Πολιτιστικός σύλλογος από την Γαλλία ξεναγήθηκε στη “Ροδιακή”

Πολιτιστικό σύλλογο της Γαλλίας φιλοξένησε χθες το πρωί η "Ροδιακή" στις εγκαταστάσεις της προκειμένου να πάρουν τα μέλη της μια... γεύση απο τα όσα απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, 16 μέλη του πολιτιστικού συλλόγου "Μεράκι" με έδρα στο Παρίσι που οργανώνει μαθήματα για την ιστορία και την επικαιρότητα της ελληνικής κοινωνίας, μαζί με τους συνοδούς τους κ.κ. Νίκο Πίτσο, ερευνητή και καθηγητή ιστορίας της INALCO και υπεύθυνο του συλλόγου και Vicky Hant καλλιτεχνική διευθύντρια του συλλόγου, μίλησαν με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας κ. Μιχάλη Μαστή που πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή της εφημερίδας, ενώ μάλιστα συζήτησε μαζί τους για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα.

Ο κ. Μαστής, αναφέρθηκε στην ιστορία της εφημερίδας από την ίδρυσή της, τις 3 Σεπτεμβρίου 1915, ενώ μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στα χρόνια της Ιταλοκρατίας και της Χούντας όπου υπήρξε λογοκρισία.

Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, για τον τρόπο με τον οποίο εκδίδεται η καθημερινή εφημερίδα, τα τμήματα που λειτουργούν και τα θέματα που την απασχολούν. Όλοι τους άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα είχε να τους πει ο κ. Μαστής, ενώ οι ερωτήσεις γύρω απο θέματα της επικαιρότητας όπως για παράδειγμα το προσφυγικό, δεν σταμάτησαν να πραγματοποιούνται απο τους επισκέπτες.

Να σημειωθεί οτι ο πολιτιστικός σύλλογος "Μεράκι" έχει δημιουργηθεί το 2012 και αποτελείται απο 50 μέλη από Παρίσι και διάφορες άλλες περιοχές της Γαλλίας, ενώ σκοπός του είναι η εκμάθηση των νέων ελληνικών αλλά και η οργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Ελληνικής ιστορίας όπως π.χ. σεμινάρια, ημερίδες, ομιλίες κ.λπ.

 

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ο σύλλογος προτείνει  στα μέλη του, τη γνωριμία με το παρελθόν και το παρόν διάφορων περιοχών της Ελλάδας, ανακαλύπτοντας από τη μια τους τόπους μνήμης και παίρνοντας επαφές από την άλλη, με φορείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Με τον τρόπο αυτό, γίνονται γνωριμίες με κοινωνικούς και ιστορικούς φορείς του σήμερα, προκειμένου να γνωρίσουν τις τοπικές κοινωνίες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Για τη φετινή χρονιά, ο σύλλογος επέλεξε ως προορισμό τη Ρόδο από τις 19 ως τις 26 Απριλίου.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων,  ο σύλλογος πρόκειται να επισκεφθεί το Σπίτι της Ευρώπης, τη δημοτική βιβλιοθήκη, την Ισραηλίτικη κοινότητα, το Διεθνές Κέντρο Μεταφραστών, το μουσικό σχολείο κ.α. ενώ θα πραγματοποιήσει και εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους του νησιού μας.