον ΡΟΑ όπου συνεχίζω εδώ και δώδεκα χρόνια την πορεία μου με προπονητή τώρα τον Μίνωα Μαρινάκη, τον οποίο κι ευχαριστώ για όσα έχω πετύχει υπό την καθοδήγησή του. Θεωρώ πως η ηλικία των πέντε ή έξι ετών, αναλόγως του παιδιού, είναι η καλύτερη για να ξεκινήσει και να έχει την πρώτη του εμπειρία από το άθλημα.  

Υπήρχε το ερέθισμα από την οικογένειά σου;
Κανείς από την οικογένειά μου δεν ήταν κοντά  στο τένις. Είμαι η πρώτη που το πράττει και θυμάμαι μάλιστα πως ήταν δική μου επιθυμία να ξεκινήσω ν’ ασχολούμαι με το άθλημα και μένω πάντα προσηλωμένη σ’ αυτό. 

Ισχύει πως είναι ένα δαπανηρό οικονομικώς άθλημα;
Είναι πολυέξοδο κι αυτό έχει να κάνει με τον εξοπλισμό, τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους διεθνείς αγώνες με τα εισιτήρια και τη διαμονή. Όλα αυτά τα πληρώνει ο αθλητής, εκτός αν έχει κάποιους χορηγούς που μπορούν να συνεισφέρουν σ’ αυτό.

Τι ρόλο έπαιξε η οικογένειά σου ώστε να φτάσεις σ’ αυτό το επίπεδο;
Σημαντικό. Ξέρετε, δεν αφορά μόνο το κομμάτι των εξόδων. Το σημαντικότερο είναι η ψυχολογική στήριξη, γιατί πάνω απ’ όλα οι γονείς πρέπει να πιστεύουν στο παιδί τους όταν είναι αθλητής. Αυτό συμβαίνει με τους γονείς μου. Ακόμα και σε αγώνες που έχασα, ήταν αυτοί που στάθηκαν δίπλα μου και με βοήθησαν ώστε να ξαναπροσπαθήσω και να φτάσω ακόμα ψηλότερα. 

Έχεις πάρει υποτροφία για πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Ποιον τομέα αφορά; Μπορεί τελικώς να συνδυαστεί ο αθλητισμός, σε υψηλό επίπεδο πάντα, με τις σπουδές;
Πρόκειται για μια υποτροφία σε Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, όπου θα μπορώ να προπονούμαι και να το εκπροσωπώ με άλλους φοιτητές στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Θα είναι και μια καλή ευκαιρία για μένα, πέραν όλων των άλλων, να αποκτήσω σπουδαίες εμπειρίες αλλά και περισσότερη δύναμη ώστε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα: να γίνω επαγγελματίας τενίστρια. Όσον αφορά το κομμάτι καθαρά των σπουδών, θέλω να ακολουθήσω τον κλάδο της Βιολογίας. Με θέληση, μπορείς να συνδυάσεις τις σπουδές σου με το υψηλό επίπεδο στον αθλητισμό. 

Υπάρχει η υποδομή στην Ελλάδα ώστε ν’ αναδειχθούν πραγματικά οι τενίστες με ταλέντο;
Σίγουρα έχουμε καλούς προπονητές αλλά και εγκαταστάσεις. Φυσικά, δεν είναι όλες τους στο ίδιο επίπεδο αλλά υπάρχει μια καλή υποδομή και οι κατάλληλοι άνθρωποι ώστε να έχεις μια σημαντική πορεία. Με τη σκληρή δουλειά, όπου κι αν βρίσκεσαι, μπορείς να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Καλό θα ήταν να υπήρχαν βεβαίως περισσότερες ακαδημίες όπως και στο εξωτερικό, αλλά ακόμα κι έτσι μπορείς να προχωρήσεις για το καλύτερο.

Τι δυσκολίες μπορεί ν’ αντιμετωπίσει κάποιος εδώ στο ξεκίνημα μιας πορείας ώστε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο; Ποιες παροχές πρέπει να έχει;
Για μας είναι πολύ δύσκολο, ειδικά με τη διαμονή μας σε νησί, να ταξιδέψουμε όχι μόνο σε άλλη χώρα αλλά και μέσα στην Ελλάδα εξαιτίας των εξόδων. Ο τενίστας, βεβαίως, δεν χρειάζεται μόνο τις εγκαταστάσεις αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα του. Εκτός του προπονητή, σημαντικό ρόλο παίζουν οι θεραπείες και η ενδυνάμωση, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος φυσιοθεραπευτής. Στη δική μου περίπτωση έχει βοηθήσει πολύ, ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Νίκος Σταυριανάκης και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό.

Μια συμβουλή για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα το τένις
Κατ’ αρχάς το σημαντικότερο είναι ν’ αγαπάς το τένις, όπως και το κάθε τι, για να πετύχεις. Πρέπει συνεχώς να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις όλο και περισσότερα πράγματα, να βγαίνεις δυνατός μέσα από τις δυσκολίες και καλύτερος ακόμα και μετά τις ήττες σου. Για την επιτυχία μετρούν πολλά πράγματα, όπως η τακτική, η τεχνική, η φυσική κατάσταση και η ψυχολογία. 

Υπάρχει κάποιος τενίστας που θαυμάζεις;
Από μικρή ακόμη όταν ήμουν δεν είχα συγκεκριμένο τενίστα ή τενίστρια που να ήταν ίνδαλμά μου. Ασφαλώς υπήρχαν αρκετοί σε υψηλό επίπεδο, τους οποίους και σεβόμουν ως προσωπικότητες του αθλήματος, προσπαθώντας αφού παρακολουθούσα τα παιχνίδια τους, να μαθαίνω πράγματα που θα με βοηθούσαν. 

Ποιες επιτυχίες ήταν έως τώρα σταθμοί στην πορεία σου;
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία μου ήταν το 2013 στη Γερμανία και το ευρωπαϊκό τουρνουά της κατηγορίας μου, όταν και πήρα την πρώτη θέση. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο για μένα, αφού ήταν η πρώτη παρουσία μου εκτός Ελλάδος και συνδυάστηκε με τη συγκεκριμένη επιτυχία. Ακολούθησε η δεύτερη θέση στην Αριδαία το 2016 στα διπλά, επίσης σ’ ευρωπαϊκό, αλλά και η παρουσία μου στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι. Κι εκεί είχα πολύ καλή πορεία στα διπλά, αφού πήρα ξανά τη δεύτερη θέση.

Έχεις μια  καλύτερη πορεία σε ό, τι αφορά τα διπλά πάντως
Ναι. Είναι ξεχωριστή η εμπειρία από τη συγκεκριμένη κατηγορία. Για την επιτυχία χρειάζεται να υπάρξει πολύ καλή χημεία. Πρέπει η μία αθλήτρια να ενθαρρύνει την άλλη ώστε να έρθει η  διάκριση.